StoryEditor
Ostalomiriše na pobjedu

Sportsko čudo iz Velog grablja: pola stoljeća nogometnog kluba iz mjesta koje broji samo deset stanovnika

22. listopada 2020. - 22:35
Nogometni klub Levanda pravo je malo sportsko čudo koje traje pola stoljeća

Velom Grablju na otoku Hvaru, malom pitoresknom selu sa svega desetak stanovnika danas živi nogometni klub po imenu Levanda.

I ne samo da živi, već je na startu Forske nogometne lige (FNL) u najistočnijem hvarskom mjestu savladala sućurajsku Mladost sa 4:0, ne može biti bolji uvod u proslavu velikog jubileja 50 godina kluba. Dakle, osnovan je 1971. u ‘zlatnim godinama’ biljke levande, kada je Velo Grablje bilo jedan od najvećih proizvođača levandinog ulja. S obzirom koliko je ljubičasta biljka bila važna za škoj i Velo Grablje, njoj u čast i zahvalu dana su imena nogometnom i boćarskom klubu baš po levandi.

- Ma, u selu je oduvijek bilo interesa za sport, a sve je krenulo od balota i baluna od ruke (zoga-falo), da bi tek kasnije u Grablje došli nogomet, rukomet, košarka, stolni tenis, šah, čak i hokej na betonu. Ideja o osnivanju NK Levanda rodila se zapravo u ‘Petroli’ gdje se ‘kuhalo’ levandino i ruzmarinovo ulje, svi smo bili za - Jozo Jurić Starijov, ja, Visko Zaninović Mandičin i ostali. Naime, neki naši mještani igrali su u susjednom Brusju i Hvaru, pa su nam se mladi naprosto zaludjeli ‘buba marom’, tako da smo onda rekli zašto ne bismo i mi osnovali Levandu koja će predstavljati Velo Grablje i to bi učinjeno 29. lipnja 1971. godine – pripovijeda nam Bartul Tomičić – Berti, unuk prvog saditelja levande, umirovljeni profesor kinezologije, koji upravo priprema knjigu ‘Velo Grablje - najsportskije selo na svijetu’

A u mjestu koje je izrodilo niz vrhunskih sportaša 1971. je živjelo više od 160 ljudi, veli Jozo prvi predsjednik kluba, te dodaje “... Imamo jedinstven slučaj u svijetu, tada je naša grabaljska mladost igrala i trenirala na nogometnom terenu oko svoje župne crkve sv. Kuzme i Damjana, a specifičan je po tome što je bio na slovo ‘L’, tako da golman jedne momčadi nije vidio golmana protivničke ekipe. No, onda je došao turizam pa je krenulo iseljavanje u Hvar i druge gradove, međutim, Levanda se nikad nije predavala i stal no su igrali u FNL-u. U svojoj bogatoj povijesti tri puta je bila prvak otoka, te četiri puta osvajač kupa, što je za jedno malo mjesto izniman uspjeh. Klupski slogan glasi: ‘Zelena je naša boja, bit ćemo prvaci Škoja …’, pa ta pjesma i danas odjekuje hvarskim nogometnim terenima, u gostima ili u ‘Križnoj luci’, domaćem terenu Levande.

- Kada smo se tek osnovali, na samim počecima našeg kluba vladalo je pravilo da igraju samo Grabljani, poput Baska. Nešto kasnije primljeni su i ‘stranci’, koji su klubu dali novu dimenziju i bez kojih postignuti rezultati danas ne bi bili ostvareni. Sada smo možda jedini klub, koji nema plaćenih igrača s kopna, imamo tri Kaštelana i jednog Grabovčanina, koji su s nama po prijateljskoj liniji, te jednog Portugalca Carlosa, on je veći Grabljanin od nas samih. Taj simpatični mladić došao je u Hvar raditi kao animator na trabakulima i ostao tu sa svojom djevojkom Kolumbijkom. Igra srednjeg ofenzivnog, ali je sada već neko vrijeme ‘zapeo’ u Namibiji, pa smo bez njega započeli prvenstvo, no hoću reći da su baza Levande otočani, na što smo iznimno ponosni - govori Ivan Zaninović Malabonkin, aktualni predsjednik kluba i urednik prethodno objavljene monografije “Zeleni 40 godina”.

