StoryEditorOCM
Ostalopoznat je raspored

Oktanski spektakl ostaje u Hrvatskoj: Evo kada će se održati Croatia Rally 2024.

Piše HINA
19. listopada 2023. - 22:30

Međunarodna automobilistička federacija (FIA) predstavila je kalendar za Svjetsko prvenstvo u reliju (WRC) za 2024. godinu u kojem se četvrtu godinu uzastopce nalazi i Croatia Rally.

FIA je predstavila WRC kalendar za 2024. godinu, na programu je 13 relija na četiri kontinenta od siječnja do studenog. Osam utrka je na zemlji, četiri na asfaltu i jedna na snijegu, a četvrtu godinu uzastopce najbolji relijaši svijeta doći će i u Hrvatsku.

Podsjetimo, WRC je premijeru u Hrvatskoj imao 2021. godine kada je pobijedio Francuz Sebastien Ogier, godinu dana kasnije najbolji je bio Finac Kalle Rovanpera, a ove godine je slavio Britanac Elfyn Evans. Nažalost, ovogodišnje izdanje Croatia Rallyja je obilježila smrt irskog relijaša Craiga Breena tijekom treninga.

Već tradicionalno, 52. izdanje svjetskog WRC prvenstva kreće u Monte Carlu (25. - 28. siječnja). Slijede "zaleđene šume" Rally Sweden (15. - 18. veljače), jedinog posve snježnog relija u kalendaru. Treća stanica je Kenija, koja se vraća na tradicionalniji datum od 28. do 31. ožujka, nakon što se posljednjih godina održavao tijekom lipnja.

Croatia Rally će biti četvrta stanica, a na programu je od 18. do 21. travnja, a potom slijedi Portugal, Sardinija, te Poljska gdje se najbolji relijaši vraćaju nakon pauze od 2017. godine.

U srpnju je premijerno na programu Latvija, zatim slijedi grčki Acropolis, te Čile. Srednjoeuropski reli (31. listopada - 3. studenog) proći će kroz Austriju, Češku i Njemačku kao pretposljednja runda prije nego što se veliko finale odvija u Japanu od 21. do 24. studenog.

"S pravim klasicima kao što su Monte Carlo, Švedska, Kenija, Portugal, Finska ili Akropola, relijima u nastajanju poput Hrvatske, Čilea i Japana i novim natjecanjima kao što su Latvija i Srednjoeuropski reli, možemo se veseliti još jednoj uspješnoj sezoni," kazao je direktor FIA-e za cestovni sport Andrew Wheatley.

"Naš povratak u Poljsku i debi u Latviji naglašavaju našu predanost pružanju svježeg i uzbudljivog WRC iskustva za navijače i natjecatelje," objavila je FIA. U odnosu na prošlu godinu iz kalendara su ispali Estonija i Meksiko.

Kalendar:

25.-28. siječnja: Monte-Carlo (asfalt/snijeg)

15.-18. veljače: Švedska (snijeg)

28.-31. ožujka: Kenija (zemlja)

18.-23. travnja: Hrvatska (asfalt)

9.-12. svibnja: Portugal (zemlja)

30. svibnja - 2. lipnja: Italija/Sardinija (zemlja)

27.-30. lipnja: Poljska (zemlja)

18.-21. srpnja: Latvija (zemlja)

1.-4. kolovoza: Finska (zemlja)

5.-8. rujna: Grčka (zemlja)

26.-29. rujna: Čile (zemlja)

31. listopada - 3. studenog: Srednja Europa (asfalt)

21.-24. studenog: Japan (asfalt)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 03:41