StoryEditor
Ostalojednoglasno

Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša nakon dobijenog novog mandata: Prvi i najvažniji cilj jest sačuvati zdravlje sportaša

Piše Hina
5. listopada 2020. - 16:17
Ronald Goršić/Cropix

Prvi i najvažniji cilj Hrvatskog olimpijskoga odbora je sačuvati zdravlje sportaša, kazao je Zlatko Mateša, koji je ostao predsjednik HOO-a za mandatno razdoblje od 2020. do 2024. godine nakon izborne skupštine u ponedjeljak u Zagrebu. 

Mateša (71) je potvrđen kao predsjednik jednoglasnom odlukom 130 glasova svih nazočnih skupštinara, a na izborima nije imao protukandidata. Budući da je odgodom Olimpijskih igara u Tokiju s 2020. na 2021. godinu, poremećen i četverogodišnji ljetni olimpijski ciklus, Međunarodni olimpijski odbor (MOO) prepustio je nacionalnim olimpijskim odborima odluku o održavanju izbornih skupština u ovoj ili idućoj godini. HOO je na sjednici Vijeća u veljači ove godine odlučio održati izbore ove jeseni.

- U ovim čudnim vremenima praktički je nemoguće obećati što će HOO raditi u sljedeće četiri godine, ali zato imamo strateške ciljeve koje ćemo nastojati ispuniti. Prvi i najvažniji cilj jest sačuvati zdravlje sportaša, a pritom izražavam zadovoljstvo što je većina hrvatskih sportaša, zahvaljujuči naporu nadležnih tijela, ostala zdrava u ovom periodu od pandemije koronavirusa, te se nadam da će tako i ostati - kazao je Mateša u svom uvodnom govoru. 

- Sljedeći cilj bit će osiguranje opstojnosti sustava, uz pomoć hrvatske Vlade osigurati svim nacionalnim savezima nesmetano provođenje programa jer sport mora funkcionirati i u ovakvim uvjetima. To je vezano i za naš sljedeći cilj, a to su Olimpijske igre u Tokiju, s obzirom da smo primili jamstva organizatora i čelnika MOO-a da će se Igre u Tokiju, unatoč svemu, održati sljedeće godine. HOO će osigurati sredstva za pripreme onih sportaša koji su se već kvalificirali, ali i onih kojima sljedeće godine predstoje kvalifikacije. Također, svi hrvatski sportaši će najmanje 14 dana prije početka Igara otići u Japan na pripreme i aklimatizaciju, navjerojatnije u Tokamachiju, gradu koji je ugostio i bio baza hrvatske nogometne reprezentacije tijekom Svjetskog prvenstva 2002. godine - izjavio je Mateša, koji je dodao kako će se u predstojećem mandatu posebno skrbiti i o sportu u lokalnoj zajednici.  

Mateša je najdugovječniji predsjednik HOO-a, na čije je čelo došao 2002. godine, a prije njega su krovnu organizaciju hrvatskog sporta vodili Antun Vrdoljak (1991-2000) i  Zdravko Hebel (2000-2002). Između ostaloga, Mateša je poznat i kao bivši hrvatski premijer s najdužim stažem (1995-2000), a prije toga je bio zastupnik u Hrvatskom saboru i ministar u Vladi. 

Mateši će u novom mandatu kao dopredsjednici u HOO-u i dalje pomagati i Damir Martin, Željko Jerkov, Sanda Čorak i Morana Paliković-Gruden, a izabran je i novi saziv Vijeća HOO-a. U njemu će od novih članova biti Dragan Primorac, Ivan Veštić i Anto Baković, kao i "stari" Zlatko Taritaš, Boris Mesarić, Željan Konsuo, Branimir Bašić, Miho Glavić, Ivo-Goran Munivrana i Damir Knjaz, dok je Kolinda Grabar Kitarović članica Vijeća kao nova članica MOO-a. 

Predsjednik Mateša je nakraju istakao kako zbog pravednije zastupljenosti i obima posla namjerava u Vijeće HOO-a naknadno uvrstiti još pet imena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

18. siječanj 2021 00:03