StoryEditorOCM
Ostalofutsal

Poraz Hrvatske na otvaranju Svjetskog prenstva, dramatična je bila završnica

Piše Damir Dobrinić, Niko Matičević/SN
14. rujna 2024. - 13:48

Otvoreno je deseto Svjetsko prvenstvo u futsalu, a čast da odigraju prvu utakmicu na njemu u uzbekistanskom gradu Buhara imali su Hrvatska i Tajland. Naša reprezentacija s izbornikom Marinkom Mavrovićem na čelu vratila se na SP nakon 24 godine posta i povratnička utakmica očito je bila pretežak teret - pišu Sportske novosti.

Tajlanđani su pobijedili s 2:1 i vjerojatno ključni korak prema 2. mjestu u skupini B koje sigurno vodi u osminu finala. Hrvatska u utorak igra s Brazilom, gdje će jako teško do bodova, uostalom kao i Tajland, dok joj u posljednjem kolu slijedi sudar s Kubom, apsolutnim autsajderom u skupini. Mini Vatreni mogu proći i kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije, ali još je daleko od takvog raspleta.

Nakon samo 35 sekundi Tihomir Novak je uzeo loptu i proigrao Luku Perića, sjajna situacija, ali Perić je predugo čekao s udarcem pa je blokiran. I u drugoj minuti Perić je bio u dobroj poziciji, ali opet je izabrao najlošije rješenje, a u trećoj je opalio Franco Jelovčić, malo pokraj vrata.

I onda u toj istoj minuti kazna. Jelovčić je izgubio loptu, dodao je loptu u noge Phalaphrueku na desetak metara od vrata, uslijedio je kratki prodor pa asistencija za glavnu tajlandsku zvijezdu Osamanmusu s ruba šesterca pogodio za vodstvo. Niko Vukmir nije ga uspio blokirati.

U 5. minuti Hrvatska je došla blizu izjednačenja, visoka lopta nakon kornera i volej Kristiana Čekola koji je odsjeo na vratnici, a Dario Marinović i Antonio Sekulić nisu je dobro zatvorili, u šestoj je izvana opalio i Sekulić, također u vratnicu. Igralo se isključivo na polovici Tajlanda, no deveta reprezentacija svijeta uspijevala je zadržati prednost.

Vratar Senbat bio je spreman za hrvatske bljeskove, a ostatak njegovih suigrača stao je u blok i čekao bijeg u kontru. U 11. minuti nova matna situacija za koju se sam izborio Marko Kuraja, ukrao loptu suparniku pa pucao malo pokraj vrata. Ubrzo potom Senbat je obranio udarac Sekulića, koji u 12. nije pogodio cilj...

Žestoki visoki presing Hrvatske Tajlanđanima praktički nije omogućio da s loptom prijeđu centar, bila je to utakmica na jedna vrata, no probijena su jedina ona na drugoj strani terena. U 15. je Novak sjajno gurnuo u šansu Vukmira, Senbat je i to obranio, u 16. se Perić poigrao s čuvarom na sedam metara pa pucao previsoko, u 17. je Senbat napokon pogriješio i dodao loptu Jelovčiću u noge, ali je nakon toga uspio obraniti pokušaj hrvatskog kapetana, kao i Novakov u 18.

Potpuna dominacija Hrvatske nije joj donijela prednost nakon prvih 20 minuta, jedan trenutak dekoncentracije bio je koban. Osamanmusa je pravi igrač kojeg se treba shvatiti ozbiljno, radi se o napadaču španjolske Cartagene, no Vukmir je to zanemario i omogućio tajlandskom napadaču da dođe u drugu matnu situaciju.

Spasio je vratar Zoran Primić, ali je pritom loptu dirao izvan kaznenog prostora rukom. Spasio je Primić i u 23. minuti kad je opet Osamanmusa izašao na njega, nakon patnji u prvom dijelu oporavili su se Tajlanđani i u nastavak ušli puno sigurniji u svoje vrijednosti.

No, u 27. minuti opet su se provukli, Jelovčić se idealno ubacio na šesterac, primio loptu i pucao, ali i to je otišlo izvan okvira. U 30. Osamanmusa opet u šansi, opet je Primić obranio, ali desetak kasnije ni on nije mogao spasiti. Udarac Tajlanđana u blok Kuraje, koji je očekivao da će odbijenu loptu pokupiti Marinović, ali nije već je naletio Jungwongsuk i probio Primića.

Dva gola zaostatka značila su da Hrvatska mora krenuti riskantnije, a krenula je pametnije. Sekulić je u 31. minuti izoliran pred vratima Tajlanda i s fizički inferiornijim čuvarom nije imao problema pa je pogodio za smanjenje zaostatka. Primić je u 34. obranio Osamanmusi novi njegov pokušaj, u 35. je Jelovčić lijepo pucao izvana, malo pokraj vrata, u 36. je Senbat koljenom sretno zaustavio udarac Sekulića.

U posljednje dvije i pol minute Hrvatska je ušla s Novakom kao igračem-vratarom, 58 sekundi prije kraja projektil Josipa Jurline, ali Senbat nije dao. Tajland je izdržao, Hrvatska sada mora razmišljati i o gol-razlici u sljedeća dva dvoboja s Brazilom i Kubom. Još ništa nije gotovo, no velika prilika je propuštena. Udarci 36-19 za Hrvatsku, u okvir 17-9, nije pomoglo...

HRVATSKA - TAJLAND 1:2 (31. Sekulić/3. Osamanmusa, 30. Jungwongsuk)

HRVATSKA: Primić, Bašković - Novak, Jelovčić 🟨, Marinović, Perić, Kustura, Čekol, Kuraja, Jurlina, Vukmir, Mataja, Sekulić ⚽

TAJLAND: Senbat, Praphaphan, Phalaphruek, Jungwongsuk ⚽, Osamanmusa ⚽, Hankampa, Wingwon, Sornwichian, Wongkaeo, Janphon, Aransanyalak, Srirangpirto, Thueanklang, Chaemcharoen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. rujan 2024 14:08