StoryEditor
OstaloVrijedan artefakt

Povijest splitskog sporta: u Kuću slave je ‘sletjela’ veslačka medalja iz 1932.

Piše PSD
13. lipnja 2019. - 22:49
111medalja

Zanimljiva se primopredaja dogodila u Kući slave splitskog sporta na Gripama. Riječ je o predaji zlatne medalje osmerca Gusara osvojene u Beogradu na Europskom prvenstvu 1932. godine.

Proslavljeni veslač splitskog Gusara Duško Mrduljaš je u posjedu te medalje i on ju je odlučio dati u fundus budućeg Muzeja sporta Splita, što Kuća slave kao “zametak” pretendira postati, ali nema sluha kod nadležnih tijela gradske uprave. Već dugo.

Članovi osmerca iz Beograda bili su: Vjekoslav Rafaelli, Ivo Fabris, Elko i Jure Mrduljaš, Petar Kukoč, Jakov Tironi, Luka i Bruno Marasović, te kormilar Miroslav Kraljević. Predaji medalje tajniku Udruge za osnivanje muzeja Sporta Splita Mladenu Cukrovu prisustvovali su članovi obitelji veslača, to jest sinovi Minski Fabris, Duško Mrduljaš, Damir Kraljević, te kćeri Lina Marasović Grčić i Tatjana Lisičin. Bio je tu i predsjednik Gusara Ivica Botica koji im je darovao prigodni poklon.

Svi koji su došli pogledali su i uspomene Ive Lipanovića, najstarijeg hrvatskog olimpijca, koji je veslao u četvercu Gusara u Londonu 1948. Poanta je ovog događaja bila želja da sportaši, treneri, dužnosnici, svi koji raspolažu određenim sportskim priznanjima, uspomenama, suvenirima, medaljama, akreditacijama, dijelovima opreme... predaju na čuvanje te artefakte, kao vrijedne iz povijesti za fundus Muzeja.

#VESLANJE#KUĆA SLAVE#MEDALJA

Izdvojeno

06. srpanj 2020 22:03