StoryEditor
Ostalooduševljen hrvatskom

Prvi finski sportaš u Dalmaciji dolaskom je ostvario svoj dječački san: U Šibeniku sam se skroz udomaćio, uživam u ribi i naučio sam beštimati

Piše Krešimir Gulin
14. studenog 2019. - 17:21

Finski sportaši u Hrvatskoj su raritetna pojava. Da budemo iskreni, ne sjećamo se niti jednog Finca koji je tim poslom došao u Lijepu našu.

Sve do ovog ljeta, kada je šibenski malonogometni prvoligaš Crnica potpisao ugovor s 28-godišnjim finskim reprezentativnim vratarem Juhom Mattijem Savolainenom. Za potvrdu teze s početka teksta pitali smo i šibenskog Finca:

- Koliko sam ja upoznat, jedan finski nogometaš je bio na posudbi u Hrvatskoj prije nekoliko godina. Niti njegovo ime ne znam, tako da sam u najgorem slučaju ja drugi finski sportaš u Hrvatskoj - počeo je naš razgovor čuvar mreže Crnice.

A do dolaska Finca u Šibenik došlo je posredovanjem legendarnom hrvatskog malonogometaša Miće Martića, koji je izbornik finske reprezentacije:

- Tražili smo pravog vratara, a Martić nam je sve najbolje rekao o Savolainenu. Također, poslušali smo i srpskog stručnjaka Dušana Matića, koji je boravio u Šibeniku. On je FIFA-in instruktor i jedan od autoriteta što se tiče golmana u futsalu. I on je dao zeleno svjetlo za dovođenje Juhe Mattija. Želja je bila obostrana i transfer je vrlo bro realiziran - priča Dario Kulušić, jedan od glavnih operativaca u Crnici.

I tako je Savolainen prvi put u karijeri napustio rodnu Finsku. Inače, Juha Matti je rođen u gradu Oulu, na sjeveru Finske. Potom se zbog malog nogometa preselio u Jyvaskylu, grad kojeg sportski zanesenjaci, ali i kladioničari znaju po vrlo dobrom klubu u hokeju na ledu:

- Ne, nije mi bilo teško. Dapače, ostvario mi se moj dječački san. Oduvijek sam maštao da igram profesionalno u inozemstvo. Teško je jedino mojoj majci, kojoj vjerojatno nedostajem. Međutim, i moja obitelj je sretna što sam ispunio svoju želju, tako da su potpuno podržali moju odluku - otkriva nam Juha Matti.

On nije došao u nepoznato, barem što se tiče futsala:

- Jako dobro sam poznavao hrvatsku ligu i prije nego što sam potpisao za Crnicu. Izazov mi je bio doći u Hrvatsku. Znam da je vaša liga, možda četvrta-peta po snazi u Europi, odmah iza Španjolske, Italije ili Rusije. U Hrvatskoj se zadnjih nekoliko godina igra vrlo dobar futsal. Jako dobra stvar je što je liga silno izjednačena, vrlo je mala razlika između prvog i posljednjeg na tablici. Praktički, nema laganih utakmica. To je pozitivno i za nas igrače, u takvoj ligi se možemo kvalitetno razvijati i zato sam brzo i bez razmišljanja pristao na dolazak u Hrvatsku - veli vratar Šibenčana.

Profesionalac ste, igrate u inozemstvu, mogu li se od futsala zaraditi ozbiljni novci?

- U Hrvatskoj još uvijek ne mogu. Međutim, u jačim europskim ligama, itekako mogu. Mislim da u Italiji, Španjolskoj ili Rusiji dobri igrači imaju ugovore od 100 ili 200 tisuća eura po sezoni. Čitao sam da je slavni Ricardinho imao ugovor od 300 tisuća eura. Uostalom, i hrvatski igrači poput Marinovića ili vašeg Šibenčanina Jelovčića potpisali su ugovore od 50-60 tisuća eura. To je već neloš novac - govori internacionalac u redovima Crnice.

Zanimalo nas je kako se jedan Finac uopće odlučio baviti fustalom. Jer, u ‘zemlji tisuću jezera’ najpopularniji su hokej na ledu ili skijaški skokovi?

