StoryEditorOCM
Ostalosigurnosni razlozi

Počast žrtvama masakra na Igrama 1972. bit će održana u Parizu u tajnosti zbog zabrinutosti da bi mogla biti meta

Piše Hina
15. srpnja 2024. - 18:39

Memorijalna ceremonija u čast žrtvama terorističkog napada na Olimpijskim igrama u Münchenu 1972. navodno će se održati izvan Olimpijskog sela u Parizu na tajnoj lokaciji, zbog zabrinutosti da bi ono moglo biti meta ekstremista s obzirom na povećani antisemitizam prenose izraelski mediji.

Prema hebrejskoj novinskoj kući Israel Hayom, ceremonija je prvotno bila zakazana za 24. srpnja u Gradskoj vijećnici Pariza, ali je otkazana zbog sigurnosnih razloga.

Umjesto toga, alternativna, manja ceremonija bit će održana na mjestu koje neće biti otkriveno javnosti, navodi se u izvješću.

Izraelski olimpijski odbor opovrgnuo je vijest da je ceremonija premještena zbog prijetnji, rekavši da se radilo samo o logističkom problemu, budući da se posebne dozvole potrebne za održavanje događaja u Gradskoj vijećnici nisu mogle izdati danima prije ceremonije otvaranja Olimpijskih igara.

- Zbog gustog rasporeda izaslanstva, odlučeno je da se ceremonija, u koordinaciji s predsjednikom Međunarodnog olimpijskog odbora Thomasom Bachom, održi u punom formatu 6. kolovoza na drugom mjestu - prenosi Times of Israel izjavu Izraelskog olimpijskog odbora.

Ceremoniji u Parizu sljedećeg mjeseca prisustvovat će predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach, pariška gradonačelnica Anne Hidalgo, kao i članovi izraelske delegacije i čelnici francuskih židovskih zajednica.

Komemoracija žrtvama napada na Olimpijskim igrama u Münchenu, kada se osam pripadnika palestinske militantne organizacije Crni rujan infiltriralo u olimpijsko selo i ubilo 11 Izraelaca, prvi put je održana za vrijeme svečanosti otvaranja OI Tokio 2020. Tijekom ceremonije odana je počast minutom šutnje, uz plesnu izvedbu u čast mrtvima.

Četiri godine ranije uoči otvaranja Olimpijskih igara u Rio de Janeiru, Međunarodni olimpijski odbor održao je u komemoraciju u olimpijskom selu. Obitelji munchenskih žrtava godinama su se zalagale za veće javno priznanje poginulima od strane Međunarodnog olimpijskog odbora. MOO se suočio s kritikama jer je odbio održati minutu šutnje za izraelske žrtve tijekom otvaranja Igara u Londonu 2012., 40 godina nakon napada.

U napadu na Olimpijskim igrama u Münchenu 1972. palestinska teroristička skupina Crni rujan ubila je 11 izraelskih sportaša. Dvojica Izraelaca ubijena su u Olimpijskom selu. Palestinski teroristi oteli su još devet tražeći oslobađanje stotina palestinskih zatvorenika, kao i dvojice istaknutih zapadnonjemačkih ljevičarskih militanata. Nakon neuspjelog pokušaja njemačkih snaga sigurnosti oslobađanja taoca, Palestinci su ubili preostale otete izraelske sportaše.

Ukupno je ubijeno 11 izraelskih sportaša, pet terorista i jedan pripadnik policije.

Francuski organizatori pojačali su mjere sigurnosti u Parizu uoči Olimpijskih igara, posebno nakon ratnog sukoba između Izraela i Hamasa u Gazi, koji je izbio masakrom 7. listopada koji je izveo Hamas u južnom Izraelu.

Govoreći o prijetnjama upućenim izraelskom timu, šef pariške policije Laurent Nunez rekao je prošlog mjeseca da je "islamistički terorizam" glavna briga policije uoči igara.

Govoreći za The Times of Israel u ožujku, stručnjak za sportsku geopolitiku Baptiste Guegan je naglasio kako je njegov najveći strah "da imamo ponovno oživljavanje sjećanja na München i želju određenih aktera da od Pariza naprave novi München."

Tijekom OI u Parizu, koje počinju 26. srpnja i završavaju 11. kolovoza, 30.000 policajaca i žandara bit će raspoređeno po glavnom gradu Francuske, zajedno s otprilike 20.000 vojnika.

Osim toga, očekuje se da će između 17.000 i 22.000 privatnih zaštitara biti aktivni diljem olimpijskih mjesta i navijačkih zona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. kolovoz 2024 22:27