StoryEditorOCM
Ostalolažni intervju

Ne stišavaju se reakcije na skandalozni članak njemačkog tjednika, zgrožena Schumacherova obitelj najavila tužbu

Piše Vladimir Zrinjski/SN
20. travnja 2023. - 09:46

Ne stišavaju se reakcije na skandalozni članak njemačkog tjednika Die Aktuelle, koji je u svojem najnovijem broju napravio lažni intervju s Michaelom Schumacherom tako što mu je na pitanja odgovarao chatbot - pišu Sportske novosti.

Prema pisanju njemačkih i austrijskih medija, Schumacherova je obitelj, očekivano, zgrožena potezom uredništva Aktuellea, koji su svoju nevjerojatnu podvalu čitateljima predstavili kao ekskluzivu. ESPN je od glasnogovornika obitelji dobio potvrdu da će tužiti magazin, a u ostalim medijima i među navijačima prevladava ogorčenost pomiješana s nevjericom.

"Je li to trebala biti šala?", pita se dnevnik Tag24, koji se nadovezao na Über Medien i njihovu ocjenu da je članak Aktuellea "preglup da bi bio istinit". U švicarskom Nau.ch intervju su prozvali "najglupljim korištenjem umjetne inteligencije dosad" te zaključili da teško može izazvati veći prijezir.

Još veće zgražanje od lažnih odgovora, poput onog da "uz pomoć svoje ekipe mogu stajati na nogama i čak napraviti nekoliko koraka", izazvao je nevjerojatan odlomak u kojem autori teksta sugeriraju da bi Michael Schumacher doista mogao imati nekakve veze s njihovom izmišljotinom.

"Kako umjetna inteligencija može znati osobne informacije poput onih o obitelji, djeci i bolesti? Netko je morao unijeti te informacije, primjerice na Wikipediju ili na internet. Je li doista to Schumi sam natipkao iz svojeg bolesničkog kreveta? Ili netko od obitelji, njegovatelja ili drugih zaposlenika?", napisali su.

I ne samo to, intervju su najavili obećanjem da "neće biti oskudan i sadržavati nebulozne polurečenice prijatelja", već "prave odgovore njega, 54-godišnjeg Michaela Schumachera".

Aktuelle je u prošlosti već pokušavao sa sličnim podvalama: 2014. su objavili naslov "Budan", s fotografijom Michaela i supruge Corinne, a tekst je govorio o ljudima koji su se uspjeli probuditi iz kome. Godinu dana kasnije, odnijeli su sudsku pobjedu protiv Corinne Schumacher nakon što ih je tužila za tekst u kojem su otkrili da njezina kći Gina ima novog dečka. Na naslovnici je stajalo da je "nova ljubav ušla u Corinnin život".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 00:59