StoryEditor
Ostalo40. jubilarno izdanje

Olimpijsko zlato i srebro na maratonu Faros 2015.

Piše PSD.
16. veljače 2015. - 16:11
Hrvatski savez daljinskog plivanja intenzivno provodi pripreme za jubilarno 40. međunarodno prvenstvo Hrvatske u daljinskom plivanju - Maraton Faros 2015. Tako u sjedište Saveza (Stari Grad na otoku Hvaru) svakodnevno stižu prijave iz Argentine, Italije, Španjolske, SAD-a, Njemačke, Kanade, Češke...

Među njima su i one najpoznatijih svjetskih maratonaca Tunižanina Oussame Melloulija - olimpijskog pobjednika 2008. u Pekingu i 2012. u Londonu, te svjetskog prvaka 2013. u Barceloni, pa i legendarnog Nijemca Thomasa Lurza - osvajača srebrnih medalja na Olimpijskim igrama u Pekingu i Londonu.

Za njega se također može reći da je riječ o vrhunskom sportašu kojeg je FINA i službeno proglasila najboljim svjetskim maratoncem svih vremena, jer je desetorostruki svjetski prvak, a 2014. je imao najbolje rezultate od svih daljinaca sa Starog kontinenta.

Obojica su već sudjelovali na Faros, a ova godina će zaista biti zapamćena po tome što će takva dva plivača s izvanrednim karijerama istodobno skočiti u more sa starogrojske Nove rive i potom se na 16-kilometarskoj stazi do posljednjeg atoma snage boriti za primat najboljeg daljinskog plivača na svijetu. Dakle, ovogodišnji Maraton Faros će biti pravi spektakl, a pada uoči proslave 2399. rođendana Farosa.

Unatoč nevjerojatnoj slavi koju je ‘plivajući Faros’ postigao u 40 godina svoga postojanja direktor Vicko Šoljan je opet iznova prinuđen ulagati maksimalne napore da bi skupio sredstva za tu prestižnu svjetsku manifestaciju, u nadi da će i mjerodavni napokon shvatiti koliko jedno ovakvo natjecanje pridonosi promidžbi naše zemlje u svijetu.

- Uistinu bi bio velik i nenadoknadiv gubitak za Hrvatsku ako bi se nakon četiri desetljeća prekinuo kontinuitet ove vrhunske manifestacije ili, još gore kad bismo dopustili da se ugasi najbolji svjetski plivački maraton koji tako malo košta, a izuzetno puno znači.

Naime, ovdje se radi o već afirmiranom genijalnom projektu od nacionalnog interesa i upravo zato mi ustrajavamo na njegovoj dugovječnosti, na ponos i diku Lijepe Naše - poručio je Šoljan, član Kuće slavnih – IMSHOF-a i istinski sportski mag kojeg s pravom nazivaju ocem maratona.

Mirko Crnčević

Izdvojeno

05. lipanj 2020 00:00