- Popularan je i nogomet. Ja sam počeo s ‘velikim’ nogometom. Međutim, smatrao sam da će moje kvalitete, prije svega brzina, bolje doći do izražaja u futsalu, tako da sam se prebacio među ‘male branke’ - veli Savolainen.

Nije pogriješio, jer mu jako dobro ide u malom balunu. Ne samo u klubu, nego i u reprezentaciji Finske, koju je fantastičnim obranama uveo u Elitnu skupinu. Šibenski Finac činio je čuda među vratnicama i ‘izluđivao’ Poljake i Gruzijce. Očito, dobro je što je Juha Matti odlučio navući vratarske rukavice, a ne one hokejaške ili skijaške.

Juha Matti je tek nešto više od dva mjeseca u Hrvatskoj i poprilično dobro razumije hrvatski. Na upoznavanju nas je dočekao s:

- Drago mi je.

- Želim naučiti što bolje vaš jezik. Iako, da budem iskren, nije baš lagan. Teško mogu točno sve pohvatati kada smo na treningu, ali razumijem kontekst. I da, suigrači su me naučili dosta vaših psovki. Znam beštimati, ali to nije za novine... Ne znam baš naručiti hranu u restoranu, međutim znam da se riba kaže ‘fish’! Nadam se da nisam loš za dva mjeseca - šali se vratar Crnice.

Ma kakvi loš, kakvi bismo mi bili da moramo učiti finski... Puno lakše nego na jezik, Juha Matti se adaptirao na vrijeme. Premda smo razgovarali na šibenskoj rivi, dok je bila fortuna juga, Fincu to nije smetalo:

- Ovo je odlično i pretoplo vrijeme za mene. U ovo doba godine u mom gradu zna biti i minus 15. Obično je zimi između minus 10 i minus 20. Ponekad se živa u termometru spusti i do 30 stupnjeva ispod ništice - kazuje Juha Matti.

Nije samo vrijeme ono što se Fincu sviđa u Dalmaciji:

- Što kriti da sam zadovoljan boravkom ovdje. Sviđa mi se sve. Oduševljen sam i Šibenikom i Vodicama, gdje sam trenutačno smješten. Sviđaju mi se i ljudi i vrijeme....- otkriva Savolainen.

Vjerujemo da vam se sviđa i hrana, kad ste maloprije spomenuli da znate kako se kaže riba:

- Je, vaša hrana je doista fantastična. Ne bih mogao izdvojiti neko jelo koje mi je najdraže, ali baš mi je hrana u cjelini sjajna- kazuje nam vratar Crnice.

A djevojke?

- Tu su mi ruke vezane. U dugogodišnjoj sam vezi, djevojka studira u Španjolskoj, u Alicanteu - iskreno je priznao Juha Matti Savolainen, prvi finski sportaš u povijesti Krešimirovog grada.

Igrao je bendi

U mladosti se Juha bavio jednim sportom u kojem su rukavice također dio opreme:

- Da, igrao sam bendi. Riječ je o sportu koji je jako popularan na sjeveru Europe, u Finskoj, Švedskoj, Rusiji. Igra se na ledu, jedanaest protiv jedanaest, na terenu dimenzija nogometnog igrališta. Razlika od hokeja je u tome što su igrači na rolama, a ne na klizaljkama - priča nam simpatični Finac.

Branio je u Ligi prvaka protiv Makarana

- Teško je očekivati da ćemo biti prvaci, glavni favorit je Novo Vrijeme. Poznajem ih dobro, jer sam lani u Ligi prvaka branio protiv Makarana. Liga je takva da svatko svakoga može dobiti, ali držim da bi Crnica trebala biti pri vrhu. Svakako bismo morali ući u play-off, a to je najbolji način da se zadrži prvoligaški status. Osobno, uvijek nastojim pobijediti. Takav je naš mentalitet - kaže nam Savolainen.

 

#JUHA MATTI SAVOLAINEN

Izdvojeno

06. srpanj 2020 20:45