StoryEditor
Ostalo‘sportski praznici‘

Školarci će se besplatno baviti sportom tijekom ljeta: ‘Ministarstvo je prepoznalo važnost ovog projekta te će osigurati više od tri milijuna kuna‘

9. svibnja 2021. - 12:23
Darko Tomas/Cropix

Bave li se školarci sportom i tjelesnom aktivnošću i tijekom ljetnih praznika? 

Istraživanja pokazuju kako su tijekom praznika školska djeca uglavnom nemotivirana za bavljenje sportom, a zanemaruju i fizičku aktivnost. 

U zagrebačkom hotelu Sheraton, Hrvatski školski sportski savez, uz potporu Ministarstva turizma i sporta, promovirao je sportsko-edukativni program – ‘’Sportski praznici 2021’’. Predsjednik HŠSS-a Nikica Perković spomenuti je program predstavio kao ‘’kontinuirani nastavak bavljenja tjelesnom aktivnošću i za vrijeme ljetnih praznika’’ za sve učenika osnovnih škola diljem Republike Hrvatske.

Program je besplatan, a u projektu bi prema zamislima organizatora trebalo sudjelovati 126 kineziologa te preko deset tisuća učenika iz svih hrvatskih županija. Predviđeno je više od 5000 sati programiranih aktivnosti na 63 lokacije. 

- Ministarstvo turizma i sporta prepoznalo je važnost ovog projekta te će za njegovu provedbu osigurati više od tri milijuna kuna, a ukoliko interes bude veći iznos će se povećati – istaknula je ministrica Nikolina Brnjac. 

Neprijeporno, tjelesna aktivnost doprinosi fizičkom, ali i psihičkom zdravlju djece te je izrazito važna posebno u ovoj dobi kada se stječu navike za cijeli život. Od 2016. godine izdvajanje za školski sport povećalose u stopostotnom iznosu, a Ministarstvo turizma i sporta nastavit će s ulaganjem kroz nacionalna sredstva, ali i kroz europske fondove.

Projekt – ‘’Sportski praznici 2021.’’ reakcija je na poražavajuće pokazatelje glede bavljenja sportom, odnosno smanjene tjelesne aktivnosti školske djece i mladih. Loša situacija dodatno se intenzivirala tijekom krize uzrokovane pandemijom covida-19. 

Hrvatski školski sportski savez već je pokrenuo projekte zdravstveno usmjerenog tjelesnog vježbanja, Univerzalnu sportsku školu i te Vježbaonicu. Program ‘’sportskih praznika’’ nadogradnja je dosadašnjih napora HŠSS-a, u suradnji s Ministarstvom turizma i sporta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2021 13:04