StoryEditorOCM
Ostaloveliki pothvat

Solinjanka Dina Levačić na rođendan preplivala 23 km širok Cookov prolaz: ‘Sad idem puhati svjećice...‘

Piše Pero Smolčić
14. ožujka 2023. - 21:52

Gotovo je. Ili tek počinje, tko zna, na Dini je da odluči, ali vrhunska splitska plivačica Dina Levačić preplivala je Cookov prolaz na Novom Zelandu i tako zaokružila priču o “Velikih sedam”.

Hrvatska daljinska plivačica preplivala je 23 kilometra širok Cookov prolaz na Novom Zelandu, čime je postala tek 23. osoba solinjanka na rođendan preplivala 23 km širok cookov prolaz, kompletirala u svijetu i prva iz Hrvatske koja je preplivala svih sedam velikih svjetskih maratona. Prva osoba koja je preplivala svih sedam prolaza bio je Stephen Redmond 2012. godine, a posljednji kojem je to uspjelo bio je Adrian Sarchet u veljači 2020.

Dinina je priča počela 2017. godine kada je preplivala Catalina Canal u Kaliforniji, potom kanal La Manche u Europi, prolaz Molokai na Havajima, Tsugaru u Japanu, Gibraltarska vrata i Sjeverni kanal između Sjeverne Irske i Škotske. Splićanka je svoj konačni uspjeh objavila jučer, na svoj 27. rođendan, na društvenim mrežama nakon 11 sati plivanja, uz visoke valove i temperaturu oceana od oko 16 stupnjeva. Cookov tjesnac nalazi se između Sjevernog i Južnog otoka na Novom Zelandu, te se zbog niske temperature oceana i jakih struja smatra jednim od najtežih plivačkih izazova.

- Bila bih presretna da se to dogodi baš na moj rođendan, ali može i u idućih nekoliko dana - kazala nam je na konferenciji za novinare prije desetak dana optimistična Dina. Rođendanska joj se želja i ostvarila.

- Hvala svima koji su bili uz mene, ne samo u plivačkom, nego i obrazovnom, profesionalnom i privatnom životu. Ovo je uspjeh svih koji stoje iza mene, ponosna sam što će moje ime stajati uz još 22 ljudi koji su ispunili svih sedam preplivavanja. I što će stajati hrvatska zastava uz one koji su preplivali “Velikih sedam”. Idem sada još prije ponoći otpuhnuti svjećice na rođendanskoj torti - poručila je Dina.

Rekla je i kako je bilo u moru i kroz što je sve prolazila.

- Pozdrav svima nakon završne avanture i projekta koji je počeo 2017. godine s preplivavanjem Cataline. Ovo je danas bilo dosta izazovno, što je bilo i za očekivati, iako sam se nadala malo mirnijem vremenu, ali tako je to u ovome sportu. Nepredvidivo. Bilo je jako valovito i nadali smo se da će se tijekom dana more primiriti, ali nije. Bilo je nemilosrdno, ali najbitnije je da sam došla na Južni otok i dotakla obalu, glavni je cilj ispunjen. Sada mogu krenuti u ostvarivanje nekih novih projekata. Za mene je ovo veliki uspjeh i kruna 23 godine treniranja plivanja. Sva žrtva, rad i trud su se isplatili. Na tom je putu bilo jako puno uspona i padova.

Ostalo joj je još da prepliva...

- Od Visa do Splita, nadam se da ću konačno i to uspjeti... - bila je najavila na “pressici” prije odla - ska u Novi Zeland.

Dininih ‘Oceans Seven’

2017. Catalina Canal

3. kolovoza 2017. godine članica KDP-a Split postala je prva osoba iz Hrvatske koja je preplivala kanal Catalina u duljini od 34 km. Plivalo se od otoka Catalina do Los Angelesa. Start je bio u noći, u 23 sata po lokalnom vremenu. Dina je ušla u cilj nakon 9 sati i 47 minuta koji je bio na plaži ispod Trump National Golf Cluba.

2017. La Manche

Dina je preplivala čak 45 kilometara za 11 sati i 42 minute. Trebalo je pobijediti za početak samoga sebe i biti dugo u ledenoj vodi temperature 16,5 stupnjeva. Iako je kanal u najužem dijelu širok 34 kilometra, zbog nepovoljnih uvjeta se uvijek ispliva mnogo više.

2018. Molokai kanal na Havajima

Molokai kanal na Havajima dugačak 42 kilometra. Vremenski uvjeti za preplivavanje kanala su bili daleko od idealnih, jak vjetar s udarima od 50 km/h, visoki valovi cijelim putem koji su dodatno otežavali plivanje, pa i jedna meduza koja je jako opekla nisu bili nepremostiva prepreka, 13 sati trajao je ovaj maraton

2019. Tsugaru kanal u Japanu

Tsugaru u Japanu se nalazi između otoka Honshua i Hokkaida i spaja Japansko more i Tihi ocean. Dina je startala u ponoć po lokalnom vremenu, a do Hokkaida preplivala gotovo 31 kilometar za sedam sati, 13 minuta i 15 sekunda.

2022. Gibraltarski tjesnac

Dina je 2022. najbrže preplivala dionicu dugačku 15.3 kilometra koja razdvaja Europu s Afrikom odnosno, Španjolsku od Maroka. Ukupno je prošle godine 84 plivača i plivačica preplivalo Gibraltar, a naša Dina Levačić je preplivavši ga 18. lipnja, učinila to za samo 3 sata i 3 minute.

2022. Sjeverni kanal između Sjeverne Irske i Škotske

Postala je prva osoba iz Hrvatske koja je preplivala 34 kilometra široki Sjeverni kanal između Sjeverne Irske i Škotske, trebalo joj je 10 sati, 26 minuta i 58 sekundi.

2023. Cookov prolaz na Novom Zelandu

image

Dina Levačić

image

Dina Levačić

image

Dina Levačić

image

Dina Levačić

image

Dina Levačić

image

Dina Levačić

image

Dina Levačić

image

Dina Levačić

image

Dina Levačić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. veljača 2024 09:26