StoryEditorOCM
Ostalone vide problem

Skandal koji drma Hrvatsku dobio nastavak, Riječani žele izbaciti splitski klub, stigao im odgovor

Piše David Kapetanović
7. ožujka 2024. - 07:17

Dok su oči sportske javnosti uglavnom uperene u dramu koja vlada hrvatskim nogometom, drama trese i našu odbojku, a u centru zbivanja je OK Split. Velika borba vodi se u prvenstvu, Split je u subotu pobijedio Rijeku s 3:2 u setovima za izrazito važne bodove u ljutoj borbi za ostanak u ligi.

Ali, tek je to bio početak "nereda". Ubrzo nakon poraza, Rijeka je podnijela žalbu, tražila da se Splitu oduzme ne samo ova pobjeda, nego i neke ranije pobjede, što bi za splitski klub sigurno završilo ispadanjem iz lige. Razlog žalbi je Igranje Igora Omrčena za Split.

Inače, Splićanin Igor Omrčen (43) ponajbolji je hrvatski odbojkaš svih vremena. Osim u Hrvatskoj, dugi niz godina je igrao u Italiji i Japanu, svjetskim centrima odbojke. Nakon plodne i bogate karijere u inozemstvu vratio se u rodni Split, gdje je odlučio pomoći svom prvom klubu.

U čemu je onda problem? Zašto se Rijeka žali i traži pobjedu za zelenim stolom? Naime, Omrčen je u ovoj sezoni u zapisnicima bio upisan i kao igrač, ali i trener seniora. To od sredine ove sezone Hrvatski odbojkaški savez ne dozvoljava, objašnjava nam Andrija Polić, predsjednik OK Split.

image
Paun Paunović/Cropix

- Nitko se nije nadao žalbi. Situacija je skroz čista, svi sve znaju - rekao je Polić, pa krenuo od početka:

- Na početku prvenstva Omrčen je bio prijavljen kao igrač i trener. U pola sezone Savez nam je poručio da od sada može biti samo jedno ili drugo, pa smo ga skinuli s trenerske licence. Svi su nam tada rekli da je sve po pravilima. On je igrao, nitko se nije bunio do Rijeke. Malo je to sve i smiješno, to što Rijeka radi je sramota. Nisu pobijedili pa se sad žale. Savez sve zna, naš trener je Fabijan Ćosić i tako je i prijavljeno.

U klubu su uvjereni da im neće biti oduzeti bodovi. Tvrde kako je sve transparentno i po pravilima.

- Neće nam nitko oduzeti bodove. Sve je dokumentirano, nitko nas iz Saveza nije upozorio na ikakve nepravilnosti. Čim je Savez zatražio, odmah smo ga prijavili kao igrača i skinuli mu trenersku licencu. 

Omrčen je zadnji put u zapisniku prijavljen kao trener 3. veljače, Polić nam kaže kako je upit Saveza došao poslije tog datuma. Točno kada, tu informaciju nam nije otkrio. Omrčen je kao igrač nastupio u obje polusezone, zadnji put u spomenutom susretu protiv Rijeke.

image
Paun Paunović/Cropix

Čini se neozbiljno da Hrvatski odbojkaški savez donosi novi pravilnik dok sezona traje, te da traži promjene od klubova dok traju velike borbe u prvenstvu, ali rad Saveza nam Polić nije htio komentirati. Ipak, osvrnuo se na veliku borbu koju Split vodi pri dnu tablice.

- Uvjeren sam da ćemo izboriti ostanak u ligi. Tu je pet klubova u borbi, uvjeren sam u dvije pobjede s Igorom u momčadi i nema šanse da nam itko oduzme bodove, na terenu ili van njega. 

Split dugo godina nije bio u ovako lošoj poziciji, grčevita borba za opstanak je odbojkašima Splita nepoznanica.

- Poklopile su se ozljede i problemi s rosterom ove sezone. Ali, kadeti i juniori su nam nikad bolji. Ostajemo u ligi, a splitska odbojka ima svijetlu budućnost - samouvjereno je zaključio Polić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 04:39