StoryEditor
Ostalobrazilski jiu jitsu

Splićane oduševio borilački sport koji 'spašava živote'

4. rujna 2017. - 22:01
jui_jitsu15-290817.JPG

Nazivaju ga ljudskim šahom, jer u tom sportu do pobjede se ne dolazi sa snagom i kondicijom, već s glavom. U borbi itekako morate razmišljati o svakom potezu. To je idealan sport. Tako o brazilskom jiu jitsu govori 30-godišnji Marin Matulić, prvak Hrvatske u svakom pojasu i odnedavno jedan od četvorice vlasnika crnih pojaseva u toj vještini u gradu pod Marjanom.

Trenira u splitskoj podružnici kluba Black Dragon, kojem je centrala u Atlanti u SAD-u. U Dioklecijanovu gradu djeluje još i podružnica londonske Roger Gracie akademije. Matulića smo susreli na turniru Split International Pro koji je održan u subotu 26. kolovoza u novoj sportskoj dvorani Obrtno-tehničke škole. Tamo se hrvalo 70-ak europskih boraca svih pojaseva.

Taj turnir se održava niz godina, kažu organizatori, no od ove godine to je u suradnji s UAEJJF-om, svjetskom jiu jitsu organizacijom kojoj je sjedište u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Tako se Split našao na njihovoj svjetskoj karti. To je uz borce iz susjedne Italije, Mađarske, Slovenije i BiH, privuklo i one iz Ukrajine i Velike Britanije, ali i našeg Davida Vojnovića, prošlogodišnjeg europskog viceprvaka do 110 kilograma iz Lisabona, koji dolazi iz zagrebačkog kluba Black Dragon i vlasnik je smeđeg pojasa.

‘Main stream’ sport u svijetu Kotizacija za natjecanje podno Marjana je 350 kuna, pa nam neki sudionici napominju da se za ozbiljnije baljenje tim sportom mora biti financijski potkovan. S druge stane, događaj je idealan je da na njemu iskustvo steknu natjecatelji nižih pojaseva i mlađih uzrasta.

- Zbog nezgodnog ljetnog tajminga nismo mogli očekivati veći broj sudionika, ali svi pobjednici unutar kategorije osvajaju bodove UAEJJF organizacije, a oni koji skupe dovoljno bodova odlaze na završ- ne turnire s prestižnim nov- čanim nagradama. Također, osvajači apsolutnih kategorija u Splitu dobivaju plaćenu kotizacijom za Croatia International Pro koji će se održati u Zagrebu u listopadu. Borcima koji tamo pobjede u apsolutnim kategorijama plaća se kotizacija i put na završnicu Europe Pro Jiu-Jitsu Championship koja će održati u Moskvi sljedeće godine. Razina iznad su Grand Slam turniri i World Pro u Abu Dhabiju - kaže nam Viktor Jonjić, dugogodišnji član zagrebačkog Black Dragona i jedan od organizatora splitskog turnira.

- U Hrvatskoj se brazilskim jiu jitsuom bavi zavidan broj ljudi u odnosu na prije 7-8 godina. Kod nas djeluje 30-ak klubova, od čega su 23 punopravni članovi Hrvatskog Jiu Jitsu saveza. No, u Lijepoj našoj ta vještina nije ni blizu poznata kao što je to na svjetskoj razini, gdje je jedna od “main stream” sportova zahvaljujući popularizaciji Pridea i UFCa. Tu stupa naše partnerstvo s jednom od najjačih jiu jitsu organizacija koja stiže iz Emirata, a koje je počelo prije tri godine. Zadnjih godinu i pol dana ta suradnja je intenzivna i s njima organiziramo turnire - kaže Jonjić, te nastavlja:

- Tako je na našem zadnju velikom natjecanju u Zagrebu sudjelovalo preko 250 natjecatelja iz 30 europskih zemalja. Došla su nam dva svjetska prvaka, europski prvaci i viceprvaci, što je za jiu jitsu turnir u Hrvatskoj velika stvar. Bilo je osigurano 45 “travel paketa” na Grand Slam u Londonu, a za osvajače apsolutnih kategorija šest “travel paketa” za Grand Slam u Tokiju. Dodaje da je formula jednostavna.

- Radimo dobar posao i u Emiratima su to prepoznali. Sada turnire pod njihovim pokroviteljstvom dovodimo u ostale U ovom borilačkom sportu nema udaraca, nema velikih amplituda bacanja kao u judu i mogućnost ozljede je vrlo mala pa se njime bave osobe od 5 do 85 godina hrvatske gradove. Cilj nam je jiu jitsu popularizirati u Splitu, Rijeci… Za kraj, evo njegova odgovora na pitanje zašto trenirati jiu jitsu.

