StoryEditor
Ostalodruga liga pred vratima

Šubićevac gleda u budućnost: kostur momčadi ostaje, potrebna osvježenja

Piše PSD.
25. svibnja 2015. - 00:30
Šibenik je osigurao plasman u 2. HNL, a dobri temelji postavljeni su još tijekom zimske stanke. Tada je na Šubićevcu napravljen kompletan remont - od uprave do svlačionice. Na direktorsko mjesto umjesto Novice Ljubičića stigao je Ivo Krečak.

Bez “trpanja lopatom”

Struku je od Damira Petravića preuzeo Mirko Labrović. U momčad su vraćeni “domaći” momci Grgo i Ante Živković.

Dobro i mudro se “pazarilo” pa su dovedeni Toni Rendić, Mateo Barać i Mario Bartulović, koji su se dobro uklopili u momčad. Konačno, mobilizirala se i Uprava, Nadzorni odbor i svi “prijatelji” kluba, pa je Šibenik napokon dobio tretman u 3. HNL kakav i zaslužuje utvrda hrvatskog nogometa.

Međutim, sport je nemilosrdan i nema puno vremena za slavlje. Na Šubićevcu već moraju početi s pripremama za Drugu ligu. Ključno je pitanje što može Šibenik u višem rangu natjecanja.Bolji poznavatelji situacije kažu kako bi Šibenik s aktualnom momčadi bio negdje između petog i devetog mjesta.

Dakle, bez većeg stresa osigurao bi opstanak u ligi. To više što iduće sezone iz 2. HNL ispada samo jedan klub, budući da se liga širi na 16 klubova. Dakle, idealno je vrijeme za opću stabilizaciju kluba.

No, to ne znači da se treba prepusititi letargiji. Generalni stav je da će kostur momčadi ostati na okupu, ali da će igrački kadar doživjeti stanovita osvježenja. Uvjereni smo da uprava i struka neće posegnuti za politikom “trpanja lopatom”, već da će se dovoditi ciljana pojačanja.

Bujica menadžera

U tom smislu trebat će znati odoljeti bujici zvanih i samozvanih menadžera koji će nuditi igrače, budući im je 2.HNL dobar izlog. Isto tako, Šibenik će morati voditi računa o promociji igrača iz vlastitog inkubatora. Jer, od njihovih transfera klub bi trebao živjeti u idućem razdoblju. O konkretnim imenima, ili odgovorima na pitanja tko odlazi a tko ostaje, ipak je još prerano govoriti.

S nešto većom preciznošću može se govoriti o pozicijama koja će trebati osvježenja. Zasigurno, Šibenčani će tražiti jednog stopera. Iako, rješenje možda imaju i u svom dvorištu - pod uvjetom da iskusni Ante Bulat sanira ozljedu.

Druga neuralgična pozicija je napadač. To više što je jesenska prva punta Igor Prijić, na proljeće uglavnom grijala klupu i bila alternacija preporođenom Anti Živkoviću. No, jednu od ključnih uloga u slaganju igračke križaljke imat će trener Šibenika. Hoće li to biti Sinjanin Mirko Labrović, koji je uveo Šibenik u 2. HNL? Kako stvari sada stoje - to je 99 posto sigurna oklada.

Krešimir GULIN
Foto: Nikša Stipaničev/CROPIX

Mirko Labrović: Maturirao sam, valjda ću dobiti prigodu i za diplomu

Kada je zimus Mirko Labrović sjeo na klupu Šibenika, unatoč 11-godišnjoj trenerskoj karijeri, znao je da mu je to najveći izazov. Iskreno je kazao kako posao u Šibeniku smatra svojim maturalnim radom. Dakle, čestitamo mu na položenoj maturi:

- Da, maturirao sam i ranije nego što smo očekivali. Ništa od našeg uspjeha ne bi bilo bez suradnji svih ljudi u i oko kluba, do direktora Krečka, mojih suradnika Bulata i Slavice, ekonoma Veleglavca...

