StoryEditor
Ostalo44 put po redu

Sačuvala se tradicija: ‘Faros’ je bio korak do propasti, ali ipak će se plivati do rta Kabal

1. rujna 2019. - 20:57
angela_maurer_i_matteo_furlan_stari_grad-200819.JPG

U zadnje vrijeme bilo je puno neizvjesnosti oko održavanja 44. Međunarodnog prvenstva u daljinskom plivanju u Starome Gradu na otoku Hvaru, baš kao i lani.

Očito se osjećaju posljedice "isparavanja" višemilijunskog novčanog iznosa na štetu organizatora, istoimene udruge, radi čega se protiv nekoliko osoba vode kazneni postupci. Takva situacija izazvala je niz upravljačkih, pa i organizacijskih problema, a Vicko Šoljan, "otac" popularnog Maratona "Faros", sve teže konce drži u svojim rukama.

Iz udruge sada tvrde kako stižu dobre vijesti, jer će natjecanja, kako kažu, ipak biti, samo je što je plivačka smotra premještena s kraja kolovoza na 7. rujna.

– Moramo naglasiti da je prvi Maraton "Faros" održan 18. rujna 1976. godine, da bi nakon toga bio premješten u prvu rujansku nedjelju, i tako je ostalo do 1997. godine. Tada je uslijedila nova promjena i sve do lani je održavan zadnje subote u kolovozu, a mi smo ga sada odlučili vratiti u vikend prije početka školske godine, naprosto da naša djeca uživaju – ustvrdila je Marcela Dragičević, nova predsjednica udruge Maraton "Faros".

Riječ je o najvećoj takvoj manifestaciji u Lijepoj našoj, s velikim međunarodnim utjecajem, koja se kontinuirano održava više od četiri desetljeća. Dugogodišnja tradicija predstavlja izvanrednu turističku i opću promidžbu našeg najstarijega grada i otoka Hvara u cjelini.

– Konačna potvrda statusa i svjetske vrijednosti našeg maratona stigla je iz plivačke Kuće slavnih u Fort Lauderdaleu na Floridi u SAD-u, u koju je svečano primljen 22. rujna 2012. godine. Tim priznanjem postao je jedina sportska manifestacija iz Hrvatske koja je ušla u jednu Kuću slavnih. Ta spoznaja i neprekidan kontinuitet, koji traje već 44 godine, trebali bi biti sasvim dovoljan argument zašto se tradiciju nikako ne bi smjelo prekinuti – dodala je Dragičević.

Ove godine na "Farosu" će ipak biti nešto manje maratonaca nego prije, ali prema sadašnjim najavama, na startnoj poziciji staze dugačke 16 kilometara, od Novo rive do rta Kabal i natrag, pojavit će se neka istaknuta imena svjetskog daljinskog plivanja kao što su Matteo Furlan, Andrea Cervatin i braća Pribec, a u ženskoj konkurenciji legendarne Angela Maurer, Irene van der Laan...

Maraton "Faros" je ujedno i 29. prvenstvo Hrvatske, a otočani se uistinu raduju nastupu dvojice svojih plivača s Hvara, a to su Ivan Marković i Lovre Mustić. Spomenimo i to da će se ova natjecanja, sukladno tradiciji, održati pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Rekordi staze su već godinama netaknuti, njih drže Nijemac Alexander Studzinski 3:01:55 (2009. godine) i Amerikanka Christine Jennings 3:04:09 (2013.), a na državnoj razini Duje Milan 3:06:24 (2013.) i Karla Šitić 3:13:35 (2010.). Hoće li u tom smislu biti promjena, to ćemo tek vidjeti, no što još reći o Maratonu "Faros"?

– Nakon svih problema koji su se godinama gomilali, ljudi su jednostavno izgubili vjeru i nadu da će "Faros" opstati. Međutim, pozitivno je to da su upravo mladi prepoznali nešto dobro u svemu ovome i priključili nam se, ne samo plivački, nego i u organizaciji. Dakle, čvrsti temelji su tu, a sada samo trebamo poraditi da ostanemo grad prepoznatljiv po vodenim sportovima, prepoznatljiv po organizaciji najpopularnijeg svjetskog plivačkog maratona – optimistično je zaključila naša sugovornica, mlada i društveno angažirana Starogrojka.

Izdvojeno

11. srpanj 2020 01:36