StoryEditorOCM
Ostaloširi se krug

Nordijske zemlje također protiv ruskih i bjeloruskih sportaša na Igrama u Parizu: ‘Sada nije pravo vrijeme‘

7. veljače 2023. - 18:51

Olimpijski i Paraolimpijski odbori nordijskih zemalja pridružili su se sve većem broju zemalja koje se i službeno protive ideji Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) da se pronađe model kojim bi se omogućilo sudjelovanje ruskih i bjeloruskih sportaša na Olimpijskim igrama u Parizu sljedeće godine.

- Sada nije pravo vrijeme za razmatranje njihovog povratka; to je naš stav. Mi, Nordijski olimpijski i paraolimpijski odbori, koristimo ovu priliku kako bismo još jednom podržali ukrajinski narod i njegovu želju za mirom - stoji u priopćenju Nordijskih olimpijskih odbora poslanom MOO-u.

Prošloga mjeseca pojavila se ideja unutar MOO-a prema kojemu bi ruski i bjeloruski sportaši mogli izboriti norme za nastup na OI u Parizu putem azijskih kvalifikacija s obzirom kako im je zabranjeno sudjelovanje u međunarodnim sportskim natjecanjima koja organiziraju europski savez otkako je Rusija napala Ukrajinu koristeći se teritorijem Bjelorusije krajem veljače prošle godine. Toj ideji odmah su se suprotstavili Latvija, Litva, Estonija i Poljska, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij je kazao kako bi dozvola nastupa ruskim sportašima u Parizu bio pokazatelj kako je "teror u neku ruku prihvatljiv".

Ranije u utorak protiv nastupa ruskih sportaša na OI izjasnila se i pariška gradonačelnica Anne Hidalgo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. ožujak 2023 00:18