StoryEditor
OstaloPREVELIKI ZAHTJEVI

Ništa od nastupa najboljih oklopnika na ZOI 2018. u Pyeongchangu; Bach: NHL je tražio još novca

4. travnja 2017. - 19:42
2017-03-17T033041Z_1460272356_NOCID_RTRMADP_3_NHL-BUFFALO-SABRES-AT-LOS-ANGELES-KINGS.JPG

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach izrazio je u utorak žaljenje zbog odluke vodstva američko-kanadske profesionalne lige u hokeju na ledu (NHL) kako neće sudjelovati na Zimskim olimpijskim igrama u Pyeongchangu sljedeće godine, a kao vjerojatni razlog takve odluke naveo je prevelike financijske apetite NHL-a.

- Žao mi je sportaša jer oni su zasigurno najviše razočarani ovom odlukom. Jasno je kako je NHL tražio više novaca, jer ne vidimo što je drugi razlog. Politika MOO-a je takva da ne možemo davati više novca komercijalno orijentiranim vlasnicima klubova", izjavio je Bach.

- Kako ćemo raspored za sezonu 2017/18. napraviti bez stanke za ZOI i ovime slučaj smatramo službeno zatvorenim - stoji u priopćenju NHL-a.

Iz NHL-a su objavili kako će raspored za sezonu 2017/18. napraviti bez stanke za ZOI, jer prema provedenim anketama među navijačima 17-dnevnu stanku u veljači 2018. zbog ZOI podržava 73 posto ljubitelja hokeja u SAD-u, ali samo 47 posto u Kanadi. Igrači iz NHL-a nastupili su na svim ZOI od Nagana 1998. naovamo, a osim duge stanke usred sezone, vlasnici klubova prigovarali su i zbog brojnih ozljeda koje su igrači zadobivali tijekom nastupa za svoje reprezentacije.

Prošloga tjedna Međunarodni olimpijski odbor (MOO) objavio je kako je Međunarodni savez hokeja na ledu (IIHF) pristao platiti putne troškove i osiguranje za NHL igrače kako bi oni nastupili u Pyeonghchangu. Dosada je te troškove za posljednjih pet ZOI na kojima su igrali NHL igrači plaćao MOO, ali iz krovne svjetske sportske organizacije su objavili kako ovoga puta to neće učiniti.

Bez obzira na ishod pregovora između IIHF-a i NHL-a, neki igrači su već najavili kako će sigurno nastupiti u Pyeongchangu.

- Za nas su svi igrači uvijek dobrodošli. Ako neki igrač iz NHL-a odluči pridružiti se svojoj reprezentaciji, što se nas tiče on će to i moći - kazao je Bach.

- Mi igrači nismo upoznati s tijekom pregovora jer, naravno, nitko nije niti razgovarao s nama. To je idiotizam. Tko god je donio ovakvu odluku nema pojma što radi - oštar je bio švedski branič i kapetan Ottawa Senatorsa Erik Karlsson, a nezadovoljstvo odlukom vodstva NHL-a izrazio je i njegov reprezentativni kolega, vratar New York Rangersa Henrik Lundqvist.

- Razočaran sam viješću da NHL neće sudjelovati na Igrama 2018. Propuštena je velika prilika za promociju naše igre na tržištu u Aziji - objavio je Lundqvist.

Čak i neki vlasnici NHL klubova, među kojima je i vlasnik Washington Capitalsa Ted Leonsis, izjavili su kako će podržati igrače koji odluče zaigrati na ZOI u Pyeongchangu.

Direktor hokejaškog programa u Južnoj Koreji, bivši NHL prvak Jim Paek, smatra kako će hokejaški turnir na ZOI i bez NHL igrača biti vrlo gledan.

- Vjerujem kako je u olimpijskom duhu da najbolji sportaši predstavljaju svoju zemlju. No, bez obzira na izostanak NHL igrača, diljem svijeta nastupaju vrhunski hokejaši. Nadam se kako odluka NHL-a neće utjecati na gledanost, istinski vjerujem kako će pravi ljubitelji hokeja biti uzbuđeni zbog Igara - rekao je Paek.

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. lipanj 2021 20:41