StoryEditorOCM
Ostalorio najtrofejniji

Olimpijske igre u Tokiju druge su najuspješnije za Hrvatsku u povijesti, evo pregleda svih osvojenih medalja

Piše Hina
8. kolovoza 2021. - 16:01

Olimpijske igre u Tokiju druge su najuspšenije OI za Hrvatsku u povijesti.

Hrvatska je u Tokiju osvojila tri zlata, tri srebra i dva brončana odličja zauzevši 26. mjesto na ljestvici osvajača medalja.

Jedino su u Rio de Janeiru 2016. hrvatski sportaši bili uspješniji gdje su osvojili pet zlata, tri srebra i dvije bronce.

Tokio je izjednačen po broju zlatnih odličja s Londonom 2012. godine, međutim u glavnom japanskom gradu osvojili smo dva srebra više.

Na olimpijskoj premijeri u Barceloni 1992. godine hrvatski sportaš su osvojili tri medalje - srebro košarkaša, te bronce Gorana Ivaniševića u singlu i u paru s Goranom Prpićem.

Četiri godine kasnije u Atlanti smo osvojili zlato (rukometaši) i srebro (vaterpolisti), a u Sydneyu 2000. slavio je dizač utega Nikolaj Pešalov, dok je veslački osmerac osvojio bronca.

Atena je donijela 2004. pet medalja pri čemu i zlato rukometaša, dok u Pekingu 2008. po drugi put nismo slušali "Lijepu našu."
Hrvatski sportaši u glavnom kineskiom gradu osvojili su dva srebra (Blanka Vlašić, Filip Ude) i tri bronce (Snježana Pejčić, Martina Zubčić, Sandra Šarić).

Prvi put više od jednog zlata hrvatska reprezentacija je osvojila u Londonu 2012. kada su olimpijski pobjednici bili vaterpolisti, Sandra Perković u bacanju diska,  Giovanni Cernogoraz u trapu, te vaterpolisti. U Londonu smo osvojili i srebro (četverac - David Šain, Martin Sinković, Damir Martin, Valent Sinković), te dvije bronce (rukometaši, Lucija Zaninović).

Najuspšenije OI za hrvatske sportaše bile su u Riju s pet zlata i ukupmo 10 medaja. Zlatna odličja osvojili su Josip Glasnović (trap), Sandra Perković (disk), Sara Kolak (koplje), Šime Fantela i Igor Marenić (470), te Martin i Valent Sinković (dvojac na pariće).

U Tokiju su hrvatski sportaši osvojili ukupno osam odličja.

"Zlatni" su bili taekvondašica Matea Jelić, braća Sinković u dvojcu, te Nikola Mektić i Mate Pavić u teniskim parovima.
Srebra su osvojili Tonči Stipanović u laseru. teniski par Marin Čilić i Ivan Dodig, te gimnastičar Tin Srbić, dok su bronce osvojili tekvondaš Toni Kanaet, Damir Martin u samcu i Tonči Stipanović u laseru.

HRVATSKA ODLIČJA NA OI

1992 Barcelona - srebro i dvije bronce

1996 Atlanta - zlato i srebro

2000 Sydney - zlato i bronca

2004 Atena - zlato, dva srebra, dvije bronce

2008 Peking - dva srebra, tri bronce

2012 London - tri zlata, srebro, dvije bonce

2016 Rio de Janeiro - pet zlata, tri srebra, dvije bronce

2020 Tokio - tri zlata, tri srebra, dvije bronce

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. lipanj 2023 06:52