StoryEditor
Ostaloveronika šokota

Nova zvijezda hrvatske atletike: ‘Nadam se da ćemo uskoro dobiti zaletište, želim ostati u Zadru, a Amerikanci uporno zovu...’

10. svibnja 2021. - 08:10
Paun Paunović/Cropix

Dva mjeseca nakon što je na tome mjestu postala seniorska prvakinja Hrvatske i srušila vlastiti rekord, Veronika Šokota vratila se u splitski Park mladeži.

Sedamnaestogodišnja Zadranka, nadarena bacačica koplja, u konkurenciji mlađih seniorki na Europskom bacačkom kupu ovaj put nije postavila novi osobni najbolji rezultat (55.79 metara), ali je zadovoljna osvojenim šestim mjestom s 54.24 metara. Taj je hitac bacila u trećoj seriji, a ostali pokušaji zaustavljali su se na 52.69, 52.68 i 52.22.

- Zadovoljna sam, kako ne, iako moram priznati da sam ipak očekivala malo više. Nadala sam se novom osobnom rekordu - rekla nam je Veronika, članica AŠK Zadar koja je bila najmlađa među prijavljenim bacačicama.

‘Jedva se čekam dokazati na juniorskom EP-u i SP-u’

U Splitu se, kaže, osjeća kao kod kuće.

- Osjećaj je kao da sam doma jer sam često ovdje. Doduše, nije sve bilo dobro u zaletu, ali nadam se da će biti bolje.

Veroniki puno znači imati jedno ovakvo međunarodno natjecanje relativno blizu Zadra, pogotovo u ovim pandemijskim vremenima, a priznaje i da ju inspiriraju rezultati vršnjakinje i srpskog čuda od djeteta Adriane Vilagoš koja je u Splitu slavila sa 60.22.

image
Paun Paunović/Cropix

- To je sjajan rezultat, baš joj se divim. Bile smo zajedno na juniorskom prvenstvu u Istanbulu, od tada se znamo i družimo i baš mi je drago zbog nje - kolegijalno će Šokota koja se može pohvaliti ispunjenim normama za juniorsko Europsko i Svjetsko prvenstvo.

- U Rietiju je trebalo biti mlađejuniorsko EP, ali je otkazano, pa se nadam da će se održati barem juniorsko EP u Tallinnu i svjetsko također. Do kraja godine moram popraviti zalet, cilj je poboljšati osobni rekord i nastupati što je više moguće.

Iako vrlo mlada, Veronika je već bila proglašena najboljom sportašicom Zadarske županije u protekloj godini. Velika je to odgovornost ne samo za nju, nego i za okolinu koja joj je dužna osigurati najbolje moguće uvjete za razvoj.

- Nije se nažalost ništa promijenilo po pitanju uvjeta. Priča se da će raditi novu stazu, vidjet ćemo.

Kako ste se uopće zaljubili u koplje?

- Krenula sam s vorteksom i trener je vidio da imam ruku. Tako sam krenula. Prije toga sam se bavila tenisom i plivanjem, ali realno atletika je oduvijek bila prvi izbor.

Veronika je učenica trećeg razreda Medicinske škole u Zadru i ubrzo će morati donijeti ključnu odluku po pitanju daljnje karijere i života - upisati fakultet u Hrvatskoj ili SAD-u? Ako se uvjeti u Zadru ne poprave, nije isključeno da Veronika sreću potraži negdje drugdje.

- Dobila sam neke ponude iz Amerike i svakodnevno razmišljam što upisati. Nisam još odlučila, iako sam bliža ostanku u Hrvatskoj. Morat ćemo dobro razmisliti treneri (op.a. Predrag Saratlija i Katarina Gašparović) i ja - rekla nam je za kraj Veronika Šokota, za koju smo uvjereni da će postati zvijezda hrvatske atletike. ∙

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2021 02:22