StoryEditor
Ostalona tatamiju

Njezin voljni momenat je čudo: mlada dubrovačka judašica na putu prema Olimpijskim igrama

Piše Tonči Vlašić
19. ožujka 2019. - 22:00
JUDO_DBK_KUP_2018_-_02_-_FOTO_TONCI_VLASIC_-_022

Prvo je prije četiri godine uzela s reprezentacijom srebro na Europskom kadetskom prvenstvu, zatim srebro na Svjetskom kadetskom prvenstvu. Potom je osvojila broncu na Europskom kadetskom prvenstvu, a nedugo nakon toga broncu na Europskom juniorskom prvenstvu. Iako u većini slučajeva najmlađa, pobjedama je doprinijela svakom velikom uspjehu hrvatskog juda, te njenoj sreći nije bilo kraja.

Danas je vlasnica desetak medalja s europskih, prije kadetskih, a poslije juniorskih, kupova. Prošle godine je izborila prvu u seniorskoj konkurenciji na europskom kupu, a prije neki dan i drugu, opet broncu. Naravno, niže medalje s državnih prvenstava.

- Je li netko bolji, je li netko zna bolje tehniku, neću o tome, ali njezin voljni momenat je čudo. Ona ne bi izlazila iz dvorane. Živi 24 sata za judo, a kao roditelj se mogu pohvaliti i s onim drugim: u školi ima sve petice – pričao je jednom prilikom Ivan Oberan o svojoj kćeri Ivi.

Godinama je on bio u vrhu hrvatskog juda, državni prvak, pojedinačno i ekipno. Kao reprezentativac Hrvatske nastupao je na Europskom prvenstvu, Svjetskim vojnim igrama, a nakon toga bio uspješan na Svjetskim policijskim igrama (trostruki prvak). U judu je danas trener i sudac.

Njegova kćer Iva je nastavila obiteljsku tradiciju. Zbog toga je nije trebalo pitati zašto se odlučila za judo nego je li zna što je sve tata osvojio kao judaš. Odgovor je u jednom od njezinih prvih razgovora, koji je imala prije tri godine, stigao u sekundi: Prvak države dosta puta, a ima brojne uspjehe na Svjetskim igrama policajaca – odgovorila je tada Iva.

Za razliku od tate, koji je judo počeo trenirati s 13 godina, tatami upoznala već s pet godina. Već s jedanaest je osvojila prvu medalju na državnom prvenstvu. Bila je 2010. godine treća u uzrastu djevojčica. Državna prvakinja je prvi put postala 2014. na mlađe kadetskom prvenstvu. Potom ju je krenulo. U većini slučajeva je do naslova stigla ekspresno. Kratko bi se zadržala na tatmiju. Sve borbe bi dobila ipponom baš kao neki dan u Švicarskoj na Europskom seniorskom kupu gdje je do bronce stigla sa četiri takve pobjede u ukupno pet izlazaka na tatami.
Inače, Iva je prve nastupe imala već godinu dana nakon prvog treninga. Tata Ivan, koji joj je ujedno trener, kaže kako je bilo najvažnije u tim početcima da ona, ali i sva druga djeca s užitkom dolaze na treninge, potom da se oslobode straha od kontakta, pada, a kad se to nauči, to im sutra može koristiti u bilo kojem sportu.

- Poslije, kad govorimo o judu, trening treba biti što raznovrsniji. Što se tiče Ive ona je sve stekla radom, velikim odricanjem. Dok većina njezinih školskih prijateljica izlazi vanka, ona je svaku večer na treningu najmanje dva sata – znao je isticati Ivan Oberan.

Iva je na europskim kadetskim kupovima prvi put nastupila kad su suparnice, koje su bile izlazno godište, bile nekoliko godina starije. Ali, naglasio je Ivan, Iva je na tim natjecanjima nastupala kako bi stekla iskustvo, vidjela što treba za ostvariti dobar plasman.

U jednom razgovoru je otkrila kako je prije nekoliko godina počela preko interneta pratiti borbe na velikim turnirima, kako je znala sve što se događa na tim natjecanjima, kako je gledala kako su u određenom trenutku reagirale one najbolje, što su napravile.

- Pitajte je što joj je najveća želja, o čemu non stop mašta – jednom će prilikom njezin otac, te odmah ponuditi i odgovor: 'Nastupiti na Olimpijskim igrama!'

- Hoće li uspjeti, to ne znam. Bilo bi super kad bi uspjela, ali nema dileme kako će Iva učiniti sve kako bi uspjela – dodao je tada Ivan Oberan, koji je 'prekrižio' gotovo cijeli kalendar 2019. godine.

Iva je posljednjim uspjehom, broncom na Europskom seniorskom kupu u Švicarskoj, osigurala nastup na Europskom mlađe seniorskom prvenstvu, koje će se ove godine održati u Rusiji.

- Iako je tamo čekaju i do četiri godine starije suparnice, ona je takva, pokušat će učiniti sve kako bi i tu bila najbolja. Takav je njezin pristup. Nakon Švicarske je išla u Portugal, zatim je čeka juniorsko državno prvenstvo. Ove godine će nastupiti na juniorskom europskom i svjetskom prvenstvu, a ako nastaviti s dobrim rezultatima na seniorskim kupovima, tko zna, možda uspije otići i na Europsko seniorsko prvenstvo iako je ona rođena 1999. godine, i to 17. studenog – naglasio je (poželio) njezin otac.

Iva je s reprezentacijom dvostruka dobitnica nagrade Dražen Petrović, priznanja koje se na godišnjoj razini dodjeljuje najboljim i perspektivnim mladim hrvatskim sportašima.

#JUDO#IVA OBERAN#IVICA OBERAN

Izdvojeno

07. srpanj 2020 19:14