StoryEditor
Ostalohzsn čestitao

Obilježen Svjetski dan sportskih novinara: ‘2020. će se spominjati kao prekretnica u novinarskim komunikacijama‘

Piše Hina
2. srpnja 2020. - 16:38
Damir Krajač/Arhiva/Hanza Media

Hrvatski zbor sportskih novinara (HZSN) čestitao je svojim članovima Svjetski dan sportskih novinara, kao i 96. obljetnicu Svjetske udruge sportskih novinara (AIPS) . 

"Nije lako biti sportski novinar u eri koronavirusa u kojoj nije uopće bilo sporta pa ga ima sporadično, u eri u kojoj smo radili ili čak još radimo od kuće, u eri u kojoj je veliki dio sportskih novinara ostao bez posla ili im se smanjila plaća. Nije problem zaključiti da su neki poslodavci zapravo jedva dočekali da se riješe dijela zaposlenih ili smanje plaće, bez obzira na razvoj, opasnost ili realnost situacije", napisao je predsjednik HZSN-a Jura Ozmec, dodavši kao ni tijekom krize medijski prostor namijenjen sportu nije bio prazan niti uzaludan. 

"Mnogi su se mediji i sportski novinari okrenuli uspomenama, analizama, podsjetnicima, intervjuima, odnosno onom dijelu novinarskog arsenala za koji inače nismo imali vremena niti mjesta obrađivati ga u svojim medijima. Nastala su veličanstvena djela. Sportsko se novinarstvo i ponovo prilagodilo, kao što se prilagođavamo iz dana u dan, iz godine u godinu, pa i od zemlje do zemlje u zadnjih stotinjak godina, koliko ozbiljnog sportskog novinarstva ima. Izazov korone i sjedenja kod kuće u gotovo svim je redakcijama u Hrvatskoj i širom svijeta razvio komunikaciju internetom, tako da će se jednom sasvim sigurno 2020. spominjati kao prekretnica u novinarskim komunikacijama, dakako - ne samo u sportu", zaključio je Ozmec, koji je ujedno i glavni tajnik i blagajnik AIPS-a. 

Upravo je AIPS proslavio svoj rođendan organiziravši u četvrtak prvi put u povijesti e-konferenciju putem Zooma, postavljajući pitanje "Koliko je Covid-19 utjecao na sve nas?", a kao dodatna tema bila je i tema rasizma, tako bolno prisutnoga i u sportu. Na konferenciju se prijavilo čak 628 sportskih novinara iz 129 zemalja svijeta, a sudjelovali su i članovi HZSN-a. 

Svjetska udruga sportskih novinara (AIPS) je svoju tradicionalnu školu za mlade izvjestitelje odradila također putem Zooma, okupivši gotovo 100 sudionika sa svih kontinenata, a među njima su bila i trojica mladih hrvatskih sportskih novinara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2021 19:39