StoryEditorOCM
Ostalobravo, cure!

Odbojkašice splitske V. gimnazije dočekane nakon velikog uspjeha na Svjetskom školskom prvenstvu u Brazilu

Piše SPORT SD
30. lipnja 2022. - 07:25

Odbojkašice V. gimnazije Vladimir Nazor iz Splita jučer su se vratile sa Svjetskog školskog prvenstvu u odbojci koje se održalo u Brazilu, a u splitskoj zračnoj luci dočekane su kako i zaslužuju – kao heroine.

Dočekali su ih ravnateljica V. gimnazije Vladimir Nazor, Ankica Kovač, koja je inače i organizirala doček, te profesori, učenici, rodbina i prijatelji.

image
Privatni album
image
Privatni album

Ana Burilović, Lucijana Terze, Marija Tabak, Tia Kovčo, Kate Lijić, Ana Mateljan, Roza Draganić Strgačić, Lucia Matijaš, Renea Zubanović, Vana Tangar, Gabrijela Novačić, Lea Vitalić pod vodstvom trenera Ivica Šupe vratile su se s osvojenim sedmim mjestom u konkurenciji 14 delegacija iz cijelog svijeta.

O kakvom uspjehu se radi, možda najbolje govori podatak da su odbojkašice „Nazora” u napetom četvrtfinalu izgubile od predstavnica Tajvana, koje su kasnije dogurale do finala u kojem su poražene od Srpkinja. Predstavnice Hrvatske nakon toga su svladale Izrael i osvojile sedmo mjesto.

Odbojkaška ekipa „Nazora” sastavljena je od odbojkašica iz OK Split, OK Marina Kaštela i OK Brda, a priliku za nastup na svjetskoj smotri osigurale su u svibnju, kada su u Poreču postale državne prvakinje.

image

V. gimnazija Vladimir Nazor Split

Privatni album

Djevojke su inače velike prijateljice, a upravo je to njihovo zajedništvo odigralo možda i ključnu ulogu u njihovim uspjesima, ali i u samoj organizaciji putovanja u Brazil. Naime, Hrvatski školski sportski savez je platio kotizaciju, opremu i smještaj, ali su djevojke morale same financirati troškove puta koji su iznosili oko 13.000 kuna po osobi.

Same su pokrenule akciju prikupljanja sredstava za put, a u pomoć im je priskočila i jedna potpuno nepoznata gospođa iz Poreča koja ima putničku agenciju i koja im je riješila karte u samo jedno popodne. Ne smije se zaboraviti ni doprinos ravnateljice gimnazije Ankice Kovač, koja se također maksimalno angažirala kako bi učenice njene škole uspjele u svom naumu. Da je njihova akcija bila uspješna, djevojke su saznale tek tri dana prije polaska, ali to im nije poremetilo planove da u Brazilu pokažu svoju kvalitetu, ali se i dobro zabave.

image

Odbojkašice 'Nazora' u splitskoj zračnoj luci pred put u Brazil

Privatni album
image

Odbojkašice 'Nazora' u splitskoj zračnoj luci pred put u Brazil

Privatni album

Naime, osim samog turnira, boravak u Brazilu su obilježile i svečanosti kao što su „Noći nacije” i „Kulturni dan”, dok je posebno impresivan dio bio posjet slapovima Iguazú. Osim djevojaka iz „Nazora”, Hrvatsku su u muškoj konkurenciji predstavljali odbojkaši III. gimnazije iz Osijeka.

Najveća gužva na susretu nacija bila je upravo na hrvatskom štandu, gdje su ostali predstavnici naše sportaše ispitivali o hrvatskom moru i prirodi, ali i o slatkišima koje su mogli probati i koji su već tradicionalno na svakom natjecanju senzacija. Hrvatske su ekipe na Noći nacija zajednički otplesale i slavonsko kolo Kukunješće, a djevojke su, odjevene u rimske toge iz doba cara Dioklecijana, gledateljima dijelile hrvatske slatkiše.

image

Odbojkašice 'Nazora' u Rio de Janeiru

Privatni album
image

Odbojkašice 'Nazora' u Rio de Janeiru

Privatni album
image

Djevojke odjevene u rimske toge

ISF

Odbojkašice „Nazora” danas su se napokon vratile doma iz Brazila u kojem su predstavile svoju školu, ali i cijelu Hrvatsku u najboljem mogućem svjetlu, a sigurni smo da će se trenutaka koje su proveli u Foz do Iguaçu sjećati do kraja života.

image
Privatni album
image
Privatni album
image

Privatni album

/Slobodna Dalmacija
image
Privatni album
image
Privatni album
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. studeni 2022 04:56