StoryEditor
OstaloSportaši invalidi

Odbojkaški duh: članovi OKI Splita bave se sportom, uređuju okoliš...

21. siječnja 2019. - 17:55
ENSKA_REPREZENTACIJA_HRVATSKE_2017_MADARSKA__1_

Iako i sami s raznim stupnjevima invalidnosti, koji i njima otežavaju život, oni pomožu drugima. Uvijek su prvi kada treba pružiti ruku, nešto popraviti, obojiti, brinuti se o zelenim površinama, organizirati susrete paraolimpijaca... A prije trinaest godina sve je počelo kao ideja rehabilitacije osoba s invaliditetom te očuvanje digniteta Domovinskog rata. Uz skrb o hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima, uz ono po mnogima najvažnije – dati značajan doprinos u humanitarnom i ekološkom djelovanju.

To je misao vodilja svih članova Odbojkaškog kluba invalida Split (OKI Split), a više od sto ih je prošlo kroz ovaj sportski kolektiv, koji neumorno ispunjava sve zadaće. I one na sportskom terenu, ali ponajviše u humanitarnom djelovanju. Što su prepoznali i u široj društvenoj zajednici pa su članovi kluba sjedeće odbojke među brojnim priznanjima zasluženi dobitnici skupne nagrade Splitsko-dalmatinske županije za osobite zasluge u rehabilitaciji i resocijalizaciji osoba s invaliditetom 2013. godine.

– Počeli smo s okupljanjem i prvim treninzima u ljeto 2006. godine, a službeno je klub osnovan 30. listopada. Djelujemo u Splitu, Solinu, Kaštelima, no imamo članove sa područja cijele županije. Mile Ćorluka tadašnji predsjednik Hrvatskog saveza sjedeće odbojke, me kontaktirao, a bio sam voditelj za šport u županijskoj HVIDR-i pa smo zajedno pokrenuli inicijativu za osnivanje kluba – povratak u prošlost omogućio nam je Dragan Maretić, tajnik OKI Splita, za kojeg se slobodno može reći kako je “alfa i omega” ovog sportskog kolektiva.

Teški početni koraci Naravno uz osnivače kluba: predsjednika Ivana Udovičića, dopredsjednika prof. Darka Vučića, člana Izvršnog odbora Nenada Zorice, predsjednika Nadzornog odbora Blaženka Bobana, te Andrije Sanadera. Prvi trener bio je Darko Vučić, no kada su počela službena natjecanja trenerica je postala Marina Maleš.

– Kroz klub je prošlo 115 članova raznih kategorija invalidnosti, vrhunskih odbojkašica i odbojkaša koji su pomogli u treningu i razvoju kluba. Velika im hvala svima, jer početni koraci su uvijek teški, a još kada morate imati i posebno vozilo za prijevoz sportaša, pa prilaz kolicima sportskim borilištima, prilagođene uvjete za trening, nabavke proteza...

Pomogli su nam i igrači stojeće odbojke i odbojke na pijesku, Ivana Kamenjarin, Barbara Maretić, Valentina Maretić, Ivana Ruščić, Tomislav Karaula, Pero Križanović, Toni Ivković, Toni Galić, Juraj Jogunica i brojni drugi – ističe Maretić, koji se još uvijek sjeća prvog nastupa OKI Splita u dvorani Centra Juraj Bonači protiv cura iz Ženskog odbojkaškog kluba Split 1700 u rujnu 2006., dok se prva prijateljska utakmica odigrala u Zadru protiv ekipe Zadra 27. listopada 2006., a prvi službeni nastup piše se protiv ekipe OKI Marsonia iz Slavonskog broda na turniru u Šibeniku u studenom te godine. OKI Split može se pohvaliti i reprezentativnicima - Nenadom Zoricom i Damirom Banićem koji je 2013. na Europskom prvenstvu u Poljskoj bio team-manager muške reprezentacije.

Također iz OKI Split je bila i prva kapetanica sjedeće odbojke Ivana Kamenjarin koja je svojedobno bila i reprezentativka u stojećoj odbojci, a Romana Bulj i Sanja Soldo su članice ženske reprezentacije koja je osnovana 2012. godine. Splićani su i na minulom EP imali svoje predstavnike, od igračice Romane Bulj, te izbornika reprezentacije Marka Pavičića i njegovog pomoćnika Dragana Maretića, kao i Damira Banića. 

