StoryEditor
Ostaloolimpijski izgled

Ovo što ima Zadar u svijetu ima malo tko: na Višnjiku se stalno (g)radi. sportašima i rekreativcima tu ne fali ništa

23. kolovoza 2020. - 18:10
Jure Mišković/Hanza media

U Zadru, sjedištu Zadarske županije, sport ima posebno mjesto i pridaje mu se velika pozornost, o čemu najbolje svjedoči ŠC "Višnjik", koji velikim i sigurnim koracima poprima obrise olimpijskog središta! Jer, na 202 tisuće četvornih metara tu je niz sportskih objekata koji su već godinama u službi profesionalnih i amaterskih sportskih klubova i organizacija, te svih koji se rekreativno bave sportom.

– Nama je cilj da ŠC "Višnjik" prije svega bude po mjeri građana, odnosno da sve dobne kategorije, bilo da je riječ o klubovima ili pak rekreativcima, dobiju svoje mjesto i sadržaj koji im je potreban za održavanje treninga i zdravog načina života. Važno je istaknuti kako nitko nikoga ne uskraćuje, napravljena je dobra kompozicija, svi su, slikovito rečeno, kao jedna obitelj koja uvažava kućni red i drži se pravila kakve zahtijeva jedan ovakav kompleks – veli Denis Karlović, direktor ŠC-a "Višnjik".

Upravo je Karlović svojim dugogodišnjim djelovanjem u sportu, napose dok je bio stolnoteniski reprezentativac bivše nam države, obišao cijeli svijet i vidio kako drugi rade na programima poput zadarskog Višnjika.

– Nedvojbeno, to iskustvo uveliko je pomoglo na osmišljavanju novih sadržaja, ali nikako se ne smije zaboraviti kako je cijelu priču oko Višnjika, koji je dugoročni program, pokrenuo Božidar Kalmeta, višegodišnji gradonačelnik Zadra, jednako tako njegovi nasljednici, uključujući i pročelnike koji su imali izravan doticaj s projektima koji niču na ovom, usudim se bez zadrške kazati, reprezentativnom prostoru kakav ima malo tko u Europi i svijetu. Uostalom, o tome gotovo svakodnevno svjedoče vrhunski sportaši koji su na ovaj ili onaj način koristili otvorene i zatvorene terene, jer je na jednom mjestu koncentrirano sve što trebaju za treninge – istaknuo je Karlović.

Vizure Višnjika mijenjaju se gotovo svakodnevno, najnoviji su primjer teniski tereni....

– Kad govorimo o teniskim terenima, u suradnji sa strukom uspio se postići idealan omjer zemljanih i betonskih terena. Osobito nam je drago što svaki naš projekt, bilo da je riječ o košarci, nogometu, rukometu, tenisu, vaterpolu, atletici, uvijek usklađujemo s nacionalnim savezima. Njihova je pomoć nemjerljiva, zapravo, bez toga se ne može ni ulaziti u nove priče, posebice ne u organizaciju velikih natjecanja. Mnogi su zasigurno bili u nevjerici kad se krenulo u Davis cup, najprije u dvorani, potom i na otvorenom terenu. Rukomet je također ostavio veliki pečat, Svjetsko prvenstvo, neke pripremne utakmice ili ogled Hrvatske i Srbije, prije kojeg su ulaznice bile rasprodane tri dana ranije. I sve je to prolazilo u najboljem redu, zato moram iskazati javnu zahvalu djelatnicima PU zadarske, koji su nam uvijek pri ruci i koji nose velike zasluge. Doista, pokazali smo se kao grad koji cijeni sport i da znamo privući ne samo publiku iz Zadra, nego i iz cijele Hrvatske – zbori Karlović.

Godinama su poslovni prostori, koji zaokružuju cjelinu zatvorenog plivališta, zjapili prazni, međutim, danas je slika posve drukčija.

– Uspjeli smo uvelike oživiti te prostore, posebice valja istaknuti dječji vrtić, ali i druge sadržaje koji su usko povezani sa svime što se može vidjeti na Višnjiku. Sve je živnulo ostvarenjem projekta teniskih terena, ali i uređenjem malonogometnih terena, atletske staze, trim-staze, košarkaških terena, vježbališta na otvorenom i mnogo čega drugog. Višnjik je, slikovito rečeno, "živo biće" i uvijek se pojavi novi projekt, a jedan od njih je izgradnja hotela, čime bismo uvelike zaokružili sve ono što je potrebno za cjelogodišnju sportsku aktivnost – veli Karlović, koji nije želio previše širiti priču oko nedavnih iskakanja kad su se na nogometnom terenu pojavili radni strojevi koji su skidali zemlju, čime su se ugroženima osjetili atletičari.

