Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
Ostaloin memoriam

Prije svega otišao nam je – čovjek

Piše Jurica Gizdić, Slaven Alfirević
11. veljače 2019. - 22:08
hajduk_press-021009

Umro nam je Nikica, Vukašin, omiljeni stariji kolega, doajen sportskog novinarstva, velikan pisane riječi.

Otišao je tiho, kako to inače biva s poznatima koje si tu, redovito viđao; u susjedstvu, u gradu, na kavi, u ćakuli, vrlo živoj i dok je umirovljeničke dane vodio. I onda najednom nestane... Nema ga kratko vrijeme, al' brzo sustiže zli glas, neumitno poput sudbine koja vreba iza kantuna i časa ne časi.

A šta ima da smo ga vidili?! Uspravnog, elegantnog, dostojanstvenog. Žalili smo za smrću Stanka Poklepovića, da, to su bili naši zadnji zajednički susreti, na izdisaju prošle 2018. I zaželio nam je da dobro prođu još jedne pripreme Hajduka u Turskoj.

Umro nam je Nikica... oprostite, riječi nam zapinju u grlu, ima li nezahvalnijeg zadatka nego nekrolog omiljenom kolegi napisati? Šjor Nike nam više nema...

Četrdeset je godina iza nas druženja i razgovora, nadasve bistrenja hajdukologije koja nas je neraskidivo spajala, ali i drugih tema, uglavnom sportskih. A šjor Nikičina karijera počela je još davno prije, imao si što naučiti od njega, o životu, nije sve sport...

Njegov najbolji sportski prijatelj, bivši direktor košarkaškog kluba s Gripa, kojega najradije Jugoplastikom zovemo, Josip Bilić Biba pretužan je i neutješiv.

Blizancima smo ih zvali, toliko su bili bliski:

- Znao sam da je moj Nikica teško bolestan i da se bliži kraj, ali kad su mi javili da je umro sinoć, u subotu u 23 sata, ja sam puka'. Plačem... To je strašno... Svi dobri ljudi idu ća. A bija je i vrstan novinar i gospodin čovik. Svaki dan sam bio s njim u kontaktu, ali kad mi je nekidan rekao da ne može više vani na kavu i da ne mu ne dolazim niti doma doć ga vidit, naslutio sam da je sve gotovo – Biba nam je kroz suze jecao...

Ostaju zapisani fakti, onako kako ih je nekoć u njegovo doba teleks otkucavao, a danas vam stignu mejlom: da je Nikica Vukašin preminuo u Splitu u 76. godini. Rođen je 1943. u Drnišu, od 1968. do 1998. bio je novinar Vjesnika, a potom do umirovljenja 2009. reporter i kolumnist Jutarnjeg lista. Koautor je Hajdukovih monografija iz 1977. i 1981., a niz godina i član Redakcijskog odbora, te urednik nekoć poznatog mjesečnika, klupskog lista Hajduk.

Nikica je vodio i Hajdukovu press službu, dobitnik je više Hajdukovih klupskih priznanja. Godine 2003., dobio je Nagradu za životno djelo Hrvatskog zbora sportskih novinara. Izvještavao je s Olimpijskih igara u Sydneyju 2000. i Ateni 2004., sa Svjetskih prvenstava u nogometu 1974. u SR Njemačkoj, 1990. u Italiji, 1998. u Francuskoj i 2002. u Japanu i Južnoj Koreji, s Europskih nogometnih prvenstava 1984. u Francuskoj i 2004. u Portugalu, pa gdje su još košarkaška prvenstva, vaterpolo zbivanja itd., nebrojene utakmice, more događaja u plodnoj karijeri vrsnog reportera.

Međutim, prije svega otišao nam je – čovjek. Tuguju ne samo njegovi bližnji, obitelj i prijatelji i ne samo sportski Split, kojeg je toliko volio.

Pokop je u srijedu, na splitskom groblju Lovrinac. 

 

#NIKICA VUKAšIN

Izdvojeno