StoryEditor
Ostaloukupno 19.izdanje

Riva će potonuti od težine olimpijskih medalja: sveučilišna regata Sv. Duje ove godine premijerno će se održati u rujnu

20. rujna 2021. - 16:12

Poznata u svijetu sveučilišnog sporta, Međunarodna veslačka regata Sveti Duje stigla je do svog premijernog izdanja u mjesecu rujnu, a ukupno 19. izdanja od svog osnutka.

Iako je primarno svibanj rezerviran za ovaj spektakl, iznimno ove godine, u subotu, 25. rujna, centar grada Splita bit će domaćin pravom veslačkom spektaklu. Na Rivi će se natjecati europska veslačka krema:legende  Oxforda,  Cambridgea  i  Splita,  zatim  zlatna  i  brončana  olimpijska  posada  iz  2000. godine, odnosno osmerci Velike Britanije i Hrvatske, a posebnu, studentsku notu natjecanja, naglasit će sprint dvoboj između Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Splitu.

Ovogodišnji Rowing festival edition, zbog epidemioloških mjera i želje da nam osmerci Cambridgea i Oxforda budu gosti u svibnju 2022., a

radi se o istoj veslačkoj sezoni, oni će propustiti nadolazeću utrku. Riva će 25. rujna okupiti legende veslačkog sporta, ekipe koje su osvajale i osvajaju brojna europska i svjetska priznanja, navode organizatori.

Središnja  pozornica  bit  će  Riva, a 17.  godinu  u  nizu  program  će  otvoriti  Utrka legendi, odnosno legendarni osmerci Oxforda i Cambridgea, kojima se suprotstavljaju naši olimpijci, veslači Gusara koji brane boje i čast  grada  Splita.  O veličini  ove  utrke  najbolje  govori  podatak  o  preko  30  svjetskih  i  olimpijskih medalja u ova tri osmerca.  Pravila natjecanja su jednostavna; osmerci se natječu na stazi dužine 220 metara, a pobjednik je posada koja prije skupi dvije pobjede. Zatim je na rasporedu sprint dvoboj između Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Splitu, koji je zadnji put održan na otvaranju Jaruna, davne 1987. godine.  

Za kraj,  uslijedit će utrka legendarnih osmeraca, osvajača olimpijskog zlata i bronce na Olimpijskim igrama 2000. godine, odnosno sučelit će se ekipe Velike Britanije i Hrvatske. Ujedno, ovo je izvanredna prilika za obilježiti 21. obljetnicu od olimpijskog finala i povijesnog trenutka za hrvatski sport u Sydneyju  2000.  godine, kada se  hrvatski  osmerac  okitio  brončanim odličjem.

item - id = 1128718
related id = 0 -> 1134343
related id = 1 -> 1134217
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2021 02:34