StoryEditor
Ostalou 91. godini

Preminuo legendarni šibenski trener Milivoj Boranić

15. travnja 2019. - 13:44

Istaknuti šibenski, dalmatinski i hrvatski sportaš Milivoj Boranić – Mita, preminuo je u nedjelju u Šibeniku u 91. godini.

Boranić je rođen 29. srpnja 1928. godine u Zagrebu, Pučku školu i gimnaziju završio je u Šibeniku, a Fakultet za fizičku kulturu u Zagrebu i Beogradu.

Sportom se počeo baviti u Krešimirovom gradu i to veslanjem, atletikom, vaterpolom, rukometom i košarkom, a 1946. godine s veslačkim klubom Krka osvojio je u posadi osmerca naslov državnog juniorskog prvaka, potom 1948. godine i seniorski.

Šjor Mita je bio tajnik SIZ-a za fizičku kulturu Općine Šibenik.

Treniranje veslačke reprezentacije Egipta preuzeo je 1960. koju je vodio do 1969. potom 1991. do 1993. i 1996. do 1999. godine. Godine 1970. i 1971. trenirao je veslačku reprezentaciju Turske.

Od 1975. godine do 1984. godine bio je izbornik veslačke reprezentacije Jugoslavije i trener veslača VK Krke s kojima je osvojio desetak naslova državnih prvaka u različitim veslačkim disciplinama.

Kao izbornik više veslačkih reprezentacija sudjelovao je na više olimpijskih igara, svjetskih i europskih prvenstava.

Bio je i prvi operativac šibenskog dijela Osmih mediteranskih igara, na što je bio posebno ponosan, a gdje je dao i veliki doprinos u obnovi ili gradnji sportskih objekata za potrebe Osmih mediteranskih igara održanih 1979., u Splitu, a čija su se pojedina natjecanja održavala i diljem Dalmacije. Procvali su tada preuređeni ili izgrađeni sportski objekti na Šubičevcu, Baldekinu, Zatonu…Šibenik je u pripremi MIS-a rješavao i komunalne probleme na Ražinama, Šubičevcu…

Jedan od pionira šibenske košarke. To je rečenica pred kojom sve staje jer riječi su suvišne. Dosta je reći Dražen i Aleksandar Petrović, Danira Nakić…

Šjor Mita je otišao u vječnost. Otišao je tamo kamo nam je svima poći. Ali vječno će živjeti njegova sportska djela Krešimirova grada. Nema sporta u Šibeniku koji mu u ovim teškim trenutcima kada se opraštamo od jednog najvećih sportaša u povijesti Krešimirova grada koji mu ne bi trebao reći: „Hvala šjor Mita“.

Hvala šjor Mita i u ime cijelog hrvatskog sporta, posebno u ime hrvatske olimpijske obitelji. Hvala u ime svih onih koji su pod Vašim stručnim nadzorom pronosili slavu Hrvatske posebno rodnog Vam Šibenika diljem svijeta.

Komemoracija povodom smrti Milivoja Boranića biti će danas 15. travnja u 19 sati u prostorijama Veslačkog kluba Krka u Šibeniku, a sahrana biti će u utorak 16. travnja u 14 sati na groblju Kvanj u Šibeniku.

Izdvojeno

05. kolovoz 2020 19:12