StoryEditor
Ostalosve zatvoreno

Splitski dvojac plivačkih olimpijaca do daljnjeg ne može trenirati u bazenu: ‘Ako Igre ostanu u ovom terminu, svjesno bismo išli u Tokio bezveze‘

Piše Vedran Babić
20. ožujka 2020. - 09:02
Franko GrgićRonald Goršić/HANZA MEDIA

Najnovije mjere koje su zbog koronavirusa definitivno zatvorile, između ostalih, i vrata poljudskih bazena, poremetile su pripreme splitskog plivačkog dvojca za Olimpijske igre, Marina Mogića i Franka Grgića. Jadranov duo pod palicom trenera Mate Ružića narednih mjesec dana provest će trenirajući isključivo na suhom.

- U srijedu smo još trenirali, bili smo sami samcati na bazenu, a onda su nas navečer nazvali i rekli da od ponoći stupa na snagu potpuna zakonska zabrana zatvaranja svih objekata, tako i bazena – rekao nam je Ružić, zahvalivši nadležnim institucijama što su im izašle u susret prethodnih dana.

- Grad Split je učinio sve da treniramo, a i Nenad Periš iz Splitskog saveza sportova baš se potrudio, međutim ništa se tu ne može kad dođe zabrana na državnoj razini. Teško je trenirati i na suhom jer nema okupljanja više od pet ljudi. 

Ružić sada mora osmisliti alternativni plan i program treninga jer jasno je da sljedećih barem mjesec dana s Frankom i Marinom neće moći trenirati u bazenu.

- Vozit će biciklu i trčati. Nema plivanja, nemamo gdje, a zamjene za bazen nema. Nigdje ne možete aktivirati mišiće kao u vodi. Pogotovo je specifično treniranje dugoprugaša koje zahtijeva svakodnevno treniranje ritma na određenim pulsevima. Sjećam se dok sam ja bio plivao, za dva dana propuštenih treninga trebalo mi je šest dana da se vratim u stari ritam i da osjetim vodu kao prije.

Čak i ako se za mjesec dana Ružićevi dečki vrate u bazen, pitanje je koliko bi im vremena trebalo da dohvate staru formu.

- Ne paničarimo, jer tako je i svim drugim sportašima u Splitu. Ne možeš glavom kroz zid. Pitanje je i što će biti s Olimpijskim igrama. Ako ostanu u trenutnom terminu, a mi mjesec dana budemo bez bazena, svjesno bismo išli u Tokio bezveze. Nije isključeno da otkažemo nastup. Ne volim dolaziti na natjecanje ako netko nije sto posto spreman. Evo, prošle godine je Franko imao problema s ramenom pa smo preskočili Europsko juniorsko prvenstvo, ali smo zato na Europskom olimpijskom festivalu mladih i Svjetskom juniorskom napravili rezultat.

Naravno, nisu samo plivači u hendikepu, već cjelokupni splitski sport. Ističe to i Ružić dodajući kako je najvažnije – zdravlje.

- Nemamo izbora. Nije samo nama zabranjeno, već svima. Ostaje nam samo čekati. Najvažnije je da svi ostanemo zdravi pa ćemo lako. Bit će još prvenstava i olimpijskih igara... Kao mlađi sam se više nervirao oko nekih stvari, ali što sam stariji više shvaćam da to nema smisla, pogotovo oko stvari na koje nemaš utjecaj. Činjenica je da je ovo nešto najgore za sport što se dogodilo otkad znam za sebe, no moramo prihvatiti ovakav život kakav jest do daljnjega – smatra Ružić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

04. prosinac 2020 09:31