StoryEditor
Ostalodolaze bolji dani

Puno Hrvata ne zna tko je Božo Starčević. Nije nogometaš, ne igra u NBA ligi, a tu praćenje sporta za njih završava. Ipak, hrvanje u Lijepoj našoj sve je jače i sve više Hrvata je u prilici osvajati medalje...

11. veljače 2019. - 13:14

Puno Hrvata nema pojma tko je Božo Starčević. Većina Hrvata. Sportaš je, ali ne igra za neki od nogometnih klubova, nije u u Top 100 ATP liste tenisača, a neće ni u NBA. Otprilike tu završava sveopće poznavanje sporta u Hrvata. Za ove druge čuju, nakratko, samo ako osvoje olimpijsku medalju. Onda se naglo napale na gađanje glinenih golubova, samostrel i dizanje utega, ali se još brže i ohlade. Pa umjesto utega dižu vriće kumpira na povratku iz nekog od šoping centara, a u golubove gledaju samo na rivi dok ispijaju kave s malo ladnog mlika i smeđin cukron. 

Božo nije osvojio olimpijsku medalju, pa ne čudi da većina Hrvata nema pojma ko je on. Ali je bio blizu. U Rio de Janeiru prije tri godine. Broncu mu je “oteo” Korejanac Hyeonwoo Kim. Dobar je nastup Božo imao i na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti, ali ga je tamo opet zaustavio Korejanac Hyeonwoo Kim. Isti onaj! 

I taman kad je rečeni Kim našega Božu metnio u rubriku “mušterije”, maca je došla na vratanca. A dugovi na naplatu. Pa je Božo razbio Korejanca. Prije dva dana, u četvrtfinalu šestog po redu međunarodnog turnira u hrvanju grčko-rimskim stilom Grand Prix Zagreb Open. Što je baš odjeknulo u svijetu hrvanja, ipak je Kim olimpijski pobjednik iz Londona 2012. godine. 

Božo Starčević je trenutno prvo ime hrvanja u Hrvata. Frajer za velike stvari u ovom iznimno zahtjevnom sportu. U drevnom sportu bogate tradicije koji je na dnu popularnosti sportova u Hrvata. Što nekako nije prirodno jer bi Hrvati trebali znati hrvati. Makar to samo bila igra riječi. 

Ova mini priča o Boži poslužila nam je da oslikamo trenutno stanje u našem hrvanju koje napreduje baš na svim razinama i opet živi svoje bolje dane, te da skrenemo pažnju na veliki događaj u Zagrebu.  Uvršten u Ranking Series zagrebački Grand Prix postao je jedno od četiri najjača natjecanja takve vrste u svijetu. Čak 200 hrvača iz 21 države, s cijelim naramkom do sada osvojenih medalja svake vele, sjajna su stvar za hrvatsko hrvanje. 

Uz perjanicu Božu sve je više Hrvata sposobnih osvajati medalje. Širi se vrh kvalitete, a širi se, što je najvažnije, i baza. Već tradicionalno jakim sredinama Petrinji, Sisku, Zagrebu, Gospiću..., priključuju se i druge sredine, neke nove, a neke “reanimirane”. Posebno u Dalmaciji. Splitsko, šibensko i zadarsko hrvanje zadnjih godina rade prave stvari, za očekivati je, stoga, uskoro i prve medalje “s okusom soli”. Mi hrvači! 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. travanj 2021 22:41