StoryEditor
Ostaloevala, majstore!

Splet nesretnih okolnosti natjerao legendu dalmatinskog baluna na gol, a onda je pokazao da se s 52 godine može nositi s puno mlađima: Obranio sam sedam komada!

Piše Ivica Gjergja
6. rujna 2019. - 11:10

- Na vratima je Radenko Šimunov! - kazao je trener Jugo Dominis, a u svlačionici Primorca nastao je muk. Radenko?! Nije moguće! Pa koliko je njemu godina?!

Ali izbora nije bilo. Odluku trenera ubrzo su svi prihvatili, a Radenko se dobro zagrijao, pljunuo u rukavice i odvažno stao između dvije stative. Istina, nije to bio dan za pamćenje, Biograđani su izgubili, Jadran Luka Ploče bio je bolji 2:1, ali zato je Radenko tog dana definitivno ušao u legendu. Sportski almanasi i sjećanje ne pamte da je itko ikad prije njega nastupio na nekoj službenoj utakmici ne samo hrvatske nogometne lige s napunjene 52 godine života!

Naklon do poda

A Radenko nije samo nastupio, te nedjelje u susretu prvog kola Treće hrvatske nogometne lige Jug bio je jedan od najboljih igrača na terenu i bez njega na vratima Primorac se mogao puno gore provesti. I zato se ovom gospodinu treba nakloniti do poda, ne samo sportska javnost!

Radenko Šimunov, popularni Rade, zadnjih nekoliko godina radi kao pomoćni trener i trener vratara u biogradskom trećeligašu. Vratarsku karijeru počeo je u rodnom Zadru, nastavio je početkom osamdesetih u zagrebačkom Dinamu, igrajući u šampionskoj generaciji pod vodstvom Miroslava Ćire Blaževića. Potom je neko vrijeme nastupao za sisačku Segestu, a onda se opet vratio na more, nastupajući u momčadima s područja Zadarske županije, da bi se na koncu, eto, skrasio u Primorcu.

Iako se Radin nastup u gostima u Pločama još uvijek prepričava, i ne samo u sportskim kuloarima, valja reći da je tom uistinu nesvakidašnjem događaju kumovao zapravo splet nesretnih okolnosti koje su zadesile biogradski klub. Naime, tri dana prije susreta s Jadranom LP, prvi vratar Mate Stojanov dobio je crveni karton u Kup susretu i tako zaradio suspenziju, a juniorski vratar Ivan Lukarić nije bio registriran za prvu ekipu. U takvoj situaciji šef Primorca, trener Jugo Dominis, nije imao previše izbora i posegnuo je za jokerom: Radenkom.

Vratili se refleksi

- Suigrači su mi dali punu podršku, u njima sam imao veliki oslonac. Tako smo se i dogovorili na početku susreta - skromno će Radenko. Nije trebalo puno da mu se obnove vratarski refleksi.

- U početku je malo i meni bilo čudno, ali brzo sam se vratio na "stare staze" kada sam dominirao na vratima. Pa ja u kontinuitetu i branim 35 godina, od svoje 17. godine - kaže i podsjeća da njegove "džentlmenske godine" protivnici iz Ploča nisu previše respektirali.

- Nisu me štedjeli. Kada bi obrana nešto propustila, bio sam grudobran koji ih je zaustavljao. A takvih sam, brat-bratu, dobrih šest-sedam udaraca skinuo. Ne opravdavam se, ali prvi zgoditak iz kaznenog udarca nisam mogao obraniti. Kod drugog gola moji su suigrači malo zaštekali, propustili su njihova napadača, a ja jedan na jedan nisam mogao ništa uraditi. Žao mi je, jer bila je to 88. minuta kada smo mogli doma donijeti makar bod. No, to je nogomet - kaže Radenko.

Nije lako u njegovim godinama imati formu za odličnih 90 minuta nastupa, kad i puno mlađi i istreniraniji od njega katkad jedva izdrže i dvije trećine susreta...

Znam di će balun

- Malo me zateže koljeno, mogao bih još i više, ali treba stvari ipak prepustiti mladima. Svaki dan sam trenirao sa svojim vratarima, tako da sam mentalno unutra. Uostalom i ove obrane koje sam izveo na posljednjoj utakmici nisu slučajne. Prosudba, instinkt i ono najvažnije na vratima, a to je osjećaj gdje će lopta, nisu me napustili. Ja se na treninzima, slobodno mogu reći, nadigravam sa svojim vratarima. Dokle će tako biti, ne znam, ali zasad je tako...

Treba li Primorac uopće tražiti novog vratara kada ste vi sad tu?

- Da, da, treba... (smijeh). Ja ću sa zadovoljstvom održavati treninge, ali braniti je malo teže. Trebaš ipak 90 minuta biti koncentriran, a u ovim godinama, priznat ćete, to nije baš lako. Mladi i nadareni Mate Stojanov, uz rad koji prolazi, bit će, uvjeren sam, odličan vratar. On je budućnost Primorca - kaže nam Radenko, možda ne više budućnost, ali zato sigurna sadašnjost biogradskog trećeligaša.

IMA JEDAN JOŠ STARIJI

Britanac Colin Lee brani sa 79 ljeta na plećima

Junak naše priče Radenko Šimunov nije, naravno, najstariji vratar na svijetu. Priča o Britancu Colinu Leeju iz Northamptona obišla je ovoga proljeća cijeli svijet. Riječ je o vrataru jednog engleskog niželigaša - Thorplands Club 81 - koji možda i nije najbolji golman na svijetu, ali je vjerojatno najstariji. Pored njega je 41-godišnji Gianluigi Buffon još uvijek junior, a vratari poput De Gee ili Courtoisa spadaju pod apsolutne početnike.

Colin ima 79 godina i još uvijek je na vratima na svakoj utakmici, a najavio je i da će nastaviti s nogometom usprkos tome što ima artritis. U klubu igra sa svojim sinom i unukom i nema namjeru prekinuti karijeru koju je počeo kada je imao samo šest godina.

 

Izdvojeno

05. kolovoz 2020 11:45