StoryEditor

Neponovljive OI, Montreal, Los Angeles, Barcelona

Piše PSD.
15. kolovoza 2008. - 16:37

Troje Olimpijskih Igara se izdvajaju po nekoliko događaja koje ćemo uvijek pamtiti, naravno ni u ostalim gradovima nije bilo lošije ali...

MONTREAL 1976. :Čuda neviđena

Na Igrama u Kanadi dvoje je natjecatelja postiglo dotad neviđene rezultate. Rus Vasilij Aleksejev, 187 cm visok i 156 kg težak dizač utega ponavlja zlatni uspjeh s prethodnih Igara i s ukupno 80 poboljšanja svjetskih rekorda u karijeri, postaje “najjači” čovjek na Zemlji.

Rumunjska gimnastičarka, tinejdžerka Nadia Comaneci, porazila je suparnice i prva u povijesti dobila ne jednu, nego sedam desetki za nastup u gimnastici.

BARCELONA 1992. :Hrvatska prvi put

Nakon raspada SSSR-a i Jugoslavije, niz novonastalih država prvi put u povijesti nastupa na OI, među njima i Hrvatska, Slovenija, te BiHa. Hrvatski košarkaši osvajaju srebro, prvu hrvatsku momčadsku medalju.

U finalu su izgubili su od američkog Dream Teama. Goran Ivanišević u teniskom turniru osvojio je dvije bronce, u pojedinačnoj konkurenciji i u paru sa Goranom Prpićem.

LOS ANGELES 1984.: Bojkot Istoka

Zbog moskovskog bojkota “zapadnih” zemalja, SSSR i 13 zemalja njihovog bloka puta vratili su istom mjerom. Ostao je zapamćen tragični sudar američke ljubimice Mary Decker, od koje su svi očekivali zlato i Južnoafrikanke Zole Budd na 3000 m, u kojem je Mary pala i izgubila šansu za pobjedu.

Amerkanac Carl Lewis ponavio je uspjeh svog sunarodnjka Jessea Owensa, te slavio u utrkama na 100 i 200 m, u štafeti na 4x100 m i skoku u dalj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. srpanj 2022 18:30