Ali, igrači su glavni nositelji i promotori onoga što smo radili. A radili smo dobro tijekom proljetnog dijela sezone. I to od prvog mog sastanka s kapetanom Kartelom i asistentom Bulatom kada smo detektirali probleme i postavili dijagnozu. Znali smo da imamo previše mladih igrača naprijed, a premalo u obrani.

Taj trend smo željeli preokrenuti i u tome smo uspjeli. Konačno, rezultat je stigao tri kola prije kraja prvenstva. Iako smo prvaci nastavit ćemo raditi ozbiljno do kraja sezone. Ipak, održat ću obećanje i počastiti igrače s dva janjca i to prava, odavde iz šibenske zagore - kazao je Labrović.

Neka fešte i janjetine, ali mamurluk treba odagnati što prije i razmišljati o 2.HNL:

- Slažem se. Mi smo još zimus slažući igrački kadar vodili računa o tome tko može odgovoriti drugoligaškim zahtjevima. I uvjeren sam da u aktualnoj momčadi ima izuzetno kvalitetnih i potentnih igrača. S vrlo malo dorade i kozmetičkih zahvata, ili s 2-3 nova igrača, Šibenik s lakoćom može ostati u ligi. To više, što koliko znam, klub iduće sezone ne misli napadati visok plasman, već je primarna stabilizacija na svim razinama. Dakle, moramo razmišljati i ostati s mladim i potentnim igračima - smatra Labrović.

Razgovaramo kao da vi ostajete na mjestu trenera?

- Čujte, meni ugovor istječe 15. lipnja. Imam načelni dogovor s direktorom da nastavim posao ako se plasiramo u Drugu ligu. Znate, meni ponekad više vrijedi riječ nego papir. Ako sam već maturirao u Šibeniku, nadam se da ću dobiti prigodu da i diplomiram - završio je Labrović.

Slavica: Ispričavam se supruzi i savjetujem direktoru da idemo na pripreme u Kanadu

Jedan od “senatora” u šibenskoj svlačionici je i vratar Hrvoje Slavica:

- Istina, evo ja i Kartelo smo jedini igrači Šibenika s dva naslova. Je da su to naslovi prvaka Druge i Treće lige, ali i to se piše - počeo je Slavica.

Izbacivanje Šibenika u 3.HNL- jug i dvogodišnje tavorenje u tom rangu natjecanja silno su pogodili emotivca Slavicu:

- I to je točno. Zato se ovim putem ispričavam i svojoj supruzi što me je trpjela zadnje dvije godine, budući da sam stalno bio živčan - iskren je bio Slavica.

Iskoristio je prigodu i za jedan osebujan savjet direktoru Krečku:

- Predlažem da svi idemo na pripreme u Kanadu. Pa, naš Ante Živković se poslije tri mjeseca provedena u Kanadi vratio preporođen - ispalio je duhoviti “Lavić”.

Uozbiljio se kada smo načeli temu igračkog kadra za Drugu ligu:

- Osobno, vjerujem da ću ostati u Šibeniku. Isto kao i drugi iskusniji i domaći igrači. Šibenik ima zaista dosta dobrih domaćih nogometaša na koje se možemo osloniti. Što se tiče pojačanja sa strane - nisam kontra njih. Jedini uvjet je da budu pravi, a ne da zauzimaju mjesta šibenskim momcima - zaključio je Slavica.

Kartelo: Nema potrebe za velikim rotacijama

O tome tko će i iduće sezone nositi šibenski dres trebalo bi se nešto pitati i kapetana Marka Kartela, čovjeka koji je vođa na terenu i izvan njega:

- Ovog proljeća stvorila se odlična sinergija, svi smo disali kao jedan. Sreća je što smo tri kola prije kraja osigurali naslov prvaka. Sada moramo odmah početi razmišljati o novoj sezoni. Da napokon u novu sezonu krenemo bez velikih problema. U tom smislu trebamo što prije početi slagati momčad. Dobra smo klapa i nema potrebe za prevelikom rotacijom. Moj stav je da trebamo zadržati postojeću momčad u što većem broju uz par pojačanja - mišljenja je Kartelo.

#NKšIBENIK

Izdvojeno