StoryEditorOCM
Ostalovelika borba i žal

Odličan nastup najstarije hrvatske debitantice (44): hrabro pala u sedam setova

Piše Hrvoje Slišković/JL
28. srpnja 2024. - 15:06

Velika borba i velika žal. Ivana Malobabić (44), najstarija naša debitantica, je nakon slabijeg starta bila blizu pobjede u 1. kolu olimpijskog stolnoteniskog turnira. Nakon 0-2 i 1-3 u setovima vratila se u meč, u šestom setu spasila dvije meč-lopte i izvukla odlučujući u kojem je prerano zaostala. Singapurka Jian Zeng, favoritkinja i 31. nositeljica, pobijedila je 4-3 (5, 3, -11, 6, -9, -13, 5). Malobabić je ispod 70. mjesta na ljestvici najboljih igračica.

- Jooooj krenula sam prekasno, malo mi je žao zbog toga. Odvojila se u prva dva seta, a ja sam krenula kao dizelaš, To mi je nedostajalo. Skupila sam snage za 3-3, a u tom sedmom setu je ‘prasica‘ kako mi kažemo pala na njenu stranu. Možda bi bilo drugačije da je išla na moju stranu, no sve u svemu sam zadovoljna. Hvala na čestitkama.

Nije ovo bila rezultatska pobjeda, ali jest životna, kao i pobjeda karaktera. Tijekom karijere je nekoliko puta razmišljala o završetku karijere, ali se svaki puta vraćala. U borbi za nastup u Parizu nastupala je u Bejrutu i slušala odjekivanja eksplozije, a morala je pretrpjeti i igranje na jednoznamenkastoj temperaturi u Južnoj Americi.

image
Jung Yeon-je/Afp

- Sjećam se Igara 1996. godine u Atlanti kada sam prije utakmica rukometaša i vaterpolista stajala ispred televizora s rukom na srcu i pjevala himnu s njima, a sada sam dosanjala svoj olimpijski san u što stvarno nisam vjerovala. Ljudima koji nisu ovdje teško je opisati energiju u Olimpijskom selu i u dvorani.

Sada je doživjela olimpijskih duh, ali i navijanje gotovo pet tisuća ljudi koji su u završnici meča skandirali "Ivana, Ivana"... Oko 5000 navijača bili su sjajno raspoloženi gledajući paralelno borbe na četiri stola. Najbolji stolnoteniski poeni pozdravljali su se kao nogometni golovi. Buka je bila kao da uz tribinu prolazi vlak ili tramvaj. Fantastično. Pored ovoga ostala prvenstva izgledao kao najobičniji turniri...

- Nevjerojatno mi je da je cijela dvorana vikala moje ime. S 44 godine sam to prvi put doživjela. Nisam žalosna, ali malo mi je žao zbog poraza. U drugom kolu bi išla na Indijku koju sam već pobjeđivala.

Zanimali su nas i Ivanini daljni planovi.

- Nisam još stigla upoznati selo, a voljela bih i pogledati nastupe drugih naših sportaša. Valjda ću dobiti koju ulaznicu.

I onda pripreme za Olimpijske igre u Los Angelesu 2028. godine...

- Nemojte se čuditi ako se pojavim tamo. Ne nedostaje mi ni energije nisi snage. Puno radim na konciciji i čvrsta sam u glavi - samouvjerena je Dugorešanka Malobabić.

Najbolje tek dolazi, nadovezali smo se na njezine riječi...

- Tako je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. rujan 2024 13:37