StoryEditor
Ostalojači od svega

Splitski polumaraton: Šustić kontra Etiopljanki, gradonačelnik Opara trči za trofej Slobodne Dalmacije

24. veljače 2019. - 08:59
polumaraton_konferencija9-220219

Splitski polumaraton danas se posljednji put održava u aktualnom ruhu, „samo" kao polumaraton. Jer dogodine, na jubilarnom 20. izdanju, toj će se utrci pridružiti i utrka maratona. Ova godina, dakle, obilježava kraj jedne ere i početak druge, još zahtjevnije, ali i izazovnije.

Ovogodišnje izdanje polumaratona je nikad brojnije, s oko 2500 predviđenih natjecatelja u glavnoj utrci na 21 km i ukupno preko 3000 računajući i ostale utrke. Lani su snježni uvjeti učinili cijelu utrku jednim čarobnim iskustvom za organizatore, trkače i volontere.

Ove godine snijega nema, ali ima jake bure, koja bi danas trebala biti slabija nego jučer i ne bi trebala ugroziti održavanje utrke. Tu su zato sunce, vedro nebo i mnogo poznatih gostiju. Prvi među njima svakako se ističe predsjednik Slovenije Borut Pahor koji je godinama trebao doći, no tek se ove godine baš sve poklopilo da on zaista i dođe u grad pod Marjanom.

Njegov dolazak baš je veliki „ulov" koji daje na težini cijeloj manifestaciji koja je s godinama postala sportsko-turistički brend grada Splita. Pahor pritom neće doći samo u posjet i kao podrška, već i kao natjecatelj i to na onoj glavnoj utrci polumaratona. Svaka čast. Sudjelovat će i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, doduše na 5 km, baš kao i predsjednik Organizacijskog odbora Kristijan Sindik, predsjednik Splitskog saveza sportova Nenad Periš također se odvažio na 21 km, a stižu i predstavnici Europske središnje banke, Moskovskog maratona, Etiopljanke, Kenijci, jaki domaći aduti poput svjetske prvakinje na 100 km Splićanke Nikoline Šustić...

Konkurencija je, kažu organizatori, jača no ikad. Uzbudljivo će biti i na utrci građana na 5 km koja ove godine nosi naziv „Trofej Slobodne Dalmacije" jer staza prolazi kroz samo srce grada. Od Rive preko Marmontove, Dioklecijanove palače, Šperuna, Varoša, Zapadne obale...

Da sve prođe u najboljem redu i da svi sudionici imaju sve potrebne informacije brine se vojska od gotovo 500 volontera, a organizatori su dosta truda uložili u animaciju građana kako bi izašli na ulice i uz stazu podržali trkače. Nadamo se da će njihovi napori uroditi plodom i da će navijača biti još više nego lani.

Današnji raspored

9.00: Start polumaratona i štafetnog polumaratona (Riva)

9.10: Start utrke građana na 5 km „Trofej Slobodne Dalmacije" (Riva)

12.30: Proglašenje pobjednika utrke na 5 km i 21 km (SC Gripe)

13.00: Završni party (SC Gripe)

Izdvojeno

05. kolovoz 2020 00:36