StoryEditor
OstaloSpremni za start

Rekordni broj trkača na Rivi: splitski polumaraton u grad dovodi 10.000 gostiju, Hajduk partner projekta

Piše Tanja Gattin Zebić
6. veljače 2018. - 23:04
polumaraton_press6-060218

Čak dvije tisuće sudionika iz 40 zemalja diljem svijeta prijavilo se na 18. Splitski polumaraton koji starta u nedjelju 25. veljače u 9 sati s Rive.

Bit će 500 trkača više nego lani, a ove godine je kvota već krajem siječnja bila popunjena do zadnjeg mjesta. Znači, ovogodišnji Splitski polumaraton, koji uključuje štafetni polumaraton, je - rasprodan. Kako je u utorak na konferenciji za novinare, održanoj u restoranu Gusar, kazala Mariana Pivalica iz Turističke zajednice Grada, preko tisuću sudionika su strani državljani, a sama manifestacija dovodi deset tisuća gostiju u Split.

Na trkačem putovanju kroz grad pod Marjanom, dugom 21 kilometar, napomenuo je Kristijan Sindik, predsjednik Organizacijskog odbora Splitskog polumaratona, krenut će i Kenijci, među kojima je Joel Maina Mwangi, prošlogodišnji pobjednik koji je s nešto manje od 63 minute oborio rekord staze, te Etiopljani. Napomenuo je da su Afrikanci favoriti i da im Europljani teško mogu konkurirati. Prijavili su se olimpijci iz Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore...

Zbog svega navedenog se i ovo godine očekuje obaranje rekorda staze. Trčat će od Rive kroz Marmontovu. Kod Pirije će skrenuti prema Đardinu. Nastavit će Zagrebačkom ulicom i Ulicom Domovinskog rata. Nedaleko izlaza iz grada okrenuti će se nadvožnjakom između Pujanki i Ravnih njiva. Na povratku će se kod novog tornja Splitske banke spustiti na Put Supavla koji ih vodi u vojnu luku Lora gdje će otrčati jedan krug. Vrata će im i ove godine otvoriti Poljudska ljepotica gdje će napraviti krug po atletskoj stazi. Još oko Marjana, te preko Zapadne obale i Matejuške do cilja.

Cijela manifestacija će zapravo trajati tri dana, od 23. do 25. veljače i uključivat će sportski sajam “Maratonski grad” u velikoj dvorani na Gripama, predavanja, šetnje za bor bu protiv raka, utrke za djecu radi prikupljanja sredstava za Županijsku ligu protiv raka i End polio utrku građana na pet kilometara za Rotary PolioPlus zakladu za borbu protiv dječje paralize, a za koje su prijave još uvijek otvorene. Sva događanja okupit će ukupno 3500 sudionika.

- Splitski maraton je narastao do neočekivanih razmjera i prvi put je probijen limit od dvije tisuće sudionika. Bit će to bogati trkaći vikend u Splitu. Glavna utrka uključuje sve najvaž- nije simbole Splita, jer svima koji dolaze u naš grad želimo ga predstaviti na drugačiji način. Zahvaljujemo trkačima, te volonterima kojih je 300, bez kojih ovakvu manifestaciju ne bismo mogli organizirati – rekao je Sindik.

Hajduk je partner projekta.

- Djeca iz naše akademije će sudjelovati u dječjim utrkama. Za njih će klub uplatiti kotizacije, a neki naši djelatnici će se odvažiti na polumaraton. Hajduk je više od nogometa. Kao najveći brend u ovom dijelu regije želimo dati potporu “manjim” sportovima koji su jednako vrijedni i važni, te da se u gradu, županiji i na nacionalnom nivou razvija sportska kultura – rekao je na konferenciji Ivan Kos, predsjednik “bilih”.

Jelena Hrgović, zamjenica splitskog gradonačelnika, istaknula je da je Maraton klub Marjan kao organizator napravio ogroman napor, te da su iz onoga što im je bio hobi razvili profesionalni primjer kako se manifestacija organizira.

- Veljača će biti vrlo živa u Splitu – zaključila je, te je prenijela pozdrave gradonačelnika Andre Krstulovića Opare (kojemu je dijagnosticiran karcinom op.a.) i njegovo obećanje da će sljedeće godine sudjelovati u trkačem dijelu.

Za maraton nam fali povezanost s istočnim dijelom

 Splitski polumaraton mogao bi prerasti u maraton.

- Možemo to napraviti, ali želimo da to bude po svjetskim standardima. Za to nam treba pet tisuća sudionika tri godine za redom. Nedostaje nam povezanost s istočnim dijelom grada da bi se trčalo u jednom, a ne u dva kruga – rekao je Sindik.

Djeca u subotu, građani u nedjelju, za polumaratonaca

Subota, 24. veljače, 15 sati: Utrke za djecu od 6 do 15 godina

Nedjelja, 25. veljače, 9 sati: Splitski polumaraton

Nedjelja, 25. veljače, 9.10 sati: Utrka 500 građana ‘End polio’ na 5 kilometara

#SPLIT#POLUMARATON

Izdvojeno