StoryEditor
Ostalomore je najbolja likarija

'Nema pritiska na koljena, kukove, savršeno je': sportska priča vitalne Splićanke zaslužuje svaku pohvalu

16. srpnja 2019. - 13:24

Dok su u nedjeljno splitsko jutro “ultraši” tek lijegali u postelju, petnaestak kilometara dalje, u Podstrani, 50-ak zaljubljenika u plivanje odrađivalo je završne pripreme za drugo izdanje Plivačkog maratona Podstrana 2019.

Djeca i odrasli svih uzrasta, rame uz rame, zagrijavali su se, istezali i međusobno bodrili uoči utrka na 1000 metara, 2500 metara i 7500 metara. Nije baš doslovno bilo natjecatelja od 7 do 77 godina, ali je bilo jako blizu! Najmlađi sudionik Toma Čutura ima samo osam godina, a najstarija Dunja Jutronić 75. Oboje su plivali najkraću dionicu.

Toma je na start ispred Jedriličarskog kluba “Podstrana” stigao u društvu majke Gorane. Pola života pliva u Mornara i već je navikao na to da je najmlađi gdje god se natjecao. Tisuću metara preplivao je za 26 minuta i 38 sekundi. More je bilo malo friško, zbog čega su neki i odustali, ali ne i hrabri Toma.

- Super je bilo. Malo zima na početku, ali posli nije. Pliva san najviše kraul i prsno - rekao nam je veseli Toma.

- Malo si u početku pliva u mistu - dobacila je u šali mama misleći na struju.

Priznaje nam da je nervozno pratila utrku, kao i svaku u kojoj njezin sin pliva.

Tata Ivan je na brodu, ali je sigurno odmah dobio vijest o novom uspjehu njegova sina koji se, kaže nam Toma, još uvijek misli između plivanja i vaterpola. Sad će tek u treći razred škole “Mejaši”, ima vremena za odluku.

Rijeka na moru

Dok je prva utrka, ta na 1000 metara još trajala, organizatori su poručili:

- Kurenat ubija!

Ali najboljima nije smetalo. Među njima ni Dunji Jutronić, Splićanki koja živi na relaciji Rijeka - Brač (Sutivan). Baš je rano ujutro na dan utrke trajektom stigla iz Sutivana. U mladosti je bila atletska reprezentativka Jugoslavije, prvo u troboju kao juniorka a onda kao seniorka u petoboju. Kasnije je trčala polumaratone sve do prošle godine kada je zbog ozljede pete morala prestati.

Aktivno se počela baviti plivanjem tek u listopadu 2018.

- Počela sam plivati na Kantridi, to mi je blizu kuće, ali mi je bilo dosadno pa sam se upisala u Klub daljinskog plivanja Primorje. Imamo treninge tri puta tjedno i još dva puta “suhi” trening. U mojim godinama nitko ne pliva, čak ni puno mlađi od mene. Ali ja ovo volim, drago mi je družiti se s mladima - priča nam vitalna gospođa Jutronić čija sportska priča u njezinim godinama zaslužuje svaku pohvalu.

Jednom sportaš, zauvijek sportaš. A plivanje joj čini mnogo dobroga.

- Nema pritiska na koljena, kukove... Plivanje je savršeno. Na treninzima redovito plivam do dva kilometra. Svaki dan. A kad ne plivam, onda brzo hodam - govori nam simpatična Dunja Jutronić koja ističe kako nema nikakvih zdravstvenih tegoba.

More je najbolja likarija.

- Odlično se osjećam! Što se prehrane tiče, samo izbjegavam masnu hranu, friganu i jedem raznoliko, s dosta povrća - dodaje Jutronić, ujedno doktorica znanosti i umirovljena sveučilišna profesorica na područjima teorijske lingvistike, filozofije jezika i urbane dijalektologije.

- Rado bih još radila, ali ne smijem. I dalje pišem, idem na simpozije... - veli Jutronić koja je u ženskoj konkurenciji utrke na 1000 metara zauzela drugo mjesto, iza uvjerljivo najbrže pobjednice Nine Jokić.