– Kao jedini klub sjedeće odbojke u našoj županiji organiziramo niz sportskih manifestacija, a već 11 godina domaćini smo Međunarodnog turnira Mediteran. Uz te sportske aktivnosti, izuzetno smo ponosni na sudjelovanje u brojnim promocijama sjedeće odbojke i sporta za osobe s invaliditetom. Od “Školskog paraolimpijskog dana” u organizaciji Športskog saveza invalida grada Splita i u Splitu, Otoku, Sinju. Aktivni smo u projektu “Za Hrvatsku bez mina”, sudjelujemo na humanitarnim koncertima – doznajemo od našeg sugovornika i ovaj nesportski dio djelovanja njihovog kluba, koji navodi i ovo:

- Povodom Svjetskog paraolimpijskog dana 8. rujna 2011., u organizaciji Športskog saveza invalida grada Splita, na splitskoj rivi smo odigrali revijalnu utakmicu sjedeće odbojke, gdje su nastupili poznati sportaši, novinari, političari, ministri, gradonačelnici, župani iDavid Blunt ambasador Velike Britanije u Hrvatskoj...

OKI Split je bio aktivan i u projektu Drugo lice invalidnosti u organizaciji Mreže udruga osoba s invaliditetom, a sve s ciljem poticanja zapošljavanja osoba s invaliditetom, koji se prezentirao u Splitu, dok su u Dubrovniku bili tehnički suorganizatori “Konferencije o zabrani uporabe kasetnog streljiva” na kojoj je sudjelovalo 80 zemalja.

No uz sve ovo “okijevci” su vam najagilniji kada treba pomoći štićenicima splitskog Centra za djecu s posebnim potrebama Juraj Bonaći. Odbojkaši im održavaju zelenu površine, uređuju prostorije, tu su uvijek ako neštro treba.

- U suradnju sa Institutom za jadranske kulture vršimo obuku naših članova za rezidbu maslina, kojih ima i u okolici Centra, pa tako spojimo ugodno s korisnim. Inače naši treninzi su u dvorani Centra, gdje igramo i službene utakmica, a turnire održavamo u sportskoj dvorani u Solinu. Ima nas svugdje. Želimo biti prisutni u svakodnevnom životu, branitelje aktiviramo kroz sport, potičemo druženje, ali i rad za opće dobro – pokušava nam Maretić predočiti široku paletu djelovanja unutra sportskog kluba, koji ipak nije samo sportski.

Jer kada pomažete kolegi sjesti u kolica, smjestiti ga u kombi, pa dovesti u dvoranu, pomoći mu skinuti protezu ili s noge (ili obje) ili s ruke, pa ga spustiti na pod i zaigrati odbojku, baciti loptu preko mreže, i sve to zatim ponoviti i obrnutim smjerom, onda više to nije samo sport. To je prijateljstvo...

Osobna karta

Novo vodstvo za 2019. godinu je predsjednik kluba Ivan Udovičić, dopredsjednik Damir Banić, kapetan Nenad Zorica član IO, član IO Jozo Bosančić, predsjednik Nadzornog odbora Blaženko Boban, tajnik kluba je Dragan Maretić. Pomoćni trener je Dragan Maretić ujedno i pomoćnik izbornika ženske reprezentacije Hrvatske, a drugi pomoćni trener je Nikola Bosančić.

Klub je član Hrvatskog paraolimpijskog odbora i Športskog saveza invalida grada Splita, te se natječe u 1. hrvatskoj ligi sjedeće odbojke koja sada broji 12 klubova.

Zajedništvoi

OKI Split surađuje i sa drugim institucijama od Doma za nezbrinutu djecu Maestral, HVIDR-e, Veterana četvrte gardijske brigade, GO UHDDR Split, Kineziološkog fakulteta, Medicinskog fakulteta, Visoke škola Aspira, a već dvanaest godina ima uspješnu suradnju sa Centrom Juraj Bonaći. Počasni članovi OKI Split su Anđela Mužinić, Sandra Barčot i Jakša Radnić.  

Košarkaški klub je najmlađi

Najmlađi klub za osobe s invaliditetom u Splitu osnovan je u studenom 2017. godine. Radi se o košarci u kolicima, koji je drugi ekipni sport u gradu podno Marjana, uz sjedeću odbojku.

- Entuzijazam pojedinaca i njihova ljubav prema košarci dovela je do novog kluba, a prvi predsjednik Ivan Dabo, dugogodišnji športski djelatnik, trenutno međunarodni delegat košarke u kolicima. Klub se od ove sezone 2018./2019. natječe u nacionalnom prvenstvu koje sačinjavaju deset klubova iz cijele Hrvatske – podatke nam kazuje Hrvoje Kujundžić, pa niže dalje:

- Trenutno deset sportaša s invaliditetom trenira u pomoćnoj dvorani Spaladium Arene, tri puta tjedno. Za uključivanje novih članova klub i Savez rade na poboljšanju uvjeta jer košarka u kolicima je jako skup sport. Ali uz dobre ljude donatore, pa i kroz druge projekte nadamo se kako ćemo moći osigurati dovoljno sportskih kolica za sve zainteresirane osobe s invaliditetom, koji žele igrati košarku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

02. ožujak 2021 08:37