StoryEditor
OstaloUručili joj zlatnu plaketu

Splitski olimpijci se družili s predsjednicom: Osvajali ste olimpijske medalje u 12 sportova što je impozantno i čini Split najsportskijim gradom na svijetu

7. svibnja 2019. - 18:09
predsjednica_sportasi5-070519

Oko podneva dan je čak počeo sličiti na proljetni, sunce je diglo živu u termomteru pa je hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović u Galeriji Meštrović u Splitu dočekao prelijepi ambijent i pregršt splitskih olimpijaca i osvajača olimpijskih medalja.

Ispred domaćina, Splitskog kluba olimpijaca koji je organizirao ovaj susret, dobrodošlicu je zaželio predsjednik Kluba, naš proslavljeni vaterpolist Milivoj Bebić.

- Cijenimo vašu bezrezervnu podršku hrvatskom sportu i sportašima. Ima malo simbolike u ovome danas, susreli smo se na dan zaštitnika našeg grada, nadamo se da će biti i nekih radnih sastanaka. Dozvolite i da vam predam zlatnu plaketu Splitskog kluba olimpijaca – poručio je Bebićm a oko njega su stajali Duje Bonačić, Željko Jerkov, Deni Lušić, Duško i Marin Mrduljaš, Josip Reić, Anđelo Šetka, Barbara Matić, Ana i Lucija Zaninović, Tino Vegar, Ivan Kljaković Gašpić, Damir Šolman, Igor Boraska, Ivan Pudar, Amar Musić, Tina Erceg, Igor Čulin, Karla Šitić i Ivan Pudar.

- Iznimno mi je drago biti s vama ovdje. Ne mogu vjerovati da u Splitu ima 98 ljudi koji su osvajali olimpijske medalje. Ovdje je samo jedan uži krug, osvajali ste olimpijske medalje u 12 sportova što je impozantno i čini Split najsportskijim gradom na svijetu. Kad se izračuna broj medalja po broju stanovnika... Čestitam – počela je Predsjednica.

Otkrila je i koja joj je prva asocijacija na splitski sport.

- Kad se sjetim one prve medalje nakon osamostaljenja u Barceloni 1992. koju je osvojio Goran Ivanišević i hrvatskog barjaka kojeg je nosio. To će mi uvijek ostati u sjećanju. Mnogi veliki Splićani nisu trenutno s nama poput Blanke, Kukoča, Rađe...

Često je Predsjednica na sportskim borilištima.

- Bitno je promicanje sporta, radim to punim srcem, vjerujem da je sport iznimno bitan za zdravlje nacije, doslovno fizičko, ali i za optimizam i postavljanje i ispunjavanje ciljeva, ali i za nošenje s porazima. Zalažem se za što prije donošenje Strategije razvoja sporta i novog Zakona o sportu koji će se, nadam se, primjenjivati.

Istakla je potom i ona najmlađe.

- Od malih nogu treba krenuti sa sportom, utvrditi koliko sati fizičkog odgoja treba u školi, koliko aktivnosti. Koliko su djeci dostupni sportovi i bavljenje sportom nakon škole. Kako omogućiti sport djeci kojoj roditelji ne mogu omogućiti vožnju na treninge. Jedini način da stvaramo nove talente i nove olimpijske pobjednike je da djeci omogućimo bavljenje sportom. Idemo graditi sportska igrališta, ograničimo im vrijeme gledanja televizije, odvedimo ih u park, zaigrajmo košarku, nogomet i slično, roditelji prvi razvijaju ljubav prema sportu, dalje nastavnici, treneri i drugi entuzijasti.

Najvidljiviji sport je onaj profesionalni, napose nogomet. Hoćemo li vidjeti hrvatsku nogometnu reprezentaciju uskoro u Splitu?

- Ja se doista nadam. Voljela bih vidjeti reprezentaciju ovdje.

Ukoliko se to ostvari, hoćete li i vi biti na Poljudu?

- Obično ne propuštam utakmice hrvatske reprezentacije. Ukoliko se ne dogodi neka neodgodiva obveza, sigurno ću doći – poručila je Predsjednica.

Vratili smo je još malo na najmlađe., na problem što od prvog do četvrtog razreda s djecom ne rade kineziolozi koji su stručni za to, već učiteljice "opće prakse". Dobila je i niz savjeta, ideja... Ivan Kljaković Gašpić istaknuo je potrebu za boljim tretmanom jedrenja koje hrvatskom gospodarstvu donosi znatan novac, Duško Mrduljaš preporučio da se uvede i teorija u tjelesni odgoj, da se mladi educiraju o vježbanju, prehrani... Nadamo se da neće stati na neobveznom, ugodnom razgovoru u Splitu, da će se dogoditi i događati ozbiljni, radni sastanci. Brzo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

29. rujan 2020 06:16