Trening za dušu

U muškoj konkurenciji iste utrke najbrži je bio trinaestogodišnji Lovre Tomić, dok su na 2500 metara najbrži bili braća Marin Krešimir i Ivan Branimir Kukoč rođeni 2007. No, ipak su bili sporiji od nekoliko godina starijih cura Dore Komić, Petre Mijić i Ivane Prižmić.

- Jako sam zadovoljna budući da uglavnom plivam u bazenu, a ovdje ima jako dobrih daljinskih plivačica - rekla nam je Komić, sedamnaestogodišnja plivačica splitskog POŠK-a koja se priprema za Svjetsko juniorsko prvenstvo krajem kolovoza u Budimpešti.

- Očekujem obaranje nacionalnog rekorda i svog najboljeg rezultata - poručuje Komić.

U najduljoj utrci na sedam i pol kilometara očekivani pobjednici: Antonia Buličić koja je ove sezone osvojila sve živo i Grgo Mujan, aktualni prvaci Hrvatske na 5000 metara. Oboje s rekordima staze.

- Jesi kratija stazu? - dočekalo je Grgu zafrkantsko pitanje s mula gdje je bio start i cilj.

- Zadovoljan sam vremenom, mislio sam da će biti i sporije - govori nam dvadesetogodišnji Splićanin koji u Zagrebu studira medicinu.

Nije to jednostavan fakultet za kombiniranje sa sportom.

- Nije, ali uz dobru organizaciju sve se stigne. Trenirat ću dok traje faks za svoju dušu, a za dalje zasad nemam nekih velikih planova - iskreno će Mujan koji je stazu u Podstrani preplivao u vremenu 1:34:06.

- Ovi šta nisu plivali, može in bit žaj. Možda će dobit pola majice na dar umisto cile - našalio se preko razglasa Velimir Gavranić u ime SUNG7 (Sportska udruga “Nova generacija 7”) koji je uz KDP Split organizirao ovaj događaj.

Gavranić je od ranih jutarnjih sati sa svojim timom zujao posvuda kao osica kako bi pazio na svaki detalj. Na kraju svega bio je umoran, ali zadovoljan, to više što je utrka imala humanitarnu notu dolaskom članova Udruge osoba s intelektualnim teškoćama “Zvono”.

- Uvjeti su za plivače bili idealni. Ove godine imali smo više prijavljenih nego lani, a za sljedeću godinu želimo barem 80 sudionika. Nadamo se i većem broju stranaca. Hvala Turističkoj zajednici općine Podstrana, hotelu “Krilo” i mnogim drugim donatorima koji su nam pomogli, kao i JK “Podstrana” i Sportsko-ribolovnom klubu “Porat” - zaključio je Gavranić ovu lijepu plivačku priču iz Podstrane.

 

Rezultati

1000 m (Ž): 1. Nina Jokić (KDP Split) 15:04, 2. Dunja Jutronić (KDP Primorje) 24:09, 3. Ana Bezić (AK Solin) 24:34

1000 m (M): 1. Lovre Tomić (PK Mornar) 15:23, 2. Ivan Šitić  (KDP Split) 15:31, 3. Ivo Strmotić (VK Mornar) 16:31

2500 m (Ž): 1. Dora Komić (PK POŠK) 31:52, 2. Petra Mijić (KDP Split) 31:58, . Ivana Prižmić (KDP Split) 32:07

2500 m (M): 1. Marin Krešimir Kukoč (KDP Split) 37:50, 2. Ivan Branimir Kukoč (KDP Split) 39:34, Damir Brković (Individualac) 50:15

7500 m (Ž): 1. Antonia Buličić (KDP Split) 1:39:35, 2. Karla Šitić (KDP Split) 1:48:28, 3. Laura Vrdoljak (PK Mornar) 2:33:15

7500 m (M): 1. Grgo Mujan (KDP Split) 1:34:06, 2. Petar Matić (KDP POŠK) 1:42:10, 3. Duje Kojundžić (PK Mornar) 1:52:42

Izdvojeno

31. srpanj 2020 17:42