Inače, FNL spada pod HNS - 3. ŽNL (NS SDŽ), a u njoj se natječe 10 otočnih klubova. Velika trojka -Hvar, Jadran Stari Grad, Jelsa, zatim, Mladost Sućuraj, Sloga Dol, SOŠK Svirče, Varbonj Vrbanj, Vatra Poljica, Vrisnik i “zeleni” iz Velog Grablja. Prvoplasirana ekipa postaje prvak škoja, dok iz lige nitko ne ispada. Hvar je jedini otok u Hrvatskoj, koji ima svoju ligu velikog nogometa. Igra se u zimskim mjesecima, nakon berbe grožđa, jematve, i do Uskrsa, tj. početka turističke sezone.

Osim nogometa, klub i igrači aktivni su u društvenim organizacijama, svi su volonteri, velika većina su dragovoljni darivatelji krvi, pjevači su u klapama i zborovima, sudjeluju u raznim akcijama uređenja Velog Grablja i grada Hvara. Svake godine organizira se tradicionalna ‘Zelena noć’, zadnjih godina u sklopu Hvarskog maskenbala, organiziraju se susreti ‘Stari - mladi’, a veteranska sekcija njeguje ‘Turnir prijateljstva’ sa susjedima iz Slovenije. Glavni pokrovitelj kluba je Grad Hvar i sponzori - simpatizeri, koji svake godine pomažu donacijama. Velika želja kluba je povodom obljetnice odigrati prijateljski susret s Hajdukom, koji je pojam, zaštitni znak Dalmacije. To bi bio povijesni susret ‘najsportskijeg grada na svitu’ i ‘najsportskijeg sela na svitu – iznosi Zaninović.

Nadalje navodi da je iz Malog Grablja podrijetlom i legendarni hajdukovac Igor Tudor, danas pomoćni trener Juventusa, no u trenucima slavlja važno se (pri)sjetiti svih ljudi, koji su gradili i izgradili klub, od igrača, uprave, predsjednika, trenera, navijača, nažalost i do onih po kojnih, koji više nisu s njima.

Zato Levanda je pokretač i već godina organizator memorijala “Lukša Nezić”, u čast na tog njihovog rano preminulog nogometaša, a biljke levande na škoju više nema kao u ‘zlatnim vremenima’, ali zato kao uspomena na trud i volju malog grabaljskog čovika, težaka, ostaje ime Levanda i današnja mladost, koja promovira otok Hvar, selo Velo Grablje i s guštom igra balun, kakav je nekad bio.

Prvi golgeter Šime Jeličić na probi kod Ćire

S obzirom na provedeni staž u klubu i prosjek golova po sezoni Šime Jeličić je zasigurno prvi golgeter kluba. Šime je svojedobno bio na probi u Zagreba, kada je trener bio legendarni Ćiro Blažević. Zajedno s Marijom Mandžukićem tadašnjim igračem Zagreba prošao je pripremni period, čak je vrataru Draganu Stojkiću na utakmici zabio 2 gola. Bilo je još dobrih golgetera, no kada je riječ o službeno najboljim strijelcima lige (u dresu Levande) potrebno je istaknuti Nikicu Petrića 1987.,1988., Dinka Ćurina 1996., i Tomislava Domančića 2019. (Levanda/Hvar).

Ljubičastih dresova nije bilo u prodaji, pa su kupili zelene

Od ‘kuhanja’ levandinog ulja, u destileriji poljoprivredne zadruge u Velom Grablju, mještani su ostavljali ‘zeru muteža’ (to je dio koji ostaje od destilacije levande pri dnu posude) za Nogometni klub Levanda. Na kraju sezone berbe levande, što je trajala cijelo ljeto, sakupila bi se dovoljna količina levandinog ulja za neku od klupskih potreba.

Prvi dresovi su kupljeni u Splitu, i to zelene boje, kasnije ćemo saznati, boje koja se do današnjih dana nije promijenila. U ono doba u prodaji su bile samo osnovne boje dresova, bijela, plava, crvena, žuta, zelena...

A upravo zelena je boja biljke levande do samog cvijeta, koji je ljubičaste boje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. travanj 2021 21:13