– Ranije je spomenuto kako uređena atletska staza spada u red najboljih u Hrvatskoj. Isto tako, svima je jasno da puno toga nije održivo na zemljanim terenima, pa je zamjena umjetnom travom jedina ispravna opcija. Ali ne bih se upuštao u temu oko uvjeta koje imaju ili će pak imati zadarski atletičari. Njima zahvaljujem na javno iskazanoj potpori i sve što je dogovoreno na zajedničkom sastanku bit će i ostvareno, odnosno, imat će bolje uvjete nego što ih imaju danas. Na već postojećim zavide im mnogi atletski klubovi u Hrvatskoj. I ako tome dodamo da će na igralištu "Bagata" uskoro imati još jedno vježbalište, onda je sve jasno – zaključio je Karlović.

Korisnika osam puta više

Moram istaknuti da je prije šest godina na Višnjiku bilo svega 500 korisnika dnevno, dok ih je danas više od 4000. Nadalje, svoje treninge na otvorenim i zatvorenim terenima odrađivalo je 40 klubova, a danas ih je 150.

Osvrnemo li se na činjenicu da je u ranije navedenom razdoblju tijekom godine bilo samo oko 50 službenih utakmica, mi smo došli do 400, uključujući sve one velike događaje, košarku, tenis, rukomet i druge sportove.

U Dvorani "Krešimir Ćosić" i četiri pomoćne dnevno prođe 1100 korisnika, što je maksimalan fizički broj. Više od toga ne možemo ni primiti, dok je na zatvorenom plivalištu sada 650 korisnika – govori Karlović.

Adria Tour: trošilo se, zaradilo se

– Iza nas je podosta značajan vremenski odmak od organizacije teniskog "Adria Toura", tako da svi slobodno mogu procijeniti koliki je njegov učinak na području turizma, a koliki na promociji Višnjika – napominje Karlović.

– Nedvojbeno, riječ je o velikoj promociji Zadra i njegovih turističkih potencijala, na koncu i organizacijskim mogućnostima samog ŠC-a "Višnjik". Valja realno sagledati rezultate postignute izvan teniske arene, odnosno kazati kako je tih dana u Zadru potrošeno milijun i dvjesto tisuća kuna isključivo za smještaj, kako tenisača tako i njihovih timova, ali i brojnih gostiju. Zasigurno je i izvanpansionska potrošnja bila na zavidnoj razini. I sve to u vrijeme kad u cijelom svijetu praktički niste mogli vidjeti ni jedan sportski događaj uživo. Uostalom, o tome najbolje govori činjenica da je prijenos išao u više od stotinu zemalja u svijetu – naglašava Karlović.

Besplatno za turiste

Nije nevažno istaknuti da je među ljudima koji dolaze u Zadar nastala potreba da dođu vidjeti "Višnjik", jednako kao Morske orgulje ili Pozdrav Suncu. Svi privatni iznajmljivači u svoju ponudu uvrštavaju blizinu našeg sportsko-rekreacijskog centra, koji mogu koristiti besplatno. I na koncu, prema informacijama koje dolaze od turističkih djelatnika tijekom ove sezone, velik je broj onih koji su došli u Zadar i na Višnjik kako bi vidjeli gdje je igrao Novak Đoković, prvi reket svijeta – naglasio je Karlović.

U ‘menzu‘ ulog od 20 milijuna kuna

Zadarska tvrtka "Turisthotel", koju slobodno možemo nazvati strateškim partnerom ŠC-a "Višnjik" jer su na javnom natječaju dali najbolju ponudu, u zahvatu koji predstoji uložit će oko 20 milijuna kuna.

– Obnovom objekta nekadašnje "menze" ŠC "Višnjik" dobit će niz novih i visokokvalitetnih sadržaja, te će značajno oplemeniti svoju djelatnost i svakodnevnu ponudu brojnim korisnicima i posjetiteljima. Uz kvalitetan ugostiteljski prostor, kroz ovu će investiciju biti osiguran i odgovarajući uredski prostor za mnoge subjekte koji su značajni za cjeloviti zadarski sport i za rekreaciju, potom prikladan prostor za stalni postav povijesti zadarske košarke, zatim suvremeno uređeni prostor za prodaju ulaznica za sve priredbe, fun shop te prostor za udrugu navijača – kazao je Karlović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

07. ožujak 2021 10:39