StoryEditor
Ostalouz rub bazena

Ronaldo sa Zvončaca predvodnik je novog vala: Nikad nisam stajao sa strane i gledao tko je jači, ja želim biti taj

Piše Pero Smolčić
8. studenog 2019. - 18:14

Do prije godinu dana bila je to nemoguća misija. Splitski muški kolektivni sport bio je svjetlosnim godinama daleko od nastupa u Ligi prvaka. A onda su vaterpolisti Jadrana lani uspjeli ući u grupnu fazu ovog natjecanja da bi ove godine to ponovili. I lani su bili odlični, skupili čak 18 bodova i natjecanje okončali kao peti u skupini od osam klubova, uprkos tome što su mnogi tvrdili kaki im tu nije mjesto i kako neće skupiti ni boda. Skupili su ih – 18.

Mnogi će treneri kazati kako je u sportu najteže – ponoviti dobre stvari. Sad je na jadranašima i njihovom kapetanu Anđelu Šetki da i ovu sezonu pokušaju napraviti nešto slično.

– Nekako kad si već tu ne možeš se zadovoljiti samo time, nego gledaš kako iz godine u godinu rasteš. Nakon prošlogodišnje epizode u kojoj smo pokazali da možemo igrati sa svima, sad nam je stvarno žao što nam se rezultati na startu Lige prvaka nisu poklopili. Ne igramo bajno, ali očekujemo puno od sebe i to nas gura naprijed – rekao nam je Šetka.

Jadran ni ove sezone neće ostati bez boda, jedan imaju, remizirali su s njemačkim Spandauom u Splitu, a poraženi su od Olympiacosa i Sintez Kazana. Momčad je tijekom ljeta redizajnirana, neki stari lisci poput Kunca, Popovića i Kovačića dobili su mlađe alternative u likovima Vrdoljaka, Burića, Duževića...

– Istina je, došli su neki mlađi igrači koji su jako dobri, a opet svakoj ekipi treba period privikavanja. Što se tiče mladosti, ja u sportu ne priznajem tu priču stari – mladi, nego vridi - ne vridi. Valjaš ili ne valjaš i to je u sportu tako.

Ipak, iskustvo je ponekad bitno?

– Iskustvo daje određenu prednost, no ne bih na takav način tražio izlike jesmo li stariji ili mlađi. To je samo traženje opravdanja. Iskustvo ti daje neku novu dimenziju da te ne može poljuljati par poraza jer znaš koliko vrijediš, a kao mlađi se možeš malo izgubiti, to je možda jedina razlika. Očekuje se i iskorak u Regionalnoj ligi, domaćem prvenstvu.

Da Jadran ne bude “samo” treći, ali nije lako pored Juga i Mladosti koji pretendiraju čak i na europsku krunu?

Istina je da su oni kvalitetni i mogu postati prvaci Europe, ali zašto i mi ne bi bili to? Možda oni jesu kvalitetniji na papiru i puni su reprezentativaca. Od toga ne treba bježati. No, ja sam cijeli život u sportu i ne gledam nikad sa strane tko je bolji nego ja želim biti taj. Hoćeš li to uspjeti, ne znaš. Ali gledajući druge i ako uđeš u bazen uspoređujući se s nekim, ništa od toga. To me uvijek vodilo naprijed, nikad se nisam zadovoljavao, ne bih rekao drugim mjestima, nego stajajući sa strane i gledajući druge. Nego ja sam taj, neka se pita mene, moju momčad.

Koliko si zadovoljan stanjem u klubu i svojim igrama otkako si se vratio na Zvončac?

– Ovo je moj klub, znao sam što me čeka. Jednim sam dijelom jako zadovoljan, a sada, ovih par utakmica nas je u ovoj sezoni vratilo ipak koračić nazad jer smo svi krenuli s velikim ambicijama ove godine. Ali takav je sport, ne pita se samo nas, imaju i drugi svoje projekte. A mi se trudimo naš što bolje ostvariti.

Da Jadran postane još bolji moglo bi pomoći i natkrivanje bazena na Zvončacu koje je, prema zadnjim informacijama, sasvim realno?

– Naravno, moguće natkrivanje bazena je super stvar koja je potrebna Splitu. Daj Bože da se natkrije i još neki bazen da se proširi baza za vodene sportove, da imamo još bazena da je djeci koja žele u vodene sportove olakšano, a ne da moraju mijenjati četiri autobusa, da roditelji gube po pola dana na razvažanje djece. To će pomoći i razvoju kluba i tog dijela grada.

Supruga Andrea je rodila drugo dijete, malog Rina, prije dva i pol mjeseca, Luka je već napunio šest...

– Privikavamo se, hvala Bogu zdravlje je dobro, a svi oni s djecom znaju koliko je to teško.

Još da zaključimo s Jugom, ovim sadašnjim, s kojim igrate danas?

– Liga prvaka, nova utakmica, nastavlja se taj niz s malo odmora između utakmica. Zaredalo se. Jug je u velikom naletu, igraju stvarno dobro, pobijedili su deset ili koliko utakmica u nizu. Prvu utakmicu u sezoni protiv njih u Dubrovniku nismo dobro odigrali, brzo su se odvojili, riješili pitanje pobjednika u prvoj četvrtini i imao sam dojam da su dalje samo održavali razliku. Sad nam je nova prilika, nova priča, nadam se da ćemo ispred svojih navijača prvenstveno dignuti igru u obrani koja nam je potrebna da cjelokupni rezultat bude bolji.

Svih smo navikli na medalje s velikih natjecanja, nastavimo tim tempom’

Od 12. do 26. siječnja u Budimpešti će se igrati Europsko prvenstvo. Hrvatska je u Skupini A s Njemačkom, Crnom Gorom i Slovačkom.

- Zna se što se očekuje od Hrvatske, Hrvatska uvijek teži najvećim medaljama, prvenstveno postolju, a onda se očekuje, kako to već biva, ništa srebro, ništa bronca... S jedne je strane to dobro jer smo sami došli do tog ranga da reprezentacija ima niz vraćanja s velikih natjecanja s medaljama oko vrata. Ne treba bježati od odgovornosti, kvalitetu imamo i nastavimo tako.

 

#VATERPOLO#ANĐELO ŠETKA

Izdvojeno

08. srpanj 2020 14:11