StoryEditorOCM
Ostalojednakost, malo morgen

Sportaši s invaliditetom u Splitu nemaju gdje trenirati

Piše PSD.
11. siječnja 2015. - 16:39
Društvo smo koje potiče ravnopravnost, barem deklarativno. No problemi koji su dugo “negdje drugdje” polako izviru na površinu. S početkom godine, članovi Odbojkaškoga kluba invalida “Split”, koji igraju sjedeću odbojku u Prvoj ligi, zatim stolnotenisači “Neca” nemaju prostor u kojem bi mogli održavati svoje aktivnosti.
Godinama smo imali tri termina tjedno u dvorani Centra “Juraj Bonači”, s kojim smo imali fantastičnu suradnju. Nije bila samo riječ o dvorani, nego suradnji na više razina, naši su članovi održavali zelene površine, sudjelovali u raznim akcijama. Gotovo pa je sve bilo na obiteljskoj razini. No s promjenama u Centru, počeli smo pomalo gubiti termine i više nismo u toj dvorani. Razgovarali smo u Gradu s pročelnikom Hrvojem Akrapom da se pronađe neka dvorana za naše aktivnosti. Obećanja smo dobili, ali se još ništa nije pomaknulo – kazuje nam Dragan Maretić, predsjednik OKI-ja “Split”.

Inače ova sportska udruga okuplja 107 članova, njih 36 je aktivnih sportaša s područja cijele županije (Sinj, Omiš, Stobreč, Kaštela...).

Za prvenstvene nastupe u Prvoj ligi uskočio je Solin koji im je ustupio dvoranu na Bilankuši gdje se igraju utakmice, ali termina za trening u Splitu nemaju.

Riječ je o populaciji s tjelesnim oštećenjima, najčešće amputacijama, neki su invalidi iz Domovinskog rata, no ima i civilnih invalida, invalida rada, vrlo heterogona skupina, ali s jednakim problemom.

Privremeno rješenje

Sličan problem imaju i stolnotenisači koji su nekada koristili prostorije u Duilovu, u sklopu hotela “Zagreb”.
Privremeno su se smjestili u Spaladium Areni, no s pravom su zabrinuti jer ne znaju ono najvažnije – do kada. Činjenica je da medaljonoše Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić treniraju u Zagrebu, problema imaju.

– Željeli bismo dugoročna rješenja. Problem osoba s invaliditetom je i u činjenici da je malo sportskih objekata u Splitu prilagođenih za upotrebu. Znamo za Spaladium Arenu, pa dvorane osnovnih škola na Brdima, Trsteniku, Gripama, nismo išli u dulja istraživanja – dodaje Mijo Bakić, predsjednik Udruge za sport invalida grada Splita.

U Udruzi ističu odličnu suradnju s institucijama Grada i Županije i njihovo veliko razumijevanje. Dapače, i gradski vijećnici su prihvatili amandman prigodom donošenja proračuna, čime su malo podignuli sredstva za rad.

– Nikoga ne prozivamo, ne tražimo ništa nemoguće. Tek pravo da i mi imamo mogućnost bavljenja sportom, nije to samo rekreacija, naši se članovi natječu u sklopu Paraolimpijskog pokreta i ostvaruju velike rezultate. Nisu ovi termini u dvorana gratis, svi se računi podmiruju preko Splitskog saveza invalida, svi koji se bave ovom strukturom ljudi su volonteri i želimo samo više senzibiliteta društvene zajednice – istaknuo je Bakić.

robert radica
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. svibanj 2023 20:54