StoryEditor
Ostaloradi i pliva

Ovoj sportašici korona-kriza nije promijenila planove: Najviše me brine kako će sve izgledati kad iziđemo iz karantene

19. travnja 2020. - 09:14
Dina Levačić nije puno promijenila način života u karanteni, radi i trenira kao i do sadaPrivatni album

Dina Levačić jedna je od rijetkih sportašica kojoj se život usprkos karanteni zbog pandemije koronavirusa nije bitno promijenio. Bazeni su zatvoreni, ali njoj to nije nikakav problem. Redovito trenira plivajući u Vranjicu i ništa joj ne remeti pripremu za preplivavanje Sjevernog kanala, kojemu se nada ovog ljeta. Bio bi to njezin peti maraton od „Velikih sedam”

- Iskreno, ne pada mi teško ova karantena. Ionako ne idem puno po kavama niti radim stvari koje drugima inače nedostaju – kaže nam simpatična 24-godišnja splitska plivačka maratonka.

Budući da Centar za odgoj i obrazovanje “Juraj Bonači”, u kojemu je zaposlena, normalno radi, zadržala je rutinu posla i treninga.

- Centar radi kao i prije jer postoje korisnici koji su kod nas na trajnom smještaju. Paralelno sam plivala pa mi je sve bilo normalno, međutim radimo na smjene pa sam prošli tjedan bila slobodna i više nisam znala koji je dan, ha ha. Svaki mi je bio isti. Inače mi je OK. Provodim vrijeme uz TV, laptop, odradim nešto za posao ako treba.

Ništa vam posebno ne nedostaje?

- Pa, najviše me brine kako će sve izgledati kad iziđemo iz karantene – veli Dina.

S obzirom na to da živi u Mravincima, koji pripadaju Solinu, ne smije dolaziti u Split, stoga plivačke treninge odrađuje u Vranjicu. Neovisno o vremenskim uvjetima.

- Plivam od vrha poluotoka pa prema Jadru. Šest puta u tjednu, u prosjeku 6-7 km dnevno, s tim da jednom tjedno odradim preko 10 km.

Nije vam hladno?

- Ma, ne. Relativno je toplo. Trenirala sam cijelu zimu. Najhladniji maraton bio mi je La Manche sa 16 stupnjeva u moru, a ovdje je sada temperatura 14-15, tako da mi je ovo dobra priprema za ono što me, nadam se, čeka ovog ljeta.

A to je Sjeverni kanal između Sjeverne Irske i Škotske, u kolovozu.

- On je najteži jer temperatura mora čak ni ljeti ne prelazi 15 stupnjeva.

Dina je ovog tjedna trebala preplivati Gibraltarski tjesnac, no taj je pothvat otkazan zbog koronavirusa.

- Nadam se da ću dobiti novi termin do kraja sezone, do listopada. Čekamo da se situacija u Španjolskoj smiri. Ponekad je dobivanje termina veći stres nego plivanje.

Može li korona otkazati i Sjeverni kanal?

- Vjerujem da će se do tada stanje normalizirati i da neće biti otkazivanja. Ja ga ne želim otkazati jer su pripreme surove i cjelogodišnje. Planiram otputovati u Sjevernu Irsku sredinom srpnja, tri tjedna ranije kako bih se adaptirala na temperaturu zraka i mora.

Ono na što korona svakako utječe su – financije. Osjetit će to i Dina.

- Mnoge firme i državne institucije su pogođene. Neki s kojima sam trebala realizirati suradnju su odustali, a upitna je i financijska podrška lokalne zajednice. Jasno mi je da trenutno postoje i važnije stvari jer su neki ljudi ostali bez posla, tako da se nadam da ćemo svi zajedno izići što manje okrznuti iz ove krize.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

17. siječanj 2021 06:09