StoryEditor
OstaloNakon teške bolesti

Preminuo Petar Kalinić - Klija, legendarni kapetan Solina

25. studenog 2016. - 11:56
kal00

Nakon teške bolesti 25. studenog napustio nas je Petar Kalinić - Klija, legendani kapetan Solina, koji je bio  na čelu povijesne momčadi koja se 1981. godine plasirala u Drugu saveznu nogometnu ligu, zapadna skupina bivše države. Klija je bio istinska legenda solinskog nogometa.

Petar Kalinić, rođen je Splitu, 8. siječnja 1954. godine. Ako bi se dodjeljivao trofej za vjernost klubu, onda bi ovaj dugogodišnji kapetan NK Solin, zasigurno zavrijedio taj trofej. Tome dokazuje i to da u cijeloj igračkoj karijeri nikada nije napustio svoj Solin i svoj matični klub, premda je bilo poziva s raznih strana iz višeg ranga natjecanja. Obećavala su se „brda i doline“, ali Klija, je govorio samo jedan je NK Solin.

Prvi put na igralište pored Jadra, došao je daleke 1962. godine, sa nepunih osam godina. Dijete, kao dijete puno iskrene ljubavi za klub. Nije još mogao biti ni registriran jer nije imao dovoljno godina, da bi 1965. godine, kao jedanaestogodišnjak, počeo nastupati. Tko je kako je govorio bio sretniji od mene. Slijede potom godine u pionirima, potom juniorima kod legendarnog trenera Tonija Lalića.

I, onda u sezoni 1970./71., kada se Solin natjecao u Dalmatinskoj nogometnoj ligi, zapadna skupina, dođe dan o kojem je Klija do tada stalno sanjao. Naime kao sedamnaestogodišnjak, 2. svibnja 1971. godine, debitirao je za prvu momčad protiv Metalca u Šibeniku kada je ušao u igru umjesto Ivice Mikelića.

A, da debi bude potpun na toj utakmici je zabio i svoja prva dva službena zgoditka za prvu momčad. Od tada pa do kraja 1984. godine kada je zbog teškog loma prsta prekinuo s aktivnim igranjem Klija je standardan prvotimac Solina. Pripadao je generaciji kluba koja je ispisala najsvjetlije stranice solinskog nogometa.

Ta momčad s Klijom na čelu u sezoni 1977./78., nastupala je u kvalifikacijama za ulazak u Drugu saveznu nogometnu ligu, u čemu se nije uspjelo, jer je Segesta iz Siska za jedan gol  bila bolja. Što, solinjanima nije uspjelo tada, uspjelo je tri godine kasnije, 1981.  kada se NK Solin, osvajanjem prvog mjesta u prvenstvu Hrvatske nogometne lige, južna skupina, plasirao direktno u Drugu saveznu nogometnu ligu, zapadna skupina.

Rado je Klija, kao i svi njegovi suigrači iz te generacije isticao, taj povijesni 21. lipnja, početak ljeta 1981. godine. Pobjedom nad Splitom, od 5:2., Solin je definitivno stekao status drugoligaša.

Evo, što je tadašnji kapetan momčadi Solina, Petar Kalinić, izjavio za Slobodnu Dalmaciju: „Ove smo godine zreliji i ozbiljniji, nego prije tri godine, kada smo izgorjeli protiv Segeste u prevelikoj želji. Ove godine, međutim ni svjesni nismo bili koliko smo bili jaki. Mnogo smo bolje igrali u gostima nego kod kuće“ – istaknuo je Klija.

Treba reći da je Petar Kalinić, kapetan momčadi Solina, sa najdužim stažem sa trakom oko ruke koju je naslijedio od legendarnog Tonća Bobana – Bebija.

Rado se i pomalo sa sjetom Klija se znao sjetiti tih vremena kada je Solin, bio u samom vrhu Hrvatskog nogometa. Iz tog vremena rado je isticao trenera, koji je stvorio i vodio tu veliku generaciju kluba Kaja – Đorđa Grubišića, tadašnje predsjednike Ivu Milišića, Boška Milanovića i Špira Žižića – Boćova, zatim legendarnog tehnika Milana Poljaka – Čonća i fizioterapeuta Stanka Tafru.

Govorio je da je njegova generacija Solina u pravom smislu riječi bila  klapa i na igralištu i u tvornici cementa, gdje je radilo najviše igrača i u privatnom životu, gdje su se većina obiteljski družili. Znao je reći, zajedništvo je preduvjet svakog uspjeha, pa tako i u sportu.

Rado je spominjao i dvije sezone kada je Solin nastupao u prvenstvu Druge savezne nogometne lige, kada ih je trenirao Stanko Poklepović. Iz igračkih dana Klija je rado isticao utakmicu protiv Crvene Zvezde u Beogradu u šesnaestini Kupa Jugoslavije, 7. rujna 1977. godine na Marakani.

Spominjao je  i pored Jadra gostovanja Hajduka, Željezničara iz Sarajeva, reprezentaciju SSSR-a i brojne druge  za Solin velike utakmice.

Nakon prestanka igranja velikog igrao je Klija mali nogomet u Splitskoj malonogometnoj ligi, a nastupao je i za nogometnu reprezentaciju poduzeća Dalmacijacement.

Dugi niz godina Petar Kalinić bio je u trenerskim vodama. Počeo je kao trener u solinovim mlađim uzrastima. U nekoliko navrata bio je trener prve momčadi Solina, sa kojom je osvojio dva kupa nogometnog saveza. Bio je trener i Omiša s kojim je igrao u finalu kupa, zatim trener Postira s kojima također nastupa u finalu kupa.

Rado je isticao boravak u Postirama, na otoku Braču, gdje je bio trener u dva navrata. Zatim je još trenirao momčad Dubrovnika, Vala iz Kaštel Starog, Jadrana iz Kaštel Sućurca…

Govorio je  svaka čast svim klubovima gdje sam kod radio. Sa svima sam ostao u prijateljskom odnosu, ali moj je samo jedan klub i to NK Solin.

I za kraj potrebno je reći da je Klija, u Solinu pored nogometa jedno vrijeme bio aktivan strijelac u SD Solin, a igrao je u domu i stolni tenis, kao i jedno vrijeme rukomet.

Za povijest sporta što je najvažnije Petar Kalinić, bio je kapetan momčadi koja je ostvarila najveći rezultat u povijesti, ulaskom u Drugu saveznu nogometnu ligu. 

Komemoracija i sahrana

Povodom smrti legendarnog kapetana momčadi Solina, Petra Kalinića – Klije, komemoracija će se održati u subotu, 26. studenog u 10 sati u Domu Zvonimir u Solinu, a sahrana je istog dana u 15 sati na solinskom Novom groblju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. rujan 2020 05:19