StoryEditor
OstaloGalebovi i one

Što je jedrenje bez brkova: Višani guštali gledat kako žene natižu jidra

Piše Sandra Barčot
18. ožujka 2019. - 16:30
IMG_0101

Početak nautičke sezone u “srcu” Jadrana kako morski vukovi tepaju otoku Visa, započela je i ove godine jedriličarskom regatom za žene, znakovitog naziva “PMS ili Povijesni mediteranski skup žena”. Peto izdanje nadmetanja isključivo ženskih posada na krstašima, koje organizira lokalni klub YC Host, nanovo su pobrali simpatije svih mještana. Pa kad vam kažemo kako je tijekom i petka i subote, riva bila “načičkana” promatračima i glasnim navijačima, svo vrijeme dok su cure iz devet posada jedrile u viškoj luci. Što je sve dodatni značaj manifestacije koja se održava samo za žene.

- Pa gušt nam je navijat za žene i još naše morske vučice - dok je gromoglasno vikao curama na moru - “naprid, naprid”, govori nam jedan od mještana, već debelo zagazio u treće životno doba, no brzo mu je nešto mlađi Višanin replicirao:

- Vidi, nisu samo naše. Eno ti i one Zelanđanke. A vidi one starije dame iz Austrije. Dobro se bore s mlađima, bravo žene...

Vikalo se tako s rive, dobacivalo, savjetovalo kako nategnuti ili “laškat idro”, pratilo događanja na moru, navijalo za svoje favorite. Pa tko je izabrao Mađarice, slavljenice od lani, nije pogriješio, jer su ope “penge” bile prve. Iako je do zadnjeg “štap” jedrenja bilo napeto!

- U dva dana jedrenja imali smo čak 34 starta. Odradili smo sva jedrenja u skupini, pa još veliko i malo finale - doznajemo od glavne sutkinje Ane Višić, kojoj je pravdu na moru pomogao dijeliti i sudac Franjo Jurić.

Prvog dana se tako unutar viške luke jedrilo po jakom jugu, od 18 do 23 čvora, a kako je dan odmicao “padali” su udari, te je dan okončan po jugu jačine od 6-7 čvorova.

- Subotu smo počeli s tramontanom od nekih 12-13 čvorova, te opet okončali jedrenja s manjim udarima vjetra, tek ih je bilo 4-5. No uvijek smo bove od “štapa” postavljali što bliže kopnu, kako ne bi razočarali našu vjernu publiku - priča nam dalje sutkinja Višić, uz organizatore ovog “morsko-ženskog eventa” Branke Kraljević poznate Suzi i Gorana Pečarevića, predsjednika YC Host, najzadovoljnijeg tria što je sve prošlo u redu.

Na moru nije bilo problema, na kopnu još i manje, pa su svi na kraju s istim obećanjem popili kavu na viškoj rivi s gradonačelnikom Ivom Radicom - dolazimo i dogodine!

- Sve cure su obećale kako se vidimo i 2020., na našem šestom izdanju ove jedinstvene regate - kazuje nam Suzi, sretna što nikada više nije bilo zemalja zastupljeno na PMS-u.

Uz dvije mađarske posade i dvije hrvatske posade, jedrile su i Talijanke, Austrijanke i Crnogorke, te dvije internacionalne posade sastavljene od jedriličarki sa svih strana svijeta. Znači Novozelanđanka, pa Njemica, Srpkinja, Ukrajinka, Ruskinja, Čehinja, Slovakinja, Šveđanka,...

Kako je bila gužva od nacionalnih zastava na palubi krstaša “First 35”, tako je bila “gusto” i što se rezultata tiče - posade “Penge” skiperice Annamarie Sabjan iz Mađarke i “ Femmes fatales sailing” naše Petre Klibe no sa Talijankama na palubi, uknjižile su sve pobjede u svojim skupinama. Pa bez poraza izborile finalnu skupinu, sa još dvije drugoplasirane posade iz skupina: “Welcome on board 1” međunarodni tim sa kormilarkom Claudiom Crespi i hrvatska ekipa “Quaka Stwe” sa Splićankom Anom Zelić za “timunom”.

Ekipe su toliko bile izjednačene, da se svaka greška skupo plaćala što je najbolji primjer mlade Ane Zelić - ona i njena ekipa jedina je uspjela u jednom “štapu” pobjediti Mađarice, no kako su zatim izgubile od Petre Klibe i njenih cura, samo nadmetanje su okončale na najnezahvalnijoj poziciji, onom četvrtom drvenom mjestu.

Poredak

1. Posada “Penge”, skiperica Annamaria Sabjan, Mađarska,

2. “Femmes fatales sailing”, Petra Kliba, Italija,

3. “Welcome on board 1”, Claudia Crespi, internacionalni tim,

4. Quaka stwe”, Ana Zelić, Hrvatska,

5. “Welcome on board 2”, Anastasia Kolesnichenko, internacionalni tim,

6. “Hun 2”, Timea Berecz, Mađarska,

7. “Montenegro”, Nikoleta Franović, Crna Gora,

8. “BWWC”, Veronika Siegl, Austria,

9. “Suzan Pavić-Su team”, Željna Labinjan, Hrvatska.

#REGATA#JEDRENJE#ŽENE

Izdvojeno

07. srpanj 2020 04:11