StoryEditor
OstaloProteklo je 55 godina

Slavljenička fešta ispred splitskog Kazališta: Paraolimpijci, sritno i puno uspjeha u Tokiju!

Piše Vedran Babić
9. rujna 2019. - 18:54

Hrvatski paraolimpijski odboru, gospodine u zrelim godinama, čestitamo vam 55. rođendan! Nadamo se da ste zadovoljni proslavom koju ste organizirali u Splitu na platou ispred Hrvatskog narodnog kazališta.

Izravno se i kao uvaženom sugovorniku obraćamo HPO-u budući da je riječ o drugoj vertikali hrvatskog sporta i savezu koji je u rujnu 1991. godine bio jedan od utemeljitelja Hrvatskog olimpijskog odbora.

Obitelj krovne kuće hrvatskog paraolimpizma okupila se u gradu pod Marjanom kako bi proslavila ovaj značajan jubilej, a tom je prilikom pripremila program za posjetitelje i nudila im mogućnost da se okušaju u taekwondou, stolnom tenisu i košarci u kolicima.

Na tatamiju ih je čekao Ivan Mikulić, naš proslavljeni parataekwondoaš koji je gotovo siguran na Paraolimpijskim igrama u Tokiju sljedeće godine.

- Prvi sam na svjetskoj rang listi, a prva četvorica do kraja godine imaju izravan plasman u Tokio. Tamo ima mjesta samo za 12 natjecatelja, tako da je i sam odlazak veliki uspjeh – rekao nam je Mikulić kojemu je na uspjesima čestitao čak i najbolji svjetski tenisač Novak Đoković.

Tokiju se nada i parajudašica Lucija Brešković (u konkurenciji slijepih i slabovidnih) koja je već osjetila Igre prije tri godine u Rio de Janeiru. Kod HNK je stigla s mlađom sestrom Jelenom, također parajudašicom. Obje su zaigrale košarku u kolicima s kolegama iz KKI Split predvođenih njihovim trenerom Hrvojem Kujundžićem, ali su probale i taekwondo kod demonstratora Mikulića.

- Ajme, ispast' ću smotana. Neću ja – plašila se Jelena, ali ju je Lucija ipak nagovorila.

A onda je i Luce krenula.

- Noga mi ne stoji ravno kod udarca – požalila se Mikuliću koji joj je uzvratio vrijednim savjetom.

Mikulić je, spomenimo i to, pobijedio na Parakvizu odgovorivši na najviše točnih pitanja o hrvatskom paraolimpizmu. Bravo!

Zainteresirani su mogli i prošetati nekoliko metara kroz ParaBOX, a to je multimedijski senzorij koji kreira uvjete potpunog mraka i simulira odsustvo vida u rješavanju različitih zadataka. Jedan od onih koji se odvažio bio je Ivan Matas. Ispričao nam je kako mu je bilo:

- Čudno, baš neobično. Sve je zamračeno, ništa se ne vidi. Mora san nać' neku kutiju i balun. Kutiju san naša, ali balun nisan! Nismo svjesni koliko smo sritni šta imamo vid.

Kako i priliči proslavi rođendana, pojela se torta i nazdravilo se šampanjcem. Navratili su Tomislav Borozan, ravnatelj Javne ustanove „Sportski objekti“, Milivoj Bebić i Josip Reić iz Splitskog kluba olimpijaca, kao i Mijo Bakić, predsjednik Sportskog saveza invalida grada Splita.

Za kraj ove lijepe priče Ratko Kovačić, predsjednik HPO-a, istaknuo je stvari na koje je najviše ponosan.

- Imamo 22 paraolimpijca s 45 medalja, 14 nacionalnih saveza, 11 županijskih i 10 gradskih koji djeluju u preko 165 registriranih klubova. Ponosni smo što su naši sportaši sukladno Zakonu o sportu priznati kao svaki drugi sportaši.

Ali ima i problema.

- Nedostaje nam razvijeniji sustav i trajnije financiranje na lokalnoj razini kako bismo uključili više profesionalaca i trenera – zaključio je Kovačić.

Događaju je prisustvovao i Krešimir Šamija, zamjenik državne tajnice Središnjeg državnog ureda za šport Janice Kostelić.

- Raduje me što se kroz ovakve događaje radi na masovnosti, a ne isključivo sportskom rezultatu jer je on samo posljedica kontinuiranog rada na masovnosti. Prije tri godine prilikom osnivanja SDUŠ-a naš je proračun iznosio nešto manje od 200 milijuna kuna, sad je 336, a dogodine očekujemo daljnje povećanje sredstava jer se radi o olimpijskoj godini. Međutim, to nije trošenje nego ulaganje. Ako izgradimo kvalitetan sustav sporta, i to sporta za sve, imat ćemo kvalitetnije i sretnije društvo.

#ROĐENDAN#PARAOLIMPIJCI

Izdvojeno

05. srpanj 2020 17:24