StoryEditorOCM
OstaloMrduja optimist kup

Nastavlja se fešta od jedrenja! Za Labudov stoti rođendan na more će i sto malih kormilara

Piše Sandra Barčot
26. rujna 2024. - 18:05

Za sada 17 klubova s ukupno sa 100 malih kormilara u klasi „optimist” prijavljeno je za nastup na jedriličarskoj regati „Memorijal Boris Vujnović - Mrduja Optimist Kup 2024.”

U sklopu „Splitskog festivala jedrenja”, manifestacije u trajanju od mjesec dana kada se održavaju četiri značajne regate u organizaciji splitskog Jedriličarskog kluba Labud, kolektiva koji slavi okrugli stoti rođendan, jedri se i ova trodnevna regata za najmlađe.

- Nakon održane „Labud Classic” regate za krstaše, i to one oldtimere, starije od 40 godina, na more će i najmlađi, djeca do 15 godina. Od petka točno u 12 sati kada je zakazan start prvog planiranog plova, pa sve do nedjelje kada ćemo imati i proglašenje pobjednika, po plasmanu ali i za kategoriju do 12 godina, tri dana će na "labudovom" platou carevati djeca – kazuje nam direktor regate Eduard Vujnović pod čijom je palicom organizacije regate ovaj vikend od 27. do 29. rujna.

image
Jakov Prkić/Cropix

Ovo je ujedno i kvalifikacijsko nadmetanje za regiju Jug, koja je važan korak na putu do reprezentacije u klasi „optimist”, uz jedan kuriozitet – svi joj tepaju kako je u stvari ova regata  „Mala Mrduja”.

- Uvijek jedrimo kao uvertira naše tradicionalne, najmasovnije regate krstaša ove godine 93. Mrdujske regate, pa smo i mi dobili epitet – mala Mrduja – pojašnjava Edo i sam vrhunski kormilar, iz obitelji koja je iznjedrila brojne morske vukove, a sama regate se jedri u čast njegovom ocu Borisu Vujnoviću Modrome, dugogodišnjem predsjedniku JK Labuda.

image
Jakov Prkić/Cropix

- Regata je ujedno i „Memorijal Boris Vujnović”, jedrimo njemu u čast – iznosi Vujnović mlađi, te nam najavljuje i vremensku prognozu koja očekuje male ”optimiste” sljedeća tri dana zakazana za jedrenje:

- Po najavi u petak je jugo, dosta jako jugo od 15 do 20 čvorova, subota je jako nestabilna s neverinima ali malo vjetra iz različitih smjerova. Nedjelju najavljuju buru jačine od 15 do 20 čvorova. Bit će izazovno na moru, no svi se nadamo kako ćemo odjedriti minimalno četiri plova, da djeca mogu "odbaciti" onaj s najslabijim rezultatom, i imati vrednovanje plasmana u tri minimalno zadana plova. Jer smo se itekako potrudili osigurati i vrijedne nagrade za naše mališane.

image
Paun Paunović/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2024 18:06