StoryEditor
OstaloFešta sporta

Počelo obilježavanja četiri desetljeća MIS-a: barjak slavnog događaja podigao je svjetski poznati alpinist Stipe Božić

Piše Slaven Alfirević
10. rujna 2019. - 20:52

U tjednu obilježavanja 40. obljetnice od održavanja Mediteranskih igara u Splitu, jučer su u Poljudu, na stadionu svečano podigli zastavu MIS-a! Uz simbol Igara koji se vrtio na semaforu, fanfare i pjesme iz tog doba, barjak slavnog događaja podigao je svjetski poznati alpinist Stipe Božić uz pljesak okupljenih uzvanika, te trkača koji su potom pristupili prigodnoj utrci na 10 kilometara.

Stipe Božić je podigao barjak i 1979., uradio je to uz Mira Cerara i Đurđicu Bjedov, tada proslavljene jugoslavenske sportaše i prisjetio se da su mu tada, prije četiri decenije ispričali:

- Rekli su mi da je drug Tito pitao a koji je to s bradom. Za Đuku Bjedov i mog prijatelja Cerara je znao, a ja sam mu bio nepoznanica. Nosio sam bradu... - sjetio se osvajač svjetskih vrhova.

Zacijelo mu se nije dalo brijati, malo prije MIS-a, Božić je osvojio Mount Everest i friško se vratio s Himalaje.

Među uzvanicima, te sudionicima svečarske utrke na 10 kilometara bio je Valent Sinković, proslavljeni veslač, rekao nam je:

- Čast mi je sudjelovati u ovakvom projektu, došao sam s užitkom na obilježavanje godišnjice Mediteranskih igara za koje znam iz priča. Posebno mi je drago bit u Splitu kad sam splitski zet – nasmijao se Valent.

Njegova supruga je tenisačica Antonela, a punac Zoran Sušak, bivši vaterpolist POŠK-a koji je također nazočio svečanosti, uz svog suigrača iz bazena, Denija Lušića... Vidjeli smo tu i pozdravili smo se, poslije "sto godina" stigao je prigodno i Marko Protega, ragbi mu je u krvi, a sad već godinama živi u Njemačkoj, u Heidelbergu.

Prigodom starta utrke, s tartana Poljuda, pozdravljeni su osim rečenog Valenta, još i Nikolina Šuštić, svjetska prvakinja u ultramaratonu na 100 kilometara, te Ivica Akrap, vječni mladić, atletičar i atletski trener za kojeg je naglašeno kako je i sam bio sudionik MIS-a.

Ispred Hajduka sa svima se pozdravio dopredsjednik Lukša Jakobušić, sve je promatrao i povratnik iz Bakua, iz dresa reprezentacije kapetan Hajduka Josip Juranović, nazočila je dakako i delegacija Grada na čelu s Nenadom Perišom i Matom Omazićem, te Alijanom Vukšić...

Ante i Nike slavili na utrci

U utrci na na 10 kilometara, od Poljuda preko Instituta do Rive, pobijedio je Ante Bebić, 12 stotinki je samo zaostao drugi Zdravko Jadrijev, a treći je u cilj stigao Valent Sinković (zaostatak 2:42)... Kao kuriozitet navodimo da je 13. utrku završio Ante Bilić, Hajdukov šef PR službe, redovit na maratonima.

U ženskoj konkurenciji Nikolina Šuštić nije imala konkurenciju, čak šest minuta ostavila je iza sebe Katarinu Kokan, treća je bila Kristina Kokan itd.

#PROSLAVA#MIS#ČETRDESET GODINA

Izdvojeno

05. srpanj 2020 23:06