StoryEditor
Ostaložalit će se na odluku

Suspendiran poznati trener: snabdjevao je sportaše zabranjenim supstancama te navodio kako da izbjegavaju dopinške kontrole

1. listopada 2019. - 13:34

Vodeći američki atletski trener Alberto Salazar, koji je trenirao neke od najvećih trkača među kojima i britanskog olimpijskog pobjednika Moa Faraha, suspendiran je na četiri godine zbog dopinga. 

Američka antidopinška agencija (USADA) je objavila da je Salazar kažnjen zbog "orkestriranja i olakšavanja uzimanja zabranjenih tvari" kao trener Projekta Nike Oregon  (NOP), kampa u kojem su se pripremali američki dugoprugaši.

Nakon što je izrečena suspenzija, Američka atletska federacija (USATF) oduzela je Salazaru akreditaciju za sudjelovanje na SP u Dohi.

Salazar je kazao da će se žaliti na odluku USADA-e, a američki proizvođač sportske opreme Nike je u svom priopćenju naveo da će stajati uz njega.

"Šokiran sam današnjim rezultatom", kazao je Salazar. "Moji atletičari i ja smo doživjeli nepravedan, neetičan i vrlo štetan tretman od strane USADA-e."

"Oregon Projekt nije nikada i nikada neće dopustiti doping. Žalit ću se i trudit ću se da ovaj nepošten i otegnut proces stigne do zaključka za koji ću znati da je istinit", dodao je

USADA tvrdi da je Salazar, koji je trenirao i američkog dugoprugaša Matthewa Centrowitza, snabdjevao sportaše zabranjenim supstancama te je sportaše navodio kako da izbjegavaju dopinške kontrole.

Istraga o 61-godišnjem Salazaru, trostrukom pobjedniku newyorškog maratona, trajala je četiri godine. Neki od članova NOP-a sudjeluju na SP koje se trenutačno održava u Dohi.

Salazar je prestao trenirati Faraha 2017. kada se trkač odlučio vratiti u Englesku. Farah je tada kazao da istraga o dopingu nije bila razlog za prekid suradnje.

Izdvojeno

14. srpanj 2020 00:34