- Nije kliše kad na internetu googlajući naiđete na “jj saved my life“ (“jj je spasio moj život” op.a.). U tom borilač- kom sportu nema udaraca, nema velikih amplituda bacanja kao u judu i mogućnost ozljede je mala. S druge strane je jako zahtjevan i dinamičan, a poanta sporta je da slabiji protivnik može pobijediti jačega gušenjem, polugom, izolacijom…

Dakle nije cilj nekoga nokautirati, već ga prisiliti na predaju mirnim načinom, smirivanjem intenziteta sukoba. U SAD-u tim sportom se zbog toga bave osobe od 5 do 85 godina, jer je vještina bazirana na pravilnoj tehnici izvođenja.

Trojica Splićana s crnim pojasevima

U splitskom Black Dragonu odnedavno su tri crna pojasa. Nakon više od deset godina treniranja dobili su ih Danko Uglešić, Toni Pliškić i Marin Matulić. Klub okuplja šezdesetak članova. Djeluje u zgradi pokraj Slobodne Dalmacije.

- Jiu jitsu je dobar za sve uzraste jer potiče psihofizički razvoj, podiže samouvjerenost i razvija motoriku – kaže trener Uglešić. 

Ljubavna ptiča: Luka ne štedi Emmu

Najljepše lice splitskog jiu jitsu turnira zasigurno je Emma Kamarić. Ta 22-godišnjakinja rođena je u Americi, živi i trenira u Zagrebu, a izvanredno studira na Kineziološkom fakultetu u Splitu.

- Prije jiu jitsa, četiri godine sam se bavila s MMA. Uglavnom treniram s dečkima jer rijetko se nađe klub gdje ima više djevojaka na istom nivou. Cilj mi je da se jednog dana profesionalno bavim jj-om, a već sada osvajam dosta novčanih nagrada po većim turnirima – kaže Emma.

U šali dodaje da jedini tko je ne štedi na treningu je njen momak Luka Škorić (27). Tako u Hrvatskom jj-u imamo i lijepu ljubavnu priču. Luka je višestruki prvak Hrvatske, osvojio je turnir u Zagrebu i kartu za London. Nedavno je bio treći na EP-u. Uz to završava diplomski studij na Prometnom fakultetu.

- Ciljevi su mi da postanem svjetski prvak i da u crnom pojasu osvojim europsko zlato. Onome tko ‘digne’ medalju u crnom pojasu na prestižnom turniru, život je sređen. Dobit će sponzora, držat će seminare... – veli Luka.

Semafor Splita

Muškarci

Bijeli pojas do 77 kg - Anton Blažević, Hrvatska

Bijeli pojas do 85 kg - Kristof Helmeczy, Mađarska

Bijeli pojas do 110 kg - Mahir Zuka, BiH

Bijeli pojas, master 1, do 94 kg - Ashkan Salehi, Iran

Plavi pojas do 77 kg - Ihor Bulyhin, Ukrajina

Plavi pojas do 94 kg - Vedran Čugalj, Hrvatska

Plavi pojas do 110 kg - Tomislav Nikolić, Hrvatska

Ljubičasti pojas do 85 kg - Oleksandr Matviichuk, Ukrajina

Ljubičasti pojas do 94 kg - Franck Martin, Francuska

Smeđi pojas do 77 kg - Jonathan Brinkhaus, Njemačka

Smeđi pojas do 94 kg - Luka Škorić, Hrvatska

Crni pojas do 94 kg - Marin Matulić, Hrvatska

Absolute, plavi pojas do 77 kg - Ihor Bulyhin, Ukrajina

Absolute, crni i smeđi pojas do 110 kg - David Vojnović, Hrvatska

Absolute, ljubičasti pojas do 110 kg - Franck Martin, Francuska

Plavi pojas, absolute do 110 kg -Vedran Čugalj, Hrvatska

Smeđi do crni pojas, absolute do 77 kg - Jonathan Brinkhaus, Njemačka

Maloljetnici, bijeli pojas do 81 kg - Abdulsamed Hakić, BiH

Žene

Ljubičasti pojas do 70 kg - Emma Kamaric, Hrvatska

Absolute, plavi i ljubičasti pojas - Bogdana Golub, Ukrajina

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. siječanj 2022 18:20