StoryEditor
OstaloMALAČKA

Sjajna auto-predstava na Kozjaku: Talijan Simone Faggioli, najuspješniji vozač u povijesti Europskog prvenstva na brdskim stazama, oborio rekord!

Piše Tonči Vlašić
12. srpnja 2020. - 21:20
Božidar Vukičević/HANZA MEDIA

Sjajna auto predstava na Kozjaku, u Radošićima, u zaleđu Kaštela, 'priko brda', u općini Lećevica. Nikad prije viđena. Talijan Simone Faggioli, najuspješniji vozač u povijesti Europskog prvenstva na brdskim stazama s čak jedanaest naslova najboljeg, popravio je rekord 4100 metara duge staze na Kozjaku za gotovo 15 sekundi. Rekord Crnogorca Miloša Asanovića – 2:07,700 – otišao je u povijest već na subotnjim službenim treninzima.

- Svaku utrku u subotu i nedjelju su obarali rekord. Bili su sjajni – istaknut će Damir Katunarić, bivši uspješni splitski vozač, koji je kao tajnik Splitskog Auto kluba potpisao organizacije svih utrka na Malačkoj počevši od prve održane 1998. godine.
Faggioli je prije tri tjedna oborio i rekord Skradina, ali tamo nije osvojio 14. Nagradu grada Skradina, već je 'lovorov vijenac' bio na glavi Christiana Merlija, dvostrukog europskog prvaka, kojem sad na Kozjaku Faggioli nije dozvolio novo slavlje.

- Faggioli je došao prije Merlija na Kozjak te trenirao – otkrio je Katunarić.

image
Božidar Vukičević/HANZA MEDIA

Faggioli se uz rekord staze okitio i krunom ukupnog pobjednika 23. Nagrade Malačka Sveti Dujam, koja je okupila najjaču ekipu u povijesti trke. Razlog se zna - Europsko prvenstvo na brdu 2020. je otkazano, te su najbolji europski vozači odlučili voziti utrke u Hrvatskoj. Faggioli i Merli su klasa za sebe. Naprosto sjajni. Njihov dvoboj će se pamtiti. Merli je u prvoj nedjeljnoj vožnji imao nezgodu, te nije uspio nadoknaditi zaostatak.

- Bilo je više od stotinu vozača, od toga njih dvadesetak u formulama i prototipovima, ali i nekoliko auta kakvi se rijetko viđaju na hrvatskim brdskim utrkama – istaknuo je Dubrovčanin Dubravko Čikor, još jedna legenda hrvatskog automobilizma, koji je bio u ulozi direktora utrke. 

image
Božidar Vukičević/HANZA MEDIA

Naš najuspješniji vozač na europskim brdima, Leteći Konavljanin Niko Pulić, koji je tri puta bio europski prvak, ali u kategoriji I (Faggioli i Merli su krune uzimali u kategoriji II), proslavio je radno i uspješno svoj 57. rođendan, Doprinio je uspjehom u prvenstvu Hrvatske uvjerljivoj pobjedi svog Dubrovnik Racing, koji je bio klupski najbolji na 23. Nagradi Malačka Sveti Dujam. Pulić je osvojio za klub 24,5 boda. Bio je najbolji u klasi, te drugi u grupi A prvenstva Hrvatske. Dubrovnik Racing je nakon slavlja u Skradinu prije tri tjedna bio uvjerljivo najuspješniji klub i druge brdske utrke sezone te nakon samo dvije od (svega) šest predviđenih utrka u 'korona sezoni' ima već velikih 38,5 bodova više od branitelja naslova, Župe dubrovačke, koja je u Skradinu, ali i na Malačkoj bila klupski druga.

Pojedinačno, kad se u obzir uzme prvenstvo Hrvatske, Dejan Dimitrijević (Velika Gorica) je bio najbolji u kategoriji I te u grupi 'E' dok je Laszlo Szasz prvi u kategoriji II. U preostale dvije grupe slavili su Đivo Franić (Dubrovnik Racing) u grupi N te Matija Jurišić (RI Autosport) u grupi A.

Izdvojeno

21. srpanj 2020 12:35