StoryEditorOCM
Ostaloreportaža iz pariza

Ove zemlje imaju samo jednog predstavnika na Olimpijskim igrama, Srbija nas ‘šiša‘, povijesna sramota BiH

Piše Ivan Renić
26. srpnja 2024. - 07:40

Sve je spremno za otvaranje Olimpijskih igara u Parizu. Pisali smo već o tome, vozit će se sportaši brodovima, rutom dugom oko šest kilometara te potom izaći na čuveni Trocadero. Velika je to novitada što se otvaranja Igara tiče. Francuzi su se svojski potrudili kako bi izmislili nešto novo. I uspjeli su. Ovakvo što do sada još nije viđeno.

Điravat‘ će brodovima sportaši. Koliko će država predstavljati? Nijednu! Jer tehnički je ispravno kazati da sportaši predstavljaju svoje olimpijske odbore, saveze, kako vam drago. U Parizu će ih biti 206 uključujući i izbjeglički tim koji će brojiti 36 sportaša. Olimpijski tim izbjeglica utemeljen je za Igre u Riju 2016. kako bi se podignula svijest o problemu migracija, ponajprije s Bliskog istoka u Europu.

Ajmo mi na ono najzanimljivije. Dugo smo istraživali i konačno pronašli odgovor na pitanje koje zemlje u Parizu imaju najmanje predstavnika. Burundi, Nauru, Somalija i Lihtenštajn će na ovim Olimpijskim igrama predstavljati po jedan sportaš.

Jedan jedini.

Dodajmo njihovim delegacijama i pokojeg trenera, fizioterapeuta, liječnika i ostalu svitu. Ni to ih neće spriječiti da ponosno predstavljaju svoju zemlju. Kod njih sigurno nije bilo prijepora oko toga tko će nositi stijeg na otvaranju...

image
Tom Dubravec/Cropix

S druge strane, biste li pogodili koja je država u Pariz poslala najviše olimpijaca? Sjedinjene Američke Države i to s čak 653 sportaša. Domaćini Francuzi drugi su sa 622, dok je na trećem mjestu Japan s 447. Kina ih je poslala 405.

Prebacimo se mi na domaće prilike, odnosno one u regiji. Hrvatska u Parizu ima 73 predstavnika što je znatno manje nego što ih je poslala Srbija – 112. No, valja imati na umu kako Hrvatska nastupa samo u dva ‘velika‘ momčadska sporta (rukometaši i vaterpolisti), dok Srbija ima čak šest reprezentacija (muška i ženska košarkaška, muška i ženska odbojkaška, muška vaterpolska i muška u basketu 3x3).

Slovenija je, također, prestigla Hrvatsku s 90 predstavnika. A onda prelazimo na one manje. Crnogoraca je samo 19, Kosovara devet, Albanaca osam, Makedonaca sedam, a na začelju je Bosna i Hercegovina sa samo pet sportaša.

Naši susjedi s ovakvim su poražavajućim rezultatom u rangu Antigve i Barbude, Bangladeša, Maldiva, Gabona, San Marina... Da ne nabrajamo dalje. Tužan je to odraz stanja sporta u BiH. S nekoliko svijetlih točki, dakako. Bosnu i Hercegovinu će u Parizu predstavljati plivačko čudo Lana Pudar, plivač Jovan Lekić, džudaši Laris Cerić i Aleksandra Samardžić te bacač kugle Mesud Puzar.

image
Tom Dubravec/Cropix

I za kraj, evo još malo kviz – materijala zateknete li se u takvoj prilici. Da ne bude da vam nismo rekli... Najmanja zemlja koja je ikada sudjelovala na Olimpijskim igrama bila je Nauru s tek nešto više od 12.000 stanovnika (12.688 prema posljednjemu popisu).

Najmnogoljudnija zemlja koja nikada nije osvojila olimpijsku medalju je Bangladeš sa 171 milijunom stanovnika. Više od 60 zemalja nema nijednu olimpijsku medalju među kojima su i Bolivija, Kambodža, Nepal... Zemlja s najviše nastupa na Olimpijskim igrama bez osvojene medalje je Monako. Čak 21 put su se njihovi predstavnici pojavljivali na najvećoj sceni i nijednom nisu uspjeli otići do kraja.

Zemlje s najmanje nastupa na Igrama su Kosovo i Južni Sudan (dva puta). Razlog je jednostavan. Riječ je o jako mladim državama koje su tek nedavno ostvarile svoju neovisnost. A sad – trk na sportski kviz!

image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 20:40