StoryEditor
OstaloOlimpijske igre gluhih

Srebro stiglo u Imotski: Još kada bismo imali svoj kutak, svoju malu dvoranicu

22. kolovoza 2017. - 00:09
matea

Posljednji dan 23. ljetnih olimpijskih igara gluhih u Turskom gradu Samsunu krajem srpnja bio je i do sada najveći uspjeh imotskog sporta.Mlada Imoćanka Matea Kolovrat osvojila je srebro u taekwondou pred prepunom  dvoranom . Aktualna svjetska prvakinja  izgubila je borbu od  Ruskinje  Marine Drozdove (5:2).

Matei, članici taekwondo kluba Imotski, ovo su prve Olimpijske igre! Još s nepunih 18 godina Matea je tako ušla u povijest imotskog sporta.Istina, Imoćani su i do sada imali svoje Olimpijske pobjednike poput legendarnog Mate Parlova, fenomenalnog atletičara Ivana Katanušića, no njih dvoje branili su boje klubova izvan Imotskog. A Matea je nakon zlatne svjetske,osvojila i olimpijsku srebrnu medalju iz malog,ali rezultatima velikog teakwondo kluba „Imotski“.

Sa svojom prijateljicom i kolegicom iz kluba Stellom Kavelj, Matea je već stekla svjetsku slavu na tatamiju,prezentirajući tako svoj Imotski i Hrvatsku na najljepši mogući način.Teakwondom se bavi od svoje šeste godine, kada ju je otac Luka prvi put odveo kod trenera teakwondoa u Imotskom.Tko je tada i mogao promisliti da će pristojna, samozatajna, odlična učenica, u svega dvanaest godina osvojiti Olimpijsko srebro, da će postati svjetska je prvakinja, imati čak četiri medalje sa jakih G1 turnira, stotinjak medalja sa raznih turnira po inozemstvu. No uporan i stručan rad njenih trenera Zvonka i Ivana Bubala, njen neizmjerni talent, došao je do izričaja, ali i talent njene koligece Stelle Kavelj.

- Svakako su Matea Kolovrat i Stela Kavelj perjanice kluba i mogu biti uzor svakom mladom sportašu u našem klubu a, i izvan kluba. Kada pogledate da je Stela bila tri godine za redom kadetska prvakinja Hrvatske, jednom juniorska prvakinja i evo posljednje dvije godine za redom seniorska prvakinja Hrvatske, odnosno da sedam godina uzastopno osvaja medalje na PH( uz zlata tu su juniorsko srebro i bronca ). Stela je također bila članica juniorske i U21 reprezentacije i predstavljala je Hrvatsku na dva Europska prvenstva. Dok je Matea 2016 . osvojila Svjetsko zlato i sada srebro na Olimpijskim igrama gluhih, te ima nekoliko juniorskih odličja s G1 turnira, tada možemo reći da su rezultati ovih cura vrijedni divljenja. Svako su cure kandidati za mjesta u nacionalnim selekcijama u budućnosti - riječi su mladog trenera Ivana Bubala.

A kada Mateu pitate o izvrsnim rezultatima, o tome da je prva Imoćanka sa Olimpijskom medaljom,ona kao da ju je stid govoriti.Sve to prepisuje izvrsnom radu u svom omiljenom klubu.

- Rad u klubu je odličan s obzirom na uvjete koje imamo.Znači, nemamo svoj kutak,svoju malu dvoranicu,pa se snalazimo po dvoranama po Imotskoj krajini. A moji sportski ciljevi su sada usmjereni ka seniorskoj konkurenciji.Ta seniorska kategorija od 57 kilograma je jedna od najtežih i ima ogromnu i kvalitetnu konkurenciju u svijetu teakwondoa.Ciljevi su nastup i medalje na G1 i G2 turnirima ,te svakako ulazak u reprezentaciju - veli Matea.

Nije tajna da naš klub bez obzira na rezultate i broj mladih koji treniraju nema vlastiti prostor za trening, već treniramo unajmljenim školskim dvoranama po cijeloj Imotskoj Krajni, dok većina klubova u Hrvatskoj na ovoj razini ima i po nekoliko prostora koji su im dostupni za trening cijeli dan. Problem je taj što je za taekwondo trening potrebna specifična podloga "tatami “ koju ne možemo postaviti za trening dok se god „selimo“ iz dvorane u dvoranu.

Također iako koristimo veliki broj termina u školskim dvoranama potreban nam je znatno veći broj kako bi mogli zadovoljiti broj treninga nivou natjecanja na kojem se natječu naši sportaši Samo u 2016. imali smo 250 nastupa na 24 turniru u 7 država (Hrvatskoj, BiH, Poljskoj, Turskoj, Njemačkoj, Srbiji i Austriji), što iziskuje velike troškove koje ne bismo uspjeli pokriti bez roditelja naših članova, a posebice Stelinih i Mateinih roditelja čija su djeca često na turnirima. Ove za Mateu, Imotski, naš klub povijesne Olimpijske igre zacrtali smo kao vrhunac sezone. Matei je ždrijeb donio četvrfinale kategorije do -57 kg te protivnicu iz Uzbekistana Dilibar Tojiboeva o kojoj nismo znali puno, te je teško bilo analizirati bilo što prije same borbe.

Pobjedila je rezultatom 24:6.U polufinalu borila se protiv predstavnica Venezuele Maria Stefani Ortega, koja je neočekivano pobjedila kinesku predstavnicu, međutim Matea i nju pobjeđuje rezultatom 22:7 te ulazi u finale.U finalnoj borbi Matea je bila na korak od zlatne medalje, u 3 rundi rezulatat je bio vrlo neizvjestan 2:3 nažalost jednim udarcem otišao je na stranu Ruskinje Marine Igorevne Drozdove koja je pobjedila rezultatom 2:5.Neka se, eto zna, kad Matea već neće pričati,u kakvim uvjetima imamo Olimpijsko srebro - veli Ivan Bubalo.

Izdvojeno

10. kolovoz 2020 10:47