Ostalokriza rezultata

Splitski 'studenti' na Gripama igraju utakmicu sezone: Nema više luksuza, moramo pobijediti Uspinjaču

Piše Vedran Babić

Tri poraza u posljednje četiri utakmice malo su smrknula lica igrača i vodstva Universitasa. I dok se porazi na „vrućim“ parketima u Makarskoj i Vrgorcu nipošto ne mogu okarakterizirati kao problematični, bodovna „nula“ prošlog vikenda kod kuće protiv Futsal Dinama (1:4) to ipak jest. Splitski „studenti“ još su u relativno komfornoj situaciji na ljestvici, no ona vrlo lako može postati neugodna ako se rezultatska kriza nastavi.

U tom je pogledu sutrašnji ogled jako važan. AFCU je opet doma, na Gripama, stiže mu Uspinjača Gimka (18.30). Zagrepčani su se dolaskom trenera Koraba Morine umjesto Marinka Mavrovića preporodili. Preko Alumnusa su prošli u polufinale Kupa i onda pobijedili Vrgorac 5:4, čime su dno tablice prepustili Splitu. I dalje su u nezavidnoj situaciji, no pobjedom bi se primakli Universitasu na samo bod. Na Gripama, stoga, vlada potpuna mobilizacija. Svjesni su Splićani važnosti susreta, premda nije prošla ni polovica prvenstva.

- Dobrim ulaskom u sezonu i s devet osvojenih bodova dobili smo nekakav luksuz da možemo igrati bez grča. Sada smo taj luksuz potrošili. Opet smo na početku i moramo pobijediti – reći će Ivan Gotovac (27), dobro poznato ime u redovima Universitasa. Dugogodišnji reprezentativac Sveučilišta u Splitu igrao je za Hajduk, Split i Olmissum te je ove sezone jedan od nositelja svoje momčadi.

S tri pogotka je i vodeći strijelac Universitasa, ali ne stavlja sebe u prvi plan. Uostalom, najmanje je važno tko će biti strijelac. Bitni su bodovi.

Šanse su, veli Gotovac, podjednake.

- Uspinjača ima nekoliko reprezentativaca i neki su najavljivali da bi se mogli naći među prve četiri momčadi. Međutim, trenutno imaju samo pet bodova tako da je nezahvalno bilo što prognozirati. Ne možemo reći da ćemo sigurno pobijediti, ali bodovi bi nam dobro došli.

Gotovac, kojega gotovo svi u futsal svijetu znaju pod nadimkom „Šljiva“, smatra da bi moglo presuditi otvaranje utakmice. Uzeo je za primjer prethodna dva dvoboja sa zagrebačkim suparnicima koji, ističe, gaje sličan stil futsala.

- Ako uđemo čvrsto i jako, kao protiv Alumnusa, onda imamo velike šanse. Tada smo rano poveli i na kraju slavili bez problema 4:0. Protiv Dinama smo krenuli slabo i izgubili 4:1. Puno će toga ovisiti o prvom pogotku.

Gosti u Split dolaze bez prvog vratara Marka Vukovića koji je u prošlom kolu protiv Vrgorca zaradio crveni karton.

- Umjesto njega će na gol mladi Ante Piplica, ali je glupo reći da nam je to neka šansa – kaže Gotovac i nada se kako će zajedno sa suigračima i trenerom Marinom Mandićem čim prije preseliti u gornji dom tablice, daleko od opasne zone.

- Liga je ove sezone baš jaka i izjednačena. Prethodnih sezona uvijek bi se dogodilo da igraju neki slabiji klubovi s kojima si bio siguran da nećeš ispasti. Sada takvih klubova nema. Split je na dnu, Uspinjača, Vrgorac i Dinamo također su ispod nas... Stvarno je svaki bod važan. Moramo se čim prije izvući iz ove mini krize – zaključuje Ivan Gotovac.

#FUTSAL#USPINJAčA#UNIVERSITAS