StoryEditorOCM
Ostalonarod negoduje

Posebne mjere za olimpijca osuđenog za silovanje, organizatori su zabrinuti, tjelohranitelji ga prate u stopu

Piše Sport SD
29. srpnja 2024. - 09:46

Ne prestaju reakcije na činjenicu da Nizozemsku na Olimpijskim igrama u Parizu predstavlja osuđeni silovatelj. Steven van de Velde (29), koji će se natjecati u odbojci na pijesku, osuđen je 2014. godine na četiri godine zatvora zbog silovanja djevojčice koja je imala 12 godina. Iz zatvora je pušten 2017. godine.

Na otvaranju Olimpijskih igara dočekan je van de Velde glasnim negodovanjem i zvižducima, a više od sto tisuća ljudi potpisalo je peticiju da ga se izbaci s turnira.

Nizozemski olimpijski odbor prije nekoliko dana objavio je da van de Velde neće boraviti u olimpijskom selu, a njemački Bild javlja da ima čak trojicu tjelohranitelja koji ga prate u stopu i brinu da mu se ništa ne dogodi.

Odluka da osuđeni silovatelj bude dio olimpijskog tima izazvala je dosta negodovanja.

- Nakon osude i kazne, Steven van de Velde vratio se na najvišu razinu sporta korak po korak pod stručnim vodstvom. Od 2017. ponovno sudjeluje na međunarodnim turnirima. Vratio profesionalnom sportu na temelju smjernica koje između ostalog navode uvjete pod kojima se sportaši u vrhunskom sportu mogu vratiti nakon presude. Van de Velde sada ispunjava sve kvalifikacijske uvjete za Olimpijske igre i stoga je dio tima - oglasili su se iz nizozemskog olimpijskog odbora.

Steven van de Velde se po izlasku iz zatvora vratio odbojci i izrazio kajanje.

- Učinio sam ono što sam učinio. Ne mogu to vratiti, pa ću morati snositi posljedice. To je najveća greška u mom životu - izjavio je prije nekoliko godina.

Uoči Olimpijskih igara bio je svjestan kako će njegov nastup u Parizu privući dosta pozornosti.

- Razumijem da uoči najvećeg sportskog događaja na svijetu ovo može privući pozornost međunarodnih medija. Zbog druge prilike koju sam dobio od roditelja, prijatelja, poznanika i kolega, koji su me ponovno prihvatili nakon najveće greške u mom tada mladom životu. Zahvalan sam i nizozemskom odbojkaškom savezu jer su mi uz jasne uvjete i dogovore ponudili ponovno budućnost u ovom lijepom sportu. Ali također se prisjećam tinejdžera kakav sam bio, koji je bio nesiguran, nespreman za život vrhunskog sportaša i nesretan iznutra, jer nisam znao tko sam i što želim - izjavio je Steven van de Velde